G4Media.ro

Un lector al Universității din Craiova, mare admirator al Rusiei, pledează cauza…

Un lector al Universității din Craiova, mare admirator al Rusiei, pledează cauza Chinei și cere ca România să își facă rețele 5G și reactoare nucleare cu Beijingul. Florin Păsătoiu a fost protagonistul unui scandal cu fake-news

Florin Păsătoiu, lector universitar la Universitatea din Craiova, un mare admirator al Rusiei și un propagator al ideilor Kremlinului, a început să pledeze și cauza Chinei. Într-un articol publicat pe portalul polonez Visegrad Insight și citat de Rador, Păsătoiu cere guvernului României să renunțe la memorandumul cu SUA, care interzice de facto companiilor chineze de stat să participe la construirea noilor reactoare nucleare de la Cernavodă și la realizarea rețelei 5G.

Reamintim că Ministerul Economiei de la București a cerut companiei Nuclearelectrica să denunțe acordul cu China General Nuclear Power Corporation pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă după ce cele două părți nu au ajuns la un acord privind chestiunea spinoasă a finanțării acestei investiții. Ministrul Economiei a spus că își dorește ca această investiție să fie realizată cu un partener din UE sau NATO.

În ceea ce privește realizarea rețelei 5G, președintele Iohannis a semnat anul trecut un memorandum împreună cu președintele Donald Trump prin care România se angajează să nu lucreze cu companii care nu respectă principiile transatlantice.

Păsătoiu preia în articolul citat propaganda Chinei legată de necesitatea legăturilor economice și politice dintre Beijing și statele europene, în detrimentul legăturilor UE cu SUA. Lectorul universitar scrie că ”România pare mereu să se afle de partea greșită a istoriei”, susținând că ”politica externă a României este obtuză și incapabilă să-și proiecteze o viziune pe termen lung”.

Cine este Florin Păsătoiu

Florin Păsătoiu, lector universitar cu studii la Moscova, este șeful Centrului pentru Politică Externă și Studii de Securitate – o structură a Facultății de Științe Sociale a Universității din Craiova. Pagina de Facebook a Centrului postează constant mesaje anti-occidentale ale propagandei ruse, precum faptul că NATO este o organizație epuizată sau necesitatea regândirii ordinii politice din Eurasia.

Potrivit CV-ului său, în perioada septembrie – noiembrie 2014 (în plină criză a anexării ilegale a Crimeei și invadării Ucrainei de către Rusia), Păsătoiu a studiat la Moscova, la Ministerul rus de Externe, despre ”Politica externă a Federației Ruse, Politica de Securitate a Federației Ruse și balanța de putere”.

După întoarcerea de la studiile din Moscova, Păsătoiu s-a remarcat printr-o serie de evenimente și inițiative care au ajutat Rusia să-și propage în România liniile de discurs.

În 2017, centrul pe care îl conduce a invitat-o la Craiova să discute despre ”regionalizarea Euroasiei” pe Ekaterina Mihailenko, de la Departamentul de Relații Internaționale din cadrul Universității Fedarale din Ural, Rusia.

Tot în 2017, Florin Păsătoiu a organizat un eveniment extrem de controversat: l-a invitat să conferențieze la Craiova, la sediul bibliotecii județene, pe Alexei Gromâko, diplomat rus și directorul Institutului Europa din cadrul Academiei Ruse de Ştiințe. Potrivit relatărilor de la eveniment, Păsătoiu – care a fost și moderatorul conferinței – l-a lăsat pe Gromâko să își expună doctrina anti-NATO și anti-europeană fără a-i da vreo replică, mai mult, aprobând spusele acestuia (sursa 1, sursa 2, sursa 3)

Florin Păsătoiu este și autorul studiului „From Obsolete Normative to Realpolitik in the EU and Russia Foreign Policy Relations”, care reia teza Rusiei despre o nouă ordine globală.

În martie 2018, chiar înainte de alegerile prezidențiale din Rusia, Florin Păsătoiu a fost din nou la Moscova, împreună cu fostul premier Adrian Năstase și alți delegați ai Fundației Nicolae Titulescu, pentru o conferință cu tema „Vecinătate și buna vecinătate în relațiile internaționale cu privire specială la relațiile româno-ruse”. Potrivit relatării lui Adrian Năstase pe blog, invitația de a organiza acțiunea a venit de la „Fondul Gorchakov pentru diplomație publică” – un think tank creat în Rusia în 2010.

El s-a aflat în centrul unui scandal diplomatic între România și Rusia. În octombrie 2018, purtătorul de cuvânt al MAE rus anunța relansarea relațiilor ruso-române la nivel științific, cultural și diplomatic prin intermediul unui acord între Universitatea din Craiova și Academia Diplomatică a Ministerului Rus de Externe. În realitate, între cele două instituții nu existau discuții pentru un asemenea acord. Singurele discuții erau purtate de un obscur centru pentru diplomație din Rusia și Florin Păsătoiu, în calitate de șef al centrului de pe lângă Universitatea din Craiova.

