G4Media.ro

ULTIMA ORĂ Președintele Iohannis a atacat la CCR modificarea legii educației prin…

Klaus Iohannis / Foto: presidency.ro

ULTIMA ORĂ Președintele Iohannis a atacat la CCR modificarea legii educației prin care orice referire la identitatea de gen a fost interzisă în școli și universități

Președintele Klaus Iohannis a atacat vineri la Curtea Constituțională modificarea legii educației, adoptată pe 16 iunie de Senat, prin care a fost interzisă în școli, în universități și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale, orice referire la identitatea de gen.

”Considerăm că legea dedusă controlului de constituționalitate contravine prevederilor constituționale referitoare la statul de drept, principiul separației puterilor în stat, respectiv la respectarea Constituției și a legilor, la principiul egalității cetățenilor în fața legii, asigurarea accesului la învățătură, protecția copiilor și tinerilor, prevederilor privind libertatea conștiinței, libertatea de exprimare și la interzicerea cenzurii, precum și la la autonomia universitară”, se arată în sesizarea transmisă de președinte Curții Constituționale.

Legea votată pe 16 iunie de Senat interzice în școli “activitățile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași”.

Proiectul de lege a fost inițiat de senatorii PMP Lungu Vasile-Cristian și Pașcan Emil-Marius, iar amendamentul referitor la identitatea de gen îi aparține lui Vasile Cristian Lungu, absolvent al Seminarului Teologic din Zalău și licențiat apoi în Psihologie Specială în SUA, la Loyola University, potrivit publicației Sportulsalajean.ro.

Argumentele președintelui Klaus Iohannis pentru contestarea la CCR a modificării aduse legii educației:

 • Încalcă libertatea conștiinței:
  • ”prin legea dedusă controlului de constituționalitate se impune un stereotip/clișeu în ceea ce privește rezultatul cercetării unor anumite teorii/opinii, care trebuie să fie unul și același, să se încadreze într-un tipar și să nu se orienteze într-un anumit sens sau scop, în caz contrar, sancțiunea fiind interzicerea activității de răspândire a respectivelor teorii/opinii în mediul specific educațional (…) Contravine libertății individuale de conștiință întrucât, prin această formă, dispoziția normativă este de natură să îngrădească libertatea de gândire și a opiniilor. Norma, prin ea însăși, reprezintă o condiționare de natură legală a libertății gândirii și a opiniilor, deoarece aceasta realizează întocmai o interpretare pe cale legislativă a scopului/finalității procesului de gândire. Or, libertatea conștiinței se manifestă potrivit propriului discernământ al individului”.
 • Încalcă principiul egalității cetățenilor în fața legii în ceea ce privește asigurarea accesului la învățătură și protecția copiilor și tinerilor:
  • ”legea este de natură să determine excluderea din sfera beneficiarilor dreptului la educație pe aceia care ar dori studierea teoriei/opiniei identității de gen, circumstanțiată însă, în mod subiectiv, de către legiuitor, în funcție de modul în care aceasta este înțeleasă (…) Legea criticată are caracter discriminatoriu și afectează dreptul fundamental privind accesul la învățătură și protecția copiilor și tinerilor (…) Legea criticată condiționează accesul la educație prin impunerea unor constrângeri în manifestarea unei teorii/opinii expres prevăzută prin lege, atât pentru beneficiari, cât și pentru furnizorii de educație. Or, această limitare a exercițiului unor drepturi personale în considerarea unor drepturi colective și interese publice reprezintă o ingerință în realizarea drepturilor garantate de art. 29 și art. 30 din Legea fundamentală și de art. 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului”.
 • Contravine prevederilor referitoare la autonomia universitară:
  • ”efectul probabil al legii ar putea fi ca prin norma criticată să se impună ce anume se poate studia în centrele/unitățile de învățământ, în concret, ce teorii/opinii pot fi studiate în cadrul programelor de învățământ/studii sau de cercetare, fapt ce interferează cu dispozițiile care consacră autonomia universitară, prevăzute atât la nivelul Legii fundamentale, cât și prin Legea-cadru a învățământului (…) Instituțiile de învățământ superior se organizează independent de orice ingerințe ideologice, politice sau religioase, universitățile având dreptul să-și stabilească misiunea proprie, strategia instituțională, structura, activitățile, organizarea și funcționarea proprie, gestionarea resurselor materiale și umane, cu respectarea strictă a legislației în vigoare, aspectele fundamentale ale autonomiei exprimându-se în Carta Universitară, aprobată de Senatul universitar și avizată de Ministerul Educației Naționale”.
 • Contravine dispozițiilor constituționale referitoare la libertatea de exprimare și la interzicerea cenzurii:
  • Norma ”echivalează cu instituirea unei cenzuri a opiniilor/teoriilor în cercetarea teoretică pe tema identității de gen. Acest lucru reprezintă, de fapt, impunerea unui anumit rezultat, a unei cunoașteri deformate în ceea ce privește materia identității de gen. Or, potrivit art. 30 alin. (2) din Constituție, cenzura de orice fel este interzisă. Mai mult de atât, norma criticată, prin modul în care va fi aplicată, va avea ca rezultat interzicerea prin lege a unei teorii academice și echivalează cu prestabilirea rezultatului cercetării științifice în materia respectivă, cu scopul ca acesta să se încadreze în limitele legale stabilite”.
 • Contravine prevederilor constituționale referitoare la respectarea principiului separației puterilor în stat:
  • ”stabilirea disciplinelor, domeniilor de studii, atât la nivel preuniversitar, cât și universitar, se circumscrie politicii naționale în domeniul învățământului preuniversitar, respectiv cadrului național al calificărilor, aceste atribuții aparținând exclusiv executivului, iar orice modificare a curriculumului se poate face numai în condițiile stabilite potrivit legii. Or, în cazul de față dedus analizei instanței constituționale, Parlamentul impune prin lege ce activități, care propagă anumite teorii sau opinii într-un anumit scop, se pot constitui în activități educative care să fie interzise în unitățile de învățământ și, în consecință, ce discipline se pot studia în mediul școlar sau academic. Așadar, studiile care implică asemenea teorii/opinii reprezintă o parte a curriculumului”.

