
Un basorelief al poetului Mihai Eminescu a fost amplasat în stațiunea bulgară Sveti Vlas
Ambasadorul României în Bulgaria, Brândușa Ioana Predescu, și ambasadorul Bulgariei în România, Radko Vlaikov, au dezvelit sâmbătă un basorelief al poetului român Mihai Eminescu pe Aleea Națiunilor din stațiunea bulgară Sveti Vlas, transmite agenția BTA, citată de Rador.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Printre invitații oficiali s-a numărat Ștefania Berciu – Martac, consul onorific al Bulgariei în România, Gheorghe Nacov, deputat al minorității bulgare în Parlamentul României, Dinko și Iordan Dinevi, copreședinți ai Fundației „Memoria Bulgară – Frații Dinevi”, autorul basoreliefului, directorul Galeriei de Artă din Iambol, Petko Iordanov, locuitori și oaspeți ai orașului riveran Mării Negre, precum și turiști din Bulgaria și România.
„Legătura istorică dintre Bulgaria și România găsește o nouă confirmare simbolică pe litoralul Mării Negre, la Sveti Vlas, dedicată poetului și gânditorului român Mihai Eminescu”, a declarat ambasadorul României, Brândușa Ioana Predescu, în timpul inaugurării.
Ea a subliniat că evenimentul este expresia unei profunde legături spirituale și culturale care transcende granițele și timpul. „Deși a văzut Marea Neagră o singură dată, în 1882, Eminescu a rămas profund impresionat de orizontul mării. Într-o scrisoare adresată iubitei sale Veronica Micle, el îi împărtășește visul său de a găsi pacea după moarte tocmai pe acest țărm”, a subliniat diplomatul. „Astăzi, visul său se reflectă aici – pe malul Mării Negre. Aceasta este o punte a memoriei, iubirii și culturii între două popoare”, a adăugat ambasadoarea României.
Ambasadorul Bulgariei la București, Radko Vlaikov, a declarat că basorelieful este un simbol al profundei cooperări culturale și istorice dintre Bulgaria și România. „Nu există un loc mai potrivit pe coasta bulgară a Mării Negre pentru un al doilea basorelief al lui Eminescu ca Sveti Vlas. Aleea Națiunilor începe cu Levski și Botev, iar Botev ca poet este foarte asemănător cu Eminescu – ambii au un parcurs creativ scurt, dar extrem de fructuos”, a spus Vlaikov. El a subliniat că Mihail Eminescu și Ivan Vazov sunt patriarhii literaturilor naționale ale celor două țări și simbolizează legătura culturală dintre cele două popoare.
„Eminescu a vizitat Ruse și Giurgiu de mai multe ori, încă din anii 80 ai secolului XIX, a fost unul dintre primii care au vorbit despre necesitatea unui pod între cele două orașe. Aceasta este o poruncă pe care o respectăm și astăzi”, a subliniat Vlaikov.
El a adăugat că noul pod peste Dunăre, care este prevăzut între Ruse și Giurgiu cu sprijinul Comisiei Europene, se înscrie exact în spiritul acestui mesaj. „Turiștii români manifestă de multă vreme interes pentru coasta bulgară a Mării Negre și pentru Sveti Vlas, atât datorită naturii, cât și datorită valorii culturale a unor astfel de inițiative”, a mai subliniat ambasadorul. El și-a exprimat speranța că numărul acestora va continua să crească.
Consulul onorific Ștefania Berciu Martac a făcut apel la cetățenii români care vizitează Bulgaria să vadă noul basorelief. Ea și-a exprimat recunoștința față de Fundația „Memoria Bulgară – Frații Dinevi” pentru rolul său activ în conservarea și dezvoltarea patrimoniului cultural.
„Este o onoare pentru mine să fiu aici, pe litoralul Mării Negre. Ca bulgar din România, am încercat întotdeauna să creez punți de legătură, pentru că știu cât de important este să construim liante între popoare”, a spus Gheorghe Nacov. „Eu sunt un bulgar român care se întoarce în patria sa pentru a participa la dezvelirea unui monument dedicat marelui poet român. Acesta este un exemplu de conexiune culturală, respect reciproc și de valori împărtășite”, a subliniat el. Potrivit spuselor sale, astfel de inițiative întăresc prietenia dintre Bulgaria și România și arată că cultura poate fi cea mai puternică bază de cooperarea între popoare.
Fundația „Memoria Bulgară – Frații Dinevi” a realizat numeroase amplasamente culturale în ultimele trei decenii, între care Aleea Națiunilor, unde se află basoreliefuri cu Vasil Levski, Hristo Botev, Sandor Petőfi, amiralii Feodor Ushakov și Horatio Nelson, mareșalul Philippe de Leclerc, jurnalistul Januarius MacGahan, Giuseppe Garibaldi, Adam Mickiewicz, Friedrich Schiller, prințul Alexei Tsereteli și alte personalități proeminente.
Sveti Vlas găzduiește, de asemenea, Aleea Gloriei Olimpice cu basoreliefuri ale tuturor medaliaților cu aur bulgari, un amfiteatru cu 600 de locuri, cel mai mare monument dedicat Hanului Tervel în țară, un monument al președintelui Woodrow Wilson – numit „Salvatorul Bulgariei”, biserica „Sf. Vlasii” și Cărarea Credinței cu peste 40 de paraclise.
Sveti Vlas se impune ca un centru pentru turism cultural și istoric, susținut în principal de inițiativa privată a Fundației „Memoria Bulgară – Frații Dinevi”.
Articol de Galia Teneva, corespondent BTA la Burgas / Traducerea Rador: Mirela Petrescu
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.