G4Media.ro

Un judecător a atacat în instanță ordonanța militară care interzice accesul publicului…

Un judecător a atacat în instanță ordonanța militară care interzice accesul publicului la slujbele religioase: S-au consemnat mai multe epidemii de holeră, ciumă sau alte boli contagioase, dar nu s-au întrerupt slujbele de Paști

Un magistrat de la Curtea de Apel Bacău a deschis un proces la Iaşi Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi le cere colegilor să anuleze parţial ordonanţa ce interzice participarea publicului la slujbele religioase. „Pe parcursul istoriei poporului român, s-au consemnat mai multe epidemii de holeră, ciumă sau alte boli contagioase, dar nicăieri în istorie nu există consemnată o măsură de întrerupere a slujbelor bisericeşti în perioada Paştilor“, e unul dintre argumentele magistratului, scrie Ziarul de Iași.

 • Nu este prima acțiune de acest tip. Curtea de Apel Bacău a respins, joi, acțiunea unui alt reclamant care l-a acționat în instanță pe ministrul de interne, Marcel Vela, și i-a cerut sa modifice ordonanța militară nr 2, astfel încât publicul să poată participa la slujbele religioase din biserici. Ordonanța militară nu interzice slujbele, care pot fi transmise în direct sau online, ci dreptul publicului de a asista la ele. Decizia Curții de Apel nu este definitivă, poate fi atacată cu recurs. (Detalii aici)

Ioan Petrescu are 53 de ani şi a devenit judecător în 2008, anterior fiind consilier juridic în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bacău. Zilele trecute, Petrescu a deschis un proces împotriva MAI prin care cere anularea parţială a unui articol referitor la interzicerea adunărilor publice, pe timpul perioadei de urgenţă.

Argumentele judecătorului

În cererea adresată Curţii de Apel, consultată de „Ziarul de Iaşi“, judecătorul susţine că ordonanţa militară nr. 2 încalcă articolul din Constituţie care prevede că „libertatea credinţelor religioase nu poate fi îngrădită sub nicio formă“.

„Cum prin interzicerea accesului publicului – în speţă a credincioşilor – la serviciu religios care are loc în biserică fără ca Decretul de instituire a stării de asediu să prevadă măcar o restrângere a libertăţii conştiinţei, dispoziţiile atacate au fost emise cu exces de putere deoarece, pe de o parte, pârâtul a încălcat limita componentei proprii în punerea în aplicare a respectivului Decret, dar şi libertatea fundamentală a conştiinţei cetăţenilor români credincioşi ortodocşi“, arată Petrescu.

El mai spune că ordonanţa MAI restrânge li­bertatea de conştiinţă într-un mod disproporţionat, atingând astfel libertatea de credinţă religioasă.

„Contrar acestor limite ale restrângerii, dispoziţiile a căror anulare o solicit suprimă componenta exterioară a dreptului de libertate religioasă – manifestarea publică a credinţei prin participarea la slujbele religioase în lăcaşul de cult, componentă în lipsa căreia componenta internă devine iluzorie, deci libertatea de credinţă religioasă devine practic inexistentă întrucât, pentru credincioşii sănătoşi este interzis actul esenţial al comuniunii cu Divinitatea – în persoana Fiului lui Dumnezeu Iisus Hristos – şi anume împărtăşania cu trupul şi sângele Domnului, măsură fără precedent în istoria României“, argumentează judecătorul de la Bacău.

Bărbatul mai arată că „obligarea poporului credincios (numit în ordonanţă public) să rămână acasă, în timp ce preotul slujeşte liturghia, goleşte de sens actul liturgic în sine şi reprezintă o ingerinţă nepermisă a statului în rânduiala liturgică a Bisericii Ortodoxe“.

Citește integral pe Ziarul de Iași

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

34 comentarii

 1. propun sa mearga numai parlamentarii si judecatorii care doresc la slujbele de Pasti

 2. Cum ajunge un asemenea individ să împartă dreptatea și încă la Curte de Apel ? Domnule judecător, dacă ”poporul credincios” se îmbolnăvește și moare n-are cine să-ți mai plătească salarul uriaș și pensia nesimțită, așa că las-o mai moale.

 3. Cum m lui este kktul asta judecator.

  Va dati seama cum „judeca” animalul si cate vieti probabil ca a nenorocit?

  Fmm de primitiv. Plus daniel si ninja lui

 4. Pastrati-va, voi sfintii din pușcărie, pentru slujbele de înmormântare a trupurilor repatriate ale oamenilor cu ziua din Moldova, ce i-au calea pustiului cu permisiunea bolnavul Boc de Cluj.

  • În primul rând că vă recomand o carte de gramatică. Face mult bine mai ales dacă vrei să te exprimi public, în scris.
   În al doilea rând toți postacii de serviciu au sărit la gâtul lui Boc după episodul de ieri numai pentru că vez doamne, acesta a avut loc la Cluj. Ce implicare directă are Primăria în aceste acțiuni ? Aeroportul nici măcar nu este în custodia Primăriei Cluj Napoca. Vinovați trebuie căutați în conducerea aeroportului și în firmele care au organizat cursele și care au gestionat transportul persoanelor cu atocarul. E mai ușor să arunci cu căcat pe internet decât să-ți folosești ăia 3 neuroni și pentru informare și documentare.

