G4Media.ro

Un grup italian de protecție a consumatorilor cheamă la un protest pentru…

Sursa foto: Pixabay.com

Un grup italian de protecție a consumatorilor cheamă la un protest pentru paste din cauza prețurilor mari/ Greva națională a pastelor va începe pe 22 iunie și va dura o săptămână

Un grup italian de de apărare a drepturilor consumatorilor solicită o grevă națională a pastelor de o săptămână, începând cu 22 iunie, după ce guvernul de la Roma a avut o reuniune de criză luna trecută și a decis să nu intervină asupra prețurilor.

Reprezentanții grupului spun că prețul produsului de bază de pe fiecare masă italiană a crescut de două ori mai mult decât rata inflației, scrie AP.

„Greva macaroanelor este pentru a vedea dacă menținerea pastelor pe rafturi va face să scadă prețurile, în marea tradiție anglo-saxonă de boicotare a bunurilor”, a declarat Furio Truzzi, președintele grupului Assoutenti. „Prețul pastelor este absolut disproporționat față de costurile de producție”.

Prețurile produselor alimentare au crescut mai puternic în Europa decât în alte economii avansate – de la SUA la Japonia – din cauza creșterii costurilor cu energia și cu forța de muncă și a impactului războiului Rusiei în Ucraina. Asta deși costurile pentru produsele alimentare de bază au scăzut de luni de zile de la maximele record, inclusiv grâul pentru făina folosită la fabricarea pastelor s-a ieftinit.

Magazinele și furnizorii au fost acuzați de „greedflation”, o inflație a lăcomiei, dar economiștii spun că profiturile retailerilor au fost stabile și că problema se reduce la costul mai mare de producție a alimentelor.

Simțind presiunea, unele guverne din Europa au plafonat prețurile alimentelor de bază sau au făcut presiuni pentru încheierea de acorduri cu magazinele alimentare pentru a reduce costurile, un lucru care este popular în rândul publicului, dar care, de fapt, poate duce la scumpiri.

Noée Borey, o tânără de 26 de ani care își face cumpărăturile la un lanț de magazine din Paris, a declarat că este de acord cu stabilirea unor plafoane pentru anumite alimente pentru a ajuta lucrătorii cu venituri mici și studenții.

Ea cumpără mai puțină carne și optează pentru magazinele alimentare mai puțin costisitoare.

„Inevitabil, toate produsele pe care le cumpăr au crescut cu 20%, fie că este vorba de unt sau de fructe de pădure”, a spus Borey. „Nu mai cumpăr cireșe pentru că acestea costă 15 euro kilogramul”.

Guvernul francez a ajuns la un acord pe trei luni cu lanțurile de supermarketuri pentru ca acestea să reducă prețurile la sute de produse de bază și alte alimente, acord care se așteaptă să fie prelungit până la vară. Marea Britanie – unde inflația alimentară a atins maximele ultimilor 45 de ani – discută o măsură similară.

Țări precum Ungaria, cu cea mai mare inflație alimentară din Uniunea Europeană, și Croația au impus controlul prețurilor la produse precum uleiul de gătit, unele bucăți de carne de porc, făina de grâu și laptele.

Guvernul italian afirmă că va consolida monitorizarea prețurilor prin colaborarea mai strânsă cu cele 20 de regiuni ale țării, dar nu va impune astfel de limite.

Spania a evitat controlul prețurilor, dar a eliminat toate taxele pe valoarea adăugată pentru produsele esențiale și a înjumătățit taxa pe uleiul de gătit și pe paste făinoase la 5%.

Prețurile pentru alimente și băuturi nealcoolice au scăzut de fapt în Europa, de la 17,5% în zona euro din 20 de țări în martie la 15% în aprilie. Acest lucru se întâmplă în condițiile în care prețurile la energie – esențiale pentru cultivarea și transportul alimentelor – au scăzut față de nivelurile record înregistrate anul trecut. Dar economiștii spun că vor trece multe luni până când prețurile din magazine se vor stabiliza din nou.

Prin comparație, prețurile alimentelor din SUA au crescut cu 7,7% în aprilie față de anul precedent, cu 8,2% în Japonia și cu 9,1% în Canada. Ele au atins 19% în Marea Britanie.

Cifrele contribuie la așteptările conform cărora Banca Centrală Europeană va majora din nou ratele dobânzilor în această săptămână pentru a contracara inflația, în timp ce Rezerva Federală a SUA este de așteptat să sară peste o majorare.

În timp ce pastele rămân unul dintre cele mai accesibile articole din multe coșuri de cumpărături, simbolismul lovește puternic psihicul italian și vine în condițiile în care familiile se confruntă prețuri mai mari în toate domeniile, de la zahăr la orez, ulei de măsline și cartofi.

Familiile italiene de patru persoane cheltuiesc în medie cu 915 euro mai mult pe an pentru alimente, o creștere de aproape 12%, pentru un total de 7.690 de euro pe an, potrivit Assoutenti. O treime dintre italieni au redus cheltuielile la băcănie, potrivit sondajelor SWG, iar aproape jumătate fac cumpărături la magazinele de reduceri.

Dar nici măcar reducerile nu mai sunt ce au fost odată, iar cel mai greu este pentru pensionari. „Înainte, puteai lua două pachete (de paste) cu 1 euro”, a declarat Carlo Compellini, un pensionar care făcea cumpărături în centrul Romei. „Acum, cu 2 euro, primești trei pachete”.

Inflația face ca micile răsfățuri să nu mai fie la îndemâna multora, creând o nouă prăpastie între cei care au și cei care nu au.

Deschiderea recentă a unei cafenele Sacher Café în Trieste, un oraș italian ale cărui rădăcini austro-ungare sunt evidente în arhitectura sa măreață, a determinat primarul să dea un răspuns foarte criticat, amintind pentru mulți o remarcă demodată atribuită Mariei Antoaneta.

Întrebat despre plângerile potrivit cărora o felie din celebra prăjitură vieneză cu ciocolată era prea scumpă, la aproape 10 euro, primarul Roberto Dipiazza a răspuns: „Dacă aveți bani, mergeți. Dacă nu aveți, priviți”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Pe cand si la noi o grevă impotriva coruptiei,care da tara pe mana cocalarilor?

    • nu se mai fac proteste spontane ca pe vremea lui Dragnea? :)))
      poate acum intelegi cat de spontane erau protestele de atunci
      dar nu cred