G4Media.ro

Un europarlamentar USR PLUS propune Comisiei crearea ”DNA-ului pădurilor” la nivelul întregii…

Un europarlamentar USR PLUS propune Comisiei crearea ”DNA-ului pădurilor” la nivelul întregii UE: Parchetul european, condus de Kovesi, să poată investiga și infracțiunile împotriva mediului și biodiversității

Europarlamentarul USRPLUS Vlad Gheorghe propune Comisiei Europene constituirea unei structuri europene care să ancheteze infracțiunile de mediu din statele membre, potrivit unui comunicat de presă.

Acesta spune că inițiativa este motivată de uciderea în timpul vânătorii de trofee din 13 martie 2021, a ursului brun de 17 ani în județul Covasna din România de către Principele Emanuel de Liechtenstein.

”Fapta este cu atât mai gravă cu cât ursul (identificat ca Arthur, un exemplar monitorizat de ONG-urile de profil) a trăit într-un sit Natura 2000 și aparținea unei specii protejate atât la nivel local, cât și european prin Directiva Habitat, ceea ce face ca vânătoarea să încalce obligațiile României și UE în materie de mediu”, se arată în solicitarea transmisă de Vlad Gheorghe Comisiei Europene.

Europarlamentarul USRPLUS atrage atenția că în prezent punerea în aplicare a prevederilor europene privind infracțiunile de mediu este greoaie și de multe ori eșuează aducerea în fața justiției a autorilor (persoane fizice sau juridice) din alte state membre decât cel în care se produce fapta. Crearea unui mecanism comun al UE ar permite prevenirea și urmărirea penală transfrontalieră eficientă a infracțiunilor de mediu, motiv pentru care Vlad Gheorghe a solicitat Comisiei Europene:

 • să extindă mandatul Agenției Europene de Mediu pentru a-i conferi competența de a investiga infracțiunile de mediu;
 • să extindă mandatul Parchetului European (EPPO) și să-i acorde competența de urmărire penală și asupra infracțiunilor împotriva mediului și biodiversității
 • să consolideze aplicabilitatea transfrontalieră a legislației UE privind mediul, prin armonizarea legislației penale a statelor membre prin propuneri concrete.

”Infracţiunile împotriva speciilor sălbatice distrug în mod semnificativ mediul, iar asta produce pierderi iremediabile pentru fiecare dintre noi și mai ales pentru generațiile viitoare, care nu vor mai beneficia de patrimoniul natural pe care îl avem și nu-l prețuim. Degradarea și  pierderea habitatelor (inclusiv prin tăieri ilegale, construcții în buza pădurii etc.) și infracţiunile împotriva speciilor sălbatice reprezintă cele două ameninţări majore la adresa biodiversităţii – iar ambele activități sunt extrem de profitabile pentru infractori. După cum am văzut și în cazul ursului Arthur, adesea, acest tip de infracţiuni au și un aspect transfrontalier, de aceea trebuie să intervenim la nivelul întregii Uniuni, la fel ca în cazul corupției prin Parchetul European condus de Laura Codruța Kövesi”, a subliniat Vlad Gheorghe.

Potrivit acestuia, încă din 2008, Directiva 2008/99/CE privind protecția mediului prin intermediul dreptului penal le impune țărilor UE să introducă sancțiuni eficace, proporționale și cu efect de descurajare pentru aceste tipuri de infracțiuni comise intenționat sau ca urmare a unei neglijențe grave. Sunt incluse aici infracțiuni de tipul capcanelor ilegale și braconajul; combaterea ilegală a dăunătorilor; uciderea ilegală (pentru sport) de specii protejate; colectarea ilegală de ouă și taxidermie, comerțul ilegal de specii protejate și distrugerea ilegală a unui habitat protejat.

Parlamentul României a adoptat anul trecut, la inițiativa USR, o lege de înființare a unui DNA al pădurilor, dar actul normativ a fost atacat la Curtea Constituțională de către Guvernul Orban. CCR a respins legea, motivând că la adoptarea acesteia s-a avut în vedere o sursă de finanţare incertă, generală şi lipsită de un caracter obiectiv şi real.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

17 comentarii

 1. Astia de la USR stiu doar un singur lucru si pedaleaza din greu. Patetic!
  Si cand ii vad stand la povesti in parcare cu motorul pornit, asa, vreo 20 minute, ma ia cu greata.

  • @Saracutu Asta e prima știre pe care o citești după ce ai ieșit din coma?

  • „Si cand ii vad stand la povesti in parcare cu motorul pornit, asa, vreo 20 minute, ma ia cu greata.”

