G4Media.ro

Un documentar despre pedofilie zguduie Polonia / Întrebarea unei victime către un…

Sursa Foto: Deutsche Welle

Un documentar despre pedofilie zguduie Polonia / Întrebarea unei victime către un preot catolic: Ce credeți că simte un copil când are parte de un sărut franțuzesc în spatele ușilor închise?

Primatul Bisericii catolice poloneze informează Vaticanul asupra cazurilor de pedofilie, dezvăluite recent într-un film documentar. Scandalul supune Biserica catolică și guvernul polonez unor presiuni uriașe, scrie Deutsche Welle.

Un preot care a hărțuit sexual zeci de tineri, ani la rând, și episcopi care l-au acoperit în tot acest timp. Documentarul ”De-a v-ați ascunselea“, realizat de Marek și Tomasz Sekielski, scoate la lumină întâmplările petrecute în orășelul Pleszew, din centrul Poloniei, în anii 90. Cu primul lor documentar despre cazurile de pedofilie în Biserica catolică, lansat în urmă cu un an, cei doi autori au spart unul intre cele mai importante tabuuri în Polonia .

Noul documentar prezintă soarta fraților Jakub și Bartek Pankowiak, al căror tată era în anii 90 organist la biserica din Pleszew. Părintele Arkadiusz, preotul paroh popular în rândul tinerilor la vremea aceea, era un oaspete obișnuit în casa familiei Pankowiak. Dar când părinții nu erau prin preajmă, preotul îi pipăia, îi mângâia, îi săruta pe cei doi băieți ai cuplului. Bartek și Jakub erau îngroziți, dar și-au trăit singuri drama multă vreme.

Confruntarea cu agresorul

Abia două decenii mai târziu și-au găsit curajul de a-l căuta și de a-l înfrunta pe părintele Arkadiusz. ”Ce credeți că simte un copil când are parte de un sărut franțuzesc în spatele ușilor închise?”, îl întreabă Bartek pe preot în documentarul recent lansat. Înregistrarea a fost realizată cu camera ascunsă.

”Încă n-am uitat cum mă puneați să vă ating în zone intime și aveați erecție. Și dumneavoastră mă atingeați pe mine, apoi îmi făceați cadouri”, continuă Bartek. Preotul nu răspunde acestor acuzații, dar spune că se simte ”vinovat în fața lui Dumnezeu” și că se roagă zilnic.

Bartek și Jakub vizitează și o călugărița care, pe vremea aceea, știa ce se întâmplă, dar nu le-a luat apărarea niciodată celor doi frați. Vizita lor o bulversează. Călugărița încearcă, în fraze sparte, să le explice că nu putea face nimic atunci.

Pentru Jakub Pankowiak n-a fost deloc ușor să-și facă publică povestea. Pentru bărbatul în vârstă de 35 de ani cel mai greu a fost să-i spună fetei sale cum au stat lucrurile. ”Mă simt ușurat, mi-am luat o piatră de pe inimă. Din păcate a trebuit să îmi public povestea, n-am avut încotro.”

Jakub spune că nu s-ar bucura dacă preotul ar fi trimis la închisoare. Faptul că acum știe toată țara ce-a făcut părintele Arkadiusz este o ”pedeapsă suficientă”.

Episcopii au mușamalizat

Autorii documentarului au găsit zeci de victime ale preotului din Pleszew. În 2016, părinții unei victime au căutat să-l înfrunte pe agresor. Preotul și-a recunoscut vina: ”Sunt conștient de faptul că v-am jignit fiul.” ”Este vina diavolului care distruge tot ceea ce este sacru în om“, a adăugat el. Arkadiusz susține și că episcopul ar fi știut totul. Conversația a fost înregistrată.

Când episcopul Edward Janiak a aflat de această întâlnire, l-a suspendat pe părintele Arkadiusz imediat. Motivul oficial: probleme de sănătate. Instanța bisericească nu a făcut o anchetă. Patru ani mai târziu, după premiera documentarului ”De-a v-ați ascunselea”, victimele sunt cele învinovățite pentru mușamalizarea cazului.

Într-o declarație a diocezei din Kalisz, de care aparține orașul Pleszew, se menționează faptul că dacă victimele ar fi reclamat abuzurile, Vaticanul ar fi fost informat. Episcopul Edward Janiak nu și-a cerut scuze.

După premiera noului film, presiunile opiniei publice, dar și cele interne în Biserica catolică, au crescut. Episcopatul a anunțat că Edward Janiak nu va mai apărea de-acum încolo la evenimente majore.

La hirotonia de pe data de 23 mai, în catedrala din Kalisz, Janiak a fost înlocuit cu un alt episcop care – conform presei – ar fi mușamalizat, de asemenea, abuzurile, ani la rând. Tinerilor preoți el le-ar fi spus că păcatele clerului îl dor, dar că, uneori, tăcerea este necesară. Jurnaliștii care au dorit să relateze de la fața locului nu au fost primiți în biserică, la ceremonie.

Polonia solicită clarificarea situației

Oficial, episcopatul polonez se arată revoltat. Primatul Poloniei, arhiepiscopul Wojciech Polak, îi solicită Vaticanului o anchetă. A făcut-o și după primul documentar al fraților Sekielski, acum un an, însă, până în prezent, nu au fost investigate cazurile de abuz în Biserica din Polonia.

