G4Media.ro

Un alt vulcan din Congo, din apropierea Nyiragongo, ar fi erupt sâmbătă…

sursa foto: Captură video

Un alt vulcan din Congo, din apropierea Nyiragongo, ar fi erupt sâmbătă dimineață. 400.000 de localnici au părăsit orașul / UPDATE: Erupţia a fost o „alertă falsă”, anunță guvernul

Guvernul Republicii Democrate Congo (RDC) şi-a actualizat informaţiile privind posibila erupţie de sâmbătă a unui vulcan situat lângă Nyiragongo anunţând că a fost vorba despre o „alertă falsă”, informează Reuters.

Guvernul a anunţat iniţial că sâmbătă dimineaţă a avut loc o erupţie de mică intensitate a vulcanului Murara, adesea considerat un crater secundar al Nyamuragira, unul dintre cei doi vulcani mari şi foarte activi din regiune, alături de Nyiragongo, care a erupt la data de 22 mai.

„Alertă falsă despre Nyamuragira”, a transmis ulterior, într-un mesaj publicat pe Twitter Ministerul Comunicării şi Media din RDC.

„Un avion tocmai a survolat întreaga zonă a versanţilor vulcanului. Nu a fost detectată nicio erupţie”, se arată în mesajul în care se precizează că fumul provenit de la „arderea intensă a cărbunelui” a fost „perceput ca fiind activitate vulcanică”.

Regiunea Goma este o zonă cu activitate vulcanică intensă, având şase vulcani, printre care se numără Nyiragongo şi Nyamuragira, cu înălţimi de 3.470 de metri, respectiv 3.058 de metri.

Nyiragongo, ale cărui fluxuri de lavă ameninţă în mod direct oraşul Goma, capitala provinciei Kivu de Nord, amplasat chiar la poalele sale, pe malul lacului Kivu, a erupt sâmbătă, 22 mai, fără semne premergătoare.

Două fluxuri uriaşe de lavă s-au scurs pe versanţii Nyiragongo, unul dintre acestea oprindu-se în suburbiile din nord-estul Goma. Cel puţin 34 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar între 900 şi 2.500 de locuinţe au fost distruse.

Joi, în faţa riscului de producere a unei noi erupţii sau chiar a apariţiei lavei în zona urbană din Goma, ori sub apele lacului, autorităţile au dispus evacuarea oraşului timp de cel puţin două săptămâni.

Conform cifrelor anunţate vineri de autorităţile din provincia Kivu de Nord (nord-estul RDC), aproape 400.000 de persoane au părăsit Goma (capitala provinciei), după un ordin de evacuare „preventivă” şi „obligatorie” emis în ziua precedentă.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Captură video

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter