G4Media.ro

Un fost procuror general al Mexicului, arestat în cazul dispariției a 43…

sursa foto: Facebook/ DSPM de Villa Juarez

Un fost procuror general al Mexicului, arestat în cazul dispariției a 43 de studenți în 2014

Fostul procuror general al Mexicului a fost arestat în legătură cu dispariţia a 43 de studenţi în 2014, fiind persoana cu cel mai înalt rang deţinută până acum în acest dosar notoriu, relatează The Guardian, citată de News.ro.

Jesús Murillo a fost arestat vineri la domiciliul său din Mexico City, sub acuzaţia de dispariţie forţată, tortură şi obstrucţionare a justiţiei în legătură cu răpirea şi dispariţia studenţilor-profesori din statul de sud-vest Guerrero.

Murillo a fost dus la un birou al procurorului general şi va fi mutat într-o închisoare din Mexico City, au transmis autorităţile.

La câteva ore de la arestare, un judecător a emis alte 83 de mandate de arestare pentru soldaţi, poliţişti, oficiali din Guerrero şi membri ai bandelor în legătură cu acest caz, a spus biroul procurorului general.

În timpul mandatului 2012-2015 al lui Murillo, sub preşedintele de la acea vreme, Enrique Peña Nieto, el a supravegheat investigaţia extrem de criticată privind dispariţia studenţilor la 26 septembrie 2014 de la colegiul pedagogic rural Ayotzinapa.

Rămăşiţele a doar trei studenţi au fost găsite şi identificate, iar întrebările au rămas fără răspuns de atunci.

Experţii internaţionali au spus că ancheta oficială a fost plină de erori şi abuzuri, incluzând torturarea martorilor. Preşedintele Andrés Manuel López Obrador a preluat mandatul în 2018, promiţând că va lămuri ce s-a întâmplat.

Administraţia lui López Obrador a încercat din 2020 să aresteze un alt fost oficial de top, Tomas Zeron, inclusiv cerând Israelului anul trecut să-l extrădeze.

Când a fost întrebat despre iniţiativa guvernului de a verifica investigaţia, Murillo a spus că este mulţumit şi este deschis să fie audiat, a informat presa locală în 2020.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...