  • Iau și sictir excrementule, nu iei in calcul adresa către autoritățile lui Boc, care a sărit tot la gunoi?
   Sa te recomanzi cu recomandări lu ma-ta, ba asta!

  • Am înțeles. Comunicarea e pentru dumneavoastră ceva venit de la extratereștrii și la care v-ati adaptat de două zile. Mă scuzați că v-am dat 3 neuroni. V-am supraestimat. Zi faină!

 5. Acest domn ar trebui sa intre in disciplinarul profesiei de magistrat.
  Nu ar fi rea nici o examinare psihiatrica.
  El a intrat în magistratură in 2008, ar fi de văzut dacă a intrat în magistratură ca urmare a promovării concursului la Institutul Național al Magistraturii(concurs draconic) si a absolvirii perioadei de pregătire de 2 ani in cadrul Institutului sau daca a intrat pe usa din dos,cum spun eu, având cei cinci celebri ani vechime într- o profesie juridica, dintre aceștia remarcandu- se juzi slab pregatiti profesional fata de absolvenții INM care sunt,de regula, absolvenți ( cei mai bine pregatiti) tineri ai facultăților de drept.
  E adevărat ca sunt si juzi bine pregătiți, proveniti dintre cei cu cinci ani vechime prin alte profesii juridice, dar mai puțini comparativ cu absolvenții INM.
  Oricum ar fi, cu sau fara INM, acest domn a calcat serios in străchini.
  A confundat roba cu patrafirul.
  Dar pariu pun ca nu va păți nimic!

  • Oricum ar fi, cu sau fără magistrați, cu sau fără INM, tot aia ar fi! Scuze, m-am pripit, ar fi mai bine fără!

 6. Tara arde, iar pe Ioan Petrescu il doare ca nu poate sa ia COVID-19 de la slujbele religioase. Crezi ca Dumnezeu nu te aude daca te rogi de acasa ?

  • Bineînțeles ca oamenii pot sa fie buni credincioși și fără sa meargă la biserica, sau sa aiba deloc de a face cu biserica. Insa asta e problema, BOR e pregătita sa sacrifice orice ca sa nu fie scoasa din paradigma „bun credincios – mergi la biserica și dai”. Iar asta e omul lor.

 7. Ca și în alte instituții publice, ajung și indivizi cu note minime, precum și cei cu pile, relații și cunoștințe personale sau de rudenie. Pe de altă parte, justiția din România se bazează tocmai pe credulitatea justițiabilului, ca și șmenarii din BOR; fiind evident faptul că veniturile ambelor sisteme au de suferit.
  Dacă sunt interzise adunăturile de mai multe persoane, iar distanța minimă dintre ele trebuie să fie de cel puțin doi metri, limitatul judecător poate să calculeze că este imposibilă desfășurarea evenimentului religios; și doar pentru că argații fiecărei biserici sunt în număr de cel puțin trei. Că doar unde se trăiește bine, degrabă se găsesc susținători.
  Totuși, judele are suficientă vârstă pentru a cunoaște dacă la molimele anterioare bisericile au fost deschise enoriașilor?! Presupunând că toți mirenii erau neapărat dornici să fie unul în prejma altuia. Și, actul esențial al comuniunii cu Dumnezeu este rugăciunea, iar nu altceva. Așadar, nu mai ai conștiința liberă dacă nu poți merge la biserică pentru o scurtă perioadă?! Bă, ești prost?! sau doar judecător de partid roșu, travestit în balanțier de ocazie?!

 8. ,, Somnul,, nostru ( prin neprezentare la vot) a născut analfabeți cu diploma pe banda rulanta… Dacă se sesizează Predoiu cu privire la acest,, ilustru,, , pariu ca e acuzat de cine știe ce atrocități)) …

 9. Hahalere se ştie de mult că sunt chiar majoritari, de ce să nu existe şi judecători rinoceri?!

 10. Voi vă dați seama că ăsta e unul din specimenele care zic că o fată de 11 ani a ispitit bietul bărbat care a violat-o? Doamne ferește, că tot suntem în temă.

  • @Nume – Un asemenea comentariu iti da fiori. Nu pentru ca nu e corect ci pentru ca poate fi real. Va dati seama cati sunt in sistemul vital al Romaniei (Justitie, Parlament, Guvern) care au asemenea „rationamente”? Cata carte are acest pseudo-judecator in cap daca el se apuca sa compare vremuri istorice (ciume, holere etc., in care, apropo, nu exista circulatia de azi, iar mortalitatea era maxima) cu omenirea din mileniul 3?

