G4Media.ro

Un alt oficial al Ministerului Apărării, arestat sub suspiciunea de fraudă

Sursa foto: © Ssv2009 | Dreamstime.com

Un alt oficial al Ministerului Apărării, arestat sub suspiciunea de fraudă

Un responsabil pentru „comenzile publice” în cadrul Ministerului rus al Apărării a fost arestat şi plasat în arest preventiv pentru „abuz de putere”, au anunţat joi seara autorităţile de la Moscova, în contextul unui val de arestări de generali ruşi în urma înlocuirii lui Serghei Şoigu la conducerea Ministerului Apărării, relatează AFP, conform Agerpres.

„Şeful unui serviciu din cadrul Departamentul de comenzi publice al Ministerului rus al Apărării, Vladimir Verteleţki, a fost inculpat pentru abuz de putere”, a indicat într-un comunicat Comitetul de anchetă rus, organismul responsabil cu principalele anchete penale din Rusia, declarând că acesta a provocat daune de peste 70 de milioane de ruble (710. 000 de euro la cursul actual).

Anterior, canale Telegram ruseşti – focalizate pe războiul din Ucraina – au anunţat arestarea lui Vladimir Verteleţki, un oficial din Ministerul rus al Apărării responsabil cu achiziţiile de apărare ale statului, după cum a relatat Reuters.

Conform canalului Telegram „Dva maiora”, Verteleţki este suspectat de luare de mită „în proporţii deosebit de mari”: se pare că ar fi primit un autoturism şi o casă de la un un om de afaceri a cărui firmă era abonată la contracte din partea Ministerului Apărării pentru achiziţii în domeniul apărării. Verteleţki ar fi înregistrat bunurile primite pe numele rudelor sale.

Mai devreme, joi, general-locotenentul Vadim Şamarin, adjunctul şefului Statului Major General al armatei ruse, a fost reţinut, sub suspiciunea de luare de mită, el fiind al patrulea responsabil de rang înalt din domeniul apărării arestat în această lună, într-o ilustrare a puterii în creştere a tehnocraţilor în cadrul maşinăriei de război a Kremlinului.

Şamarin a fost plasat în arest preventiv de un tribunal militar, sub acuzaţia de „acceptare de mită în proporţii deosebit de mari”, el riscând până la 15 ani de închisoare, a relatat joi presa rusă.

După peste de doi ani de la declanşarea de către Kremlin a invaziei costisitoare şi devastatoare în Ucraina, ceea ce pare a fi o epurare coincide cu schimbarea ministrului apărării de cursă lungă al lui Vladimir Putin, Serghei Şoigu, care a fost înlocuit din funcţie la 12 mai cu un economist fără experienţă militară, Andrei Belousov, comentează AFP.

Mesajul este clar: în timp ce războiul şi confruntarea cu Occidentul promit să fie de lungă durată, corupţia generalizată din sectorul rus al apărării trebuie să facă loc „optimizării” cheltuielilor şi inovării tehnologice, notează agenţia franceză de presă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează