G4Media.ro

Un judecător din Spania a ordonat vaccinarea unei persoane vârstnice în pofida…

Un judecător din Spania a ordonat vaccinarea unei persoane vârstnice în pofida refuzului fiicei acesteia

Un judecător spaniol a ordonat vaccinarea împotriva COVID-19 a unei pensionare dintr-un cămin de bătrâni în pofida refuzului fiicei acesteia, printr-o decizie dată publicităţii miercuri de tribunalul din Santiago de Compostela, nord-vestul Spaniei, informează AFP.

Azilul de bătrâni a făcut apel la justiţie sâmbătă, după ce s-a confruntat cu refuzul categoric al fiicei unei pensionare de a permite vaccinarea mamei sale, în condiţiile în care aceasta din urmă avea „o capacitate de decizie foarte limitată”.

În verdictul său, magistratul estimează că pensionara „duce lipsă de abilităţi exacte pentru a-şi putea da consimţământul pentru un act medical”. Chiar dacă magistratul a exprimat înţelegere faţă de rezervele fiicei acesteia cu privire la posibile efecte secundare ale vaccinului, el a decis că vaccinarea bătrânei constituie „un risc mai mic” decât să nu se facă nimic.

Poziţia fiicei pensionarei „contravine intereselor rezidentei (din căminul de bătrâni) în ceea ce priveşte menţinerea stării sale de sănătate şi evitarea riscurilor vitale”, continuă judecătorul.

El subliniază că decizia este dictată exclusiv de interesele rezidentei şi nu de ale tuturor pensionarilor, dat fiind faptul că în Spania campania de vaccinare se face pe bază benevolă şi că nimeni nu poate fi forţat să i se administreze o injecţie pe motiv că acest lucru ar fi în beneficiul întregii comunităţi.

La fel ca cele mai multe dintre ţările europene, Spania a demarat campania de vaccinare la sfârşitul lui decembrie, începând cu salariaţii şi pensionarii din căminele de bătrâni, unde mii de persoane în vârstă au fost ucise de noul tip de coronavirus.

Spaniolii înregistrează în general o rată relativ ridicată de acceptare a vaccinărilor, însă în cazul COVID-19 se menţin unele rezerve, cu 62% dintre spanioli dispuşi să se vaccineze, potrivit unui studiu al Ipsos Global Advisor realizat în 15 ţări.

Franţa apare în acest studiu ca fiind ţara cea mai refractară, cu numai 40% dintre persoane dispuse să se vaccineze împotriva COVID-19, în timp ce China este cea mai favorabilă, cu 80% dintre respondenţi doritori să se vaccineze.

Sursa: Agerpres

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Bye bye libertate. Daca continuam asa peste 20 de ani ne vor lua organele cu acte.

  2. Dacă fiica nu era de acord cu vaccinarea mamei sale, trebuia sa o ia din căminul de bătrâni si sa aiba grija singura de ea.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.