Citește integral sesizarea transmisă de președinte Curții Constituționale

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

39 comentarii

 1. Este evident ca o astfel de lege este total neconstitutionala , o lege ce creaza statut diferit in cadrul comunitatilor – pe niste principii inexistente

  • Nu este evident. Teoria la care se refera legea presupune ca identitatea de gen si sexul biologic sunt 2 notiuni diferite si isi are originea in dogme predate in Universitati din vest, dogme ce au ca scop crearea de activisti politici. Asa ceva nu are ce cauta in invatamant. Este indoctrinare si ce se intampla in vest din cauza acestor dogme este incredibil – pentru ei au devenit problematice cele mai de bun simt notiuni. Cel care a lucrat la lege a stufiat in SUA si banuiesc ca intelege despre ce e vorba. Aceasta lege interzice predarea dogmelor de genul asta sau orice gen in scoli si nu are nici o legatura cu drepturile unui segment din populatie, nici nu afecteaza statutul vreunui grup sau persoane.

  • Aveti dreptate, D, dar cui sa explici, romanului care crede că tot ce e in vest progresist este si bun? A murit bărbăția in tara asta

 2. Un presedinte slab. Foarte slab. Am votat cu el, am votat USR. Pozitia lor in aceasta Ideologie de gen care duce la haos ma dezamageste. #@ie PSD forever, desi aici sunt de acord cu ei, in rest, la gunoiul istoriei cu PSD.

  • Nu știu dacă neapărat slab dar își alege extrem de prost prioritățile în materie de contestare constituțională, în totală discordanță cu dorințele populare.

  • Presedintele impostor care cică e „dă driapta” in actiune…

  • @Garret:
   E pe alese sau e pe legi constitutionale ?

  • E pe ce vrea poporul…
   Iar poporul vrea normalitate nu șaispe genuri!

  • @Garett:
   Ha-ha-ha… Auzi, cica „e pe ce vrea poporul” ! :))) De mult n-am mai ras asa…

   PS. Buna gluma !

  • Exact, societatea NU dorește aberațiile diversității de gen. Nu ne indoctrinati cu aceste ideologii, lasa ti ne dumnezeului ca avem alte atatea probleme in tara asta. De ce ocupați agenda publică cu subiecte de 2 bani?

 3. La ce ii sta mintea, individului asta, la identati…. Incredibil, după ultimele ieșiri, pare ca covidul ii încurcă agenda corect poltica. Ăștia sunt politicieni ticăloși, sunt convins ca habar nu are despre ce e vorba în chestiunea asta cu identitățile (ca nu poate sa nu înțeleagă ca nu e nimic de discutat în sensul asta, mai mult de murdărit), dar se vrea progresist ca asa e trendul. Asta e politicianul lichea, care are o criza sanitara profunda și nu e în stare de nicio măsură, dar se vrea ecologiști fundului…. No, hai!