 11. BOR trebuie interzis!
  Singurul lucru bun pe care l au facut comunistii!
  E drept dupa au regretat ,acum cei mai credinciosi sunt comunistii ortodocsi! Vezi rusia, grecia jegoslavia
  Religia tarilor din Europa in care se traieste prost!
  Sarantocii

 12. Ce judecător din Moldova!
  La 41 de ani a devenit judecător.
  La 53 de ani a atacat O.Militara.
  Imi scapa ceva la acest judecător!
  Orice ar zice dansul ,este considerat ateu de comunitate.
  Are vreun rost ipocrizia pe pâine?

 13. chiar toti cre.tinii pot ajunge magistrati in zilele noastre?

 14. Personal nu sunt împotriva adunării turmelor de indivizi inconștienți la slujbele de Paște, dar cred că cei care se duc acolo ar trebui ca după asta să fie puși în izolare tot la grămadă și lăsați să se descurce singuri în cazul în care se infectează. Oricum acolo vor avea toate cele necesare: popă, dascăl, clopotar, gropar și care o mai fi.

 15. Una e sa te mâne credinta, dragostea si judecata si alta sa ai in minte interesul personal, cucoana magistrat !

  Un păstor are o turma si o duce la pascut (spiritual, sa zicem…) orice-ar fi pe-afara, doar pt câstig, iar altul si-o fereste in vremuri primejdioase, in iesle, cu munca si iarba, discret, cu dragoste si credinta, fara sa se gandeasca la castig. Care isi iubeste turma, care e aproape de Dumnezeu ?…

 16. Asa se poate justifica si canibalismul: pe vremuri oamenii se mancau unii pe altii si majoritatea n-au patit nimic. In cazul ciumei, au fost la slujbe, si asa a murit 2/3 din populatia Europei.

 17. am intalnit si magistrati dobitoci…

 18. @Slugoi prea plecat – asa cum iti spui si asa cum si esti cel mai probabil! Iti doresc doar sa te ursture putin in gat de la „povestea asta de adormit copii”!
  PS: Vezi ca postacul sef te-a informat gresit – nu se pune ora iesirii nicaieri in declaratia pe proprie raspundere.

 19. Kafka are dreptate!

 20. Iar au deschis ciocul aparatorii mentalitatii de ev mediu timpuriu. Niste cretini cu BOR-ul lor cu tot…..boraciunea ortodoxa romana. Cand va duceti ma animalelor la pupat icoane? Pupati ma la greu icoane ca voi sunteti imuni, creti.nilor! Fiti siguri ca o sa vina Doamne Doamne sa va scape de Covid-19. Pai nu? Idio.tilor!

  Ba, da pe mortii aia suspecti de Covid care au fost ingropati inainte de a fi testati, i-or fi pupat rudele si familia? Ca asa e obiceiul nostru strabun! Cret.inilor!

  Ba pro.stilor sa nu va mai duceti ba sa pupati si sa lingeti icoane ca o sa muriti, neghiobilor!

  PS Astept comentarii de la „CREDINCIOSI”….SUNT DESCHIS LA ORICE OPINIE PRIVIND LOCUL UNDE SALASLUIESTE Doamne Doamne, cum influenteaza el viata pamantenilor(Atentie vreau opinii clare si la obiect), cum „a facut el cerul si pamantul”, etc

  SA nu uit….M.U.I.E PSD!

 21. Deschide-ti Bisericile! E dreptul Sfant al Romanilor! Deschide-ti Bisericile! Sa moara toti, in pwula mea de retarzi, ca si asa 90% din ei voteaza trandafirii de cand se stiu.

 22. Exemplul pe care il dai de la Aiud este o exceptie, cel mai probabil un abuz, nu anuleaza ceea ce am spus deja! Nu exista spatiu fizic in declaratia pe proprie raspundere pentru trecerea orei de deplasare! Mai mult, exista pe https://formular.sts.ro/ formularul care poate fi completat si generat de pe pagina oficiala. Sa-mi arati si mie unde se trece acolo intervalul orar. Situatia din Aiud este una particulara, care trebuie cercetata particular. Cel mai probabil o contestatie la judecatorie desfiinteaza acel proces verbal.
  PS: Apropo de drepturile tale fundamentale, daca nu ar exista aceasta limitare la libera circulatie, nu crezi ca in felul asta incalci tu dreptul celor vulnerabili la aceasta nenorocire dreptul la viata? Ia pune in balanta dreptul de libera circulatie cu dreptul la viata, sa vedem care e mai important.

 23. Wow …alt Dottore CopyPaste
  Asa isi motiveaza Judecatorul Petrescu si propriile sentinte? Copiind expunerile altora caci aproape in intregime actiunea este preluata din continutul Deciziei nr 41/2020 a Curtii de apel Ploiesti pronuntata la data de 07.04.2020 si preluata de pe rolii.ro.

  http://www.rolii.ro/hotarari/5e8e7e1fe49009b014000029

  Exact aceleasi capete de cerere si expuneri

  Bravos … magnific APLAUZEEE
  Dam si noi COPY PASTE