Un raport al Bisericii, făcut la presiunile opiniei publice în 2019, vorbește despre aproape 400 de cazuri din 1990 încoace. Totuși, în document nu se menționează numele preoților și nici nu există informații despre numărul cazurilor ajunse în instanțele bisericești sau în cele civile.

Conform unor sondaje actuale, peste 70% din polonezi cer măsuri mai severe contra preoților-pedofili. Și în cercurile catolice se înmulțesc solicitările privind inițierea unor anchete ample.

Pedofilia ar trebui atent monitorizată

Dezbaterea pe marginea noului documentar sub semnătura fraților Sekielski, pe care l-au urmărit pe YouTube aproape 6,5 milioane de utilizatori, a determinat și autoritățile să reacționeze.

Parchetul a informat că ancheta în cazul preotului Arkadiusz este în derulare din toamna anului 2019. Partidul aflat la guvernare, PiS, dorește înființarea unei comisii de anchetă – dar nu pentru pedofilia în Biserică, ci în toate straturile societății.

Parlamentul de la Varșovia a respins cererea unui grup de deputați de stânga privind înființarea unei comisii speciale pentru cazurile de pedofilie din Biserică. Aceștia se tem că, în comisia guvernamentală, abuzurile clericilor vor fi tratate cu superficialitate.

Deputații vorbesc despre un tratament special, de care ar beneficia reprezentanții Bisericii din partea statului polonez. Un exemplu: în registrele Guvernului cu cazurile de pedofilie, din anul 2018, nu apare numele niciunui cleric. Conform registrului, abuzurile comise de către preoți nu s-ar fi numărat printre cele mai grave cazuri de pedofilie din țară.

Sursa Foto: Deutsche Welle


Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

 1. Chiar azi în parlamentul României PSD și PNL (prin penticostalul Sighiartău) au adus un amendament la legea 45/2020 care prevedea educația sexuală ”în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor”, în sensul că vor să se facă doar ore de educație pentru sănătate, să nu mai afle copiii ce este un abuz sexual și că trebuie să se ferească. Cred că avem niște pedofili în parlament, altfel nu-mi explic. Ori poate pedofilia nu se întâmplă doar în biserica ortodoxă și cea catolică, ci și în cea penticostală.

  https://www.libertatea.ro/stiri/psd-pnl-lege-educatie-sexuala-scoli-sighiartau-3014512

  • Aluna, abuz e ala la care abuzatul stie ca e abuzat. Nu e nevoie de cursuri ca asa afli daca esti abuzat.

   Parca sorosei pretindeau ca educatia asta lupta impotriva bolilor cu transmitere sexuala, ceea ce e alta mancare de peste.

   Banuiala mea e ca unele popoare ales au voie sa faca copii de la 16 ani, dar romanasii au voie sa faca doar downieni cand se intorc de la sparanghel. Trebuie facute cursuri speciale ca nu cumva sa ramana vreo taranca gravida. O prostim cu scoala, cu televizorul, cu orice, ca mai bine se pastreaza pentru dupa facultate, si atunci o ia doar la ochiul maro pentru ca mame tinere miau. E drpt ca nu vor merge la facultate toate, si majoritatea nu vo folosi nimic din facultate, dar nici sparanghelul nu se culege singur.

   Oamenii ingrijorati de popoarele lor le sterg pe celelate de pe fata Pamantului. Nu se mai face Pamant, s-a terminat productia.

  • Cred că-ți place de mine și nu știi cum să-mi spui, de-aia mă urmărești prin articole și ții morțiș să-mi faci cunoscute ideile tale cu care deviezi de la subiect de fiecare dată fără excepție. N-am cuvinte să-ți spun cât de plictisitor ești, și de altfel ăsta e motivul pentru care m-am obișnuit să citesc pe sărite ce scrii.

  • @Dacian Julien Soros: „Aluna, abuz e ala la care abuzatul stie ca e abuzat.”

   Băi sceleratule, tu i-ai dat-o mă-tii sub noadă, dar mai întâi ai drogat-o, ca să n-o abuzezi.

  • ce stii ce faceam eu la spirala

  • Nu (toti) sunt pedofili in sparlament.
   Pur si simplu noi, ca natie, nu avem nici un fel de traditie si nici dorinta de a-i proteja pe cei mai slabi sau care au nevoie de sprijin in general.
   Inca mai exista reflexul de a abuza copiii in orice fel – mai ales verbal si psihic. Trecerea spre palma si pipait in unele cazuri este o chestiune de timp.
   Trecerea spre civilizatie si respect dureaza generatii. Si se face cu pedepse neechivoce. Dar uite cu ce se ocupa Justitia … (nimic).

 2. Reforma totala!!!Toti preotii si calugarii, indiferent de cult, sa treaca prin interviu cu detectorul de minciuni!

 3. Religia pentru unii este absolut esentiala … biserica insa nu este.
  Religia s-a nascut din nevoia spirituala a oamenilor, dar biserica s-a nascut din nevoia unora de a controla masele de oameni.
  Istoria religiilor (cea care nu este predata de preoti) este destul de interesanta pentru cei care pot citi printre randuri si interpreta destul de impartial; acolo se vede exact de ce biserica si curentul catorlic si ulterior ortodox au fost acceptate de statele din acea perioada.