La o zi după apariția informației în presa rusă, Universitatea din Craiova a dezmințit informația, arătându-se ”stupefiată” de informația MAE rus: ”1.Universitatea din Craiova nu a semnat și nu intenționează să semneze niciun Memorandum cu Academia Diplomatică a Ministerului rus de Externe. 2.Universitatea din Craiova nu are nicio colaborare cu Ministerul rus de Externe sau cu alte instituții din Federația Rusă, cu excepția celor universitare”.

Foto: Florin Păsătoiu / Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

 1. Parca Rusia plateste propaganda anti 5G, acum hotariti-va.
  Legat de articol, tipul e doar un lector deci nu e putere de decizie, nu inteleg de ce trebuie facut articol din declaratile unuia ca el.

  • pentru ca e agent rus si a venit aici sa minta pentru Rusia

  • Un Mujic Oltean Cu Aer de Profesor

  • Nu trebuie sa fim sub papucul Chinei sau al Rusiei, evident.
   Dar de ce sa nu construim retele 5G si reactoare nucleare? In Romania cu aproximativ 10-12 reactoare active am asigura tot consumul. Cu cele 2 pe care le avem acum asiguram 17% din consum. Nu ar fii mai bine asa decat sa ardem carbune? Asta ar fi solutia pe termen scurt.
   Pe termen lung solutia este construirea de reactoare nucleare pe baza de Thoriu. De ce? Pentru ca acestea nu pot exploda, nu lucreaza la presiune, iar reziduul nuclear ramane radioactiv doar pentru o durata de cca 300 de ani comparativ cu cca 20000 de ani pentru reziduul nuclear provenit din uraniu.

   #UseYourBrain

  • @Libertarian
   O sa construim reactoare dar nu chinezii.
   Or fi mai ieftine in prima faza dar pe urma costurile de intretinere te sparg.
   Sa nu vorbim de siguranta. Chinezii nu sant in stare sa construiasca un diesel-generator de 400kw/h fiabil sub patent german.
   A doua problema este ca primele reactoare sant CANDU. Avem specialisti pregatiti pentru operare si putem pregati din timp altii.
   Piese de schimb mai ieftine.Este ca si ai avea in taximetrie patru masini . Daca toata patru sant acelasi tip cand comanzi piese ai reduceri importante.
   Daca mai tii minte treaba cu cel mai lung pod din lume construit de chinezi. Dupa doi ani cadeau bucati din el. Asta pentru constructia de autostrazi cu chinezii.

 2. Ce băiat drăguț. Mâine poimâine îl vezi președinte… cu ajutorul alianței PSD, PNL, USR. Ca parca și lui barna ii curgeau ochii la China și Rusia…

  • Parca deja m-am plictisit de comentarii in genul comentariului tau ! De unde le scoateti !
   Asociati psd cu PNL si cu USR ? Cred ca tocmai ai venit de pe alta planeta !

  • Bad@-fake,
   S-a intamplat, Doamne fereste!, ceva cu tine ? Ia-ti repede temperatura sa nu fie vorba de Covide! Sau esti suparat pe devalorizarea rublei, ca de la o zi la alta nu mai intelegi nimic din munca de-o luna? Ai grija ca Tatucu’ are Noviciok si nu-i place cand aude ca un troll a calcat stramb…!

  • Ptiu, m-am grăbit sa scriu și n-am zis: Iliescu, livache, bozo. De cracanel am zis. E bine? Hai ca am scos de-o franzela.

 3. Pai de, daca ne trebuie universitate in metropola Craiova… Trebuie sa predea cineva si acolo, nu?

 4. SRI mai Exista?

 5. Sa-i dea partidul o sinecura groasa la academia oamenilor de stiinta, mosita de ecaterina ibarruri, careia ii curge Partidul prin vene. Partidul iti umple conturile cu banii prostilor!

 6. Un rahat de 2 bani.
  Nu are curaj sa mearga pe strada singur, nu are cine sa-l stearga la nas si la cur.
  Daca era important, il stiam.
  Rahat bolsevic si atata tot.

 7. Idiot util

 8. Individul asta este complet nebun. Chiar daca el este platit sa faca lobby pentru China, se pare ca idiotul asta nu cunoaste termenul „chinezarii”, un termen bine ancorat in realitate care desemneaza niste facaturi de calitate execrabila care seamana destul de bine cu originalul dar sunt aproape nefunctionale. Ori termenul asta exista de multa vreme, nu a aparut ca urmare a propagandei ci ca urmare a realitatii cu care s-au confruntat multi clienti care au fost pacaliti cumparand marfuri chinezesti. Exista exemple numeroase extrem de proaspete chiar la vreme de pandemie, cu masti chirurgicale de calitate execrabila cu care au fost pacalite multe state care le-au importat din China. Pai daca nici masti chirurgicale care sa respecte specificatiile si normele de calitate nu sunt capabili chinezii sa produca, cum ar putea avea cineva incredere sa cumpere chinezarii nucleare? Ar fi curata sinucidere! Or sa spuna unii ca fac chinezii si produse bune. Asa este, dar acelea sunt facute de corporatii care au deschis fabrici in China sau sub licente occidentale si cu norme de productie si calitate occidentale. Singurele produse constant bune calitativ sunt cele din Taiwan, dar Taiwanul este o alta istorie si o alta lume in ceea ce priveste calitatea produselor.