   Esti mai tare ca Dumnezeu cu asa o omniprezenta de ii vezi pe toti mereu, simultan si intamplator toti stau in parcari fix cate 20 minute cu motorul pornit.

   Intrebarea e… daca te ia cu greata, te ia de la unul sau se multiplica cu toti USRistii pe care ii vezi omniprezent? Adica e greata omniprezenta?

   Intreb pentru ca poate imi dau doctoratul in medicina si conceptul de greata omniprezenta mi-ar aduce Nobelul. Nu-ti face griji, te trec si pe tine ca participant in teste si experimente.

  • 1. Nu, Alazor, USR o tot trage cu DNA-ul Padurilor de parca trebuie facut DNA separat pentru fiecare domeniu de activitate. Noi votam USR sa scada birocratia si ei o multiplica.
   2. Daca „iti pasa de Romania”, ai fi spus ceva la obiect, nu abureli, ca doctorat nu vei face niciodata ca mentorul tau nu mai poate fi conducator de doctorate la Academia de Smecheri.

  • Pe „Saracutii de ei” il deranjeaza orice tentativa de a avea o justitie functionala in Romania si UE.

   Asa sunt unii oameni, vor nedreptate pe banda rulanta, ca acum.

  • Putinica, tu o prezentai pe adjuncta unei institutii din SUA ca fiind directorul general, ceea ce e dezinformare crasa de postac rus. Deci ma lasi…
   Justitie functionala nu se face prin dublarea structurilor, dimpotriva, se lungesc cercetarile.

 2. sant votant usr dar astia de la usr sant obsedati de salvatul padurilor si al animalelor
  daca vreti sa salvati padurile trebuie sa le oferiti celor care le taie alta sursa de venit adica locuri de munca nu tot sa infintati cate un dna pt orice cum a scris mai sus alt coleg

  • Tu esti incult si agramat, nu ai cum sa fii votant USR, fiindca USRistii vorbesc corect limba romana.

   Du-te si termina clasa a doua.

  • tu esti chiar bou, o sa te salveze si pe tine. suntem pe ultimele locuri in Europa la suprafata impadurita. Si suprafata aia care e tot are cate o viloaie in mijlocul ei, tot e cutreierata de ATV-uri si mai rau de camioane forestiere.

  • Stan si Saracutul: Nu reiese destul de clar: voi sunteti colegi la PSD sau pe la ferma lui Putinel?

 3. Cu PNL in coasta nu pupa Romania „DNA-ul padurilor”. Daca nu se poate in Romania merge sa indrazneati un pas la nivel european, ca sa schimbi lucrurile in tara. O initiativa faina. Sper ca USRPLUS sa mearga pana la capat, ca am vazut ce face Iohannis si PNL-ul cu împadurirea.

 4. Kioveșoaiaca…? Păi aia este etalonul incompetenței și a statului paralel. Doar de aceea a și numit-o chiorpetele mare șefă: că-i nulă dar obedientă!

  • Bravo Bărbuș: ai lovit la fix !
   Probabil duamnele Veorica si Fireuța sunt etaloanele tale de competență și convergență statală!

  • Ovi, te interesează subiectul sau comentatorii? Poate cauți un partener și ai greșit site-ul.

 5. Sigur că da, o să stea Kovesi de la Parchetul European să vadă dacă se fură lemne din România că polițiști și jandarmii noștri sunt plecați la salon sau la masă cu interlopi.

 6. Il punem pe Gotiu sa alerge dupa hoti, ca e mai vanjos! Si mereu alert, dupa cum am vazut!

 7. Problema defrisarilor ilegale se rezolva cu o lege de 2 pagini
  1. se interzice transportul de material lemnos in vehicule care nu permit observarea incarcaturii din exterior – incalcarea duce la confiscarea pe loc a autovehiculului si pierderea dreptului de a conduce pentru sofer si a licentei de transport a firmei.
  2. transportarea de material lemnos fara autorizatie se pedepseste cu confiscarea pe loc a vehicului si suspendarea dreptului de a conduce autovehicule.
  3. la intrarea in toate fabricile ce proceseaza material lemnos se monteaza camera de luat vederi si cintare ce transit online real time la ministreul mediului, orice transport care intra pe poarta fabricii va fi insotit de autorizatiile necesare exploatarii si transportului trimise real time la ministerul mediului – analog cu posibilitatile tehnice de la ITP – orice abatere se pedepseste cu pierderea pe loc a autorizatiei de functionare
  4. politistul care oprese un transport de material lemnos si nu verifica autorizatiile si nu ia masurile legale e pedepsit cu incheierea contractului de munca.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.