G4Media.ro

Un guvern „în întregime populist” în Italia – presa franceză

Un guvern „în întregime populist” în Italia – presa franceză

Silvio Berlusconi face un pas în spate şi permite formarea unui guvern compus din Liga Nordului și Mișcarea 5 Stele. Preocupările legate de o derivă suveranistă sunt atenuate de alegerea unui prim-ministru extern celor două forțe politice şi de voința președintelui Republicii de a respecta constrângerile europene, scrie publicaţia franceză Courrier International, preluată de Rador.

„La aproape saptezeci de zile după vot, consultările s-au întors în punctul de plecare”, comentează cotidianul italian „La Repubblica”. Miercuri, 9 mai, Silvio Berlusconi și-a retras dreptul de veto asupra formării unui guvern compus din Liga (extrema dreaptă) și Mișcarea 5 Stele ( M5S, antisistem). Poate că Italia este acum ieşită din impasul politic.

Ipoteza unui guvern „neutru din punct de vedere politic” aleasă de președintele Republicii a fost înlăturată şi cele două forțe politice au început să negocieze pentru a crea primul executiv „complet populist”. Este vorba despre o majoritate din care nu fac parte „cele două curente care au marcat politica italiană în ultimii 24 de ani: centru dreapta și centru stânga”, remarcă ziarul.

„La Repubblica” observă modul în care Italia a devenit „un fel de laborator populist”, un caz unic printre națiunile fondatoare ale Europei. „Linkiesta”, la rândul său, observă semnificația acestei experiențe politice. Ziarul digital o vede ca pe o manifestare a „marii rebeliuni a micii burghezii împotriva pierderii puterii și a bogăției în prima etapă a globalizării” . „Linkiesta” ia în considerare și problema sudică, care nu a fost niciodată rezolvată, precum și „critica puternică a constituției europene, a constrângerilor sale bugetare și a interferenței acesteia”. Probleme reale, dar „votul nu i-a recompensat pe cei care le pot rezolva, ci pe cei au avut inteligența și flerul să le ceară” .

Luigi Di Maio și Matteo Salvini – respectiv liderul M5S și al Ligii – sunt angajaţi acum în dezvoltarea unui program comun. Mai presus de toate, ei caută un prim-ministru în afara celor două forțe politice, care să poată tempera executivul „cu tracţiune suveranistă” , realatează „Il Corriere della Sera”.

Foto: Luigi Di Maio, preşedintele M5S (sursa: pagina personală de Facebook)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.