G4Media.ro

Un jurnalist rus, arestat pentru acuzația de extorcare de fonduri, a fost…

Un jurnalist rus, arestat pentru acuzația de extorcare de fonduri, a fost pus în libertate de un tribunal din Sankt-Petersburg / Organizația Reporteri fără Frontiere avertizase că jurnalistul este ‘victima unor represalii motivate politic’

Un tribunal rus l-a pus în libertate luni pe Igor Rudnikov, redactorul-şef al unui cotidian regional cunoscut pentru anchetele sale privind corupţia elitelor locale, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Rudnikov, fondatorul şi redactorul-şef al cotidianului Novîie Koliossa din Kaliningrad, enclavă rusă la Baltica, a fost arestat în noiembrie 2017 şi acuzat de tentativă de extorcare a unui responsabil de rang înalt al forţelor de ordine locale.

Parchetul a cerut condamnarea lui Rudnikov la 10 ani de închisoare, însă un tribunal din Sankt-Petersburg a decis să renunţe la acuzaţiile de extorcare de fonduri şi să-l condamne pe jurnalistul de 53 de ani la 550 de ore de muncă în folosul comunităţii, pentru ‘abuz de putere’.

Într-un comunicat emis luni, tribunalul a anunţat că jurnalistul ‘a fost pus în libertate în sala de şedinţe’.

‘Credeam că justiţia va triumfa … peste doi sau trei ani, dar nu îmi imaginam că aceasta se va putea întâmpla astăzi’, a reacţionat Rudnikov.

Susţinătorii săi au denunţat o înscenare, iar organizaţia Reporteri fără Frontiere l-a considerat pe Rudnikov ‘victima unor represalii motivate politic’.

În iunie 2017, cotidianul său l-a acuzat pe Viktor Ledeniov, şeful filialei locale a Comitetului de anchetă rus, principalul organism responsabil cu anchetele penale, că deţine o vilă de lux nedeclarată.

Peste câteva luni, Rudnikov a fost arestat şi acuzat că i-ar fi cerut lui Ledeniov 50.000 de dolari pentru a pune capăt campaniei negative.

Jurnalistul a respins acuzaţiile.

Punerea în libertate a lui Igor Rudnikov survine la câteva zile după deznodământul cazului unui alt jurnalist, Ivan Golunov, cunoscut pentru anchetele sale anticorupţie publicate pe site-ul de informaţii Meduza.

Golunov, arestat în iunie şi acuzat de trafic de droguri, a fost scos de sub urmărire şi pus în libertate după o mobilizare aproape fără precedent a societăţii civile şi presei ruse.

Foto: Igor Rudnikov / Sursa: Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Crima organizata romaneasca e mai democratica cu jurnalistii decat dictatura ruseasca.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.