 4. Foarte corect demersul președintelui! Nu pisdiștii îmi pot spune mie ce și cum să gândesc. Îmi este încălcat unul dintre cele mai importante drepturi constituționale. Aștept răspunsul politrucilor de la CC. Cu interes minim.

 5. Activiștii Lgbt îl au la mana pe traficantul de copii!

 6. Identitate de gen, stiu ca sunt comu…n…isti care scriu pe aici, dar multi nu inteleg ce se vrea. Eu vad doar PSD, rau! Ca si in vest, vor sa dispara cele doua genuri traditionale, rezultand ca or sa fie mai multe genuri: queer, blabla, cum se vor mai numi ele. Adica, ca sa nu discriminam omuletii care vor sa faca schimbare de sex ( chesti cu care sunt de acrod, si daca ii ajuta sa doarma bine noapte le si respect decizia de a ii cataloga cu genul pe care si-l aleg )nu mai ajunge acum doar sa le zicem femei sau barbati, in functie de cum se transforma, trebuie sa le zicem pe genul pe care si-l aleg ei individual. Oricum nu ma asteptam la altceva decat Cuckhannis. Ajung ca democratii, tot ce zice si face PSD, e rau, deci trebuie sa combatem. Daca zice PSD, de acum pedeapsa capitala pentru pedofili, el o sa zica, nu, ii eliberam ca si ei sunt oameni. Si da, stiu ca cel care nu a propus nu era PSD-ist, merci!

  • Ei vad doar PSD, rau!*

  • pai exemplul tau e perfect pentru a sustine ca tot ce face psd e rau, adica noarmal ca daca zi ce psd ca dam pedeapsa capitala pentru pedofili, este firesc sa vina opozitia sa zica ca nu e ok, pentru ca, exact cum zici tu, si ei sunt oamei 🙂 adica faza cu pedeapsa calitala oricum este o utopie si o prostie pentru societatea noastra. Nu se poate aplica si nu trebui aplciata. Daca cumva insinuai ca pedofilii ar trebui pedepsiti astfel.

  • M-am gandit sa scriu ca sunt anti pedeapsa capitala pe articolul cu francezul pedofil dar voi fi fost invadat cu mesaje ca sunt pedofil. Apropo, si eu sunt anti pentru orice acuza, chiar si terorism, sau pedofilie inclusiv. Dar, ce am continuat sa scriu, dar fiind f multi a-functionali sau care nu citesc tot, este ca Cuckhannis lasul sclav, nu se opreste la a ii tine in inchisoare, va decide sa fie eliberati doar ca sa fie impotriva psd. Asa si cu legea asta, care oricum e idioata, asta in cazul in care ar fi aplicata.

 7. Logic ! Normal ! O sa aiba castig de cauza !

  • vai de cei ce numesc răul bine și binele rău. citește cap 2 din Epistola către Romani. iți ia 5 minute.

 8. @Tulthor, @Ciucur, @Wer, @D, @Adi,, @Garett, @BPS:
  Nu-i asa ca atunci cand ii cereti lui Iohannis sa fie „Presedintele tuturor romanilor” nu ii aveti in vedere si pe romanii LGBTQIA ?

  • Și?
   Probleme?

  • Nu fii ridicol, nu am scris nimic impotriva LBTQ…cum naiba s-o mai numi, am zis doar ca e normal sa acceptam pe toata lumea si sa nu exageram. Daca simte ca s-a nascut in corpul diferit si are posibilitatea sa schimbe chestia asta, sunt ok, ii zic cum vrea, baiat / fata, dar atat, nu alte cretinisme inventate.

  • Romanii lgbtqiahgsfrt și ce litere mai sunt trebuie tratați de urgenta la psihiatrie, după vindecare pot fi considerați cetățeni!

  • @Garett:
   Niciuna ! Am primit confirmarea pe care o doream !

   PS. Imi pari totusi un pic iritat ! :))))

  • Mai degrabă dezamăgit de servilismul lui KJ.

 9. De-acum avem „di tati” ! Bogatie, fericire, sanatate, prosperitate!
  Educatia?! O sa vina cu identitatile de gen!

  • Stai să vezi, la prima oră de „identitate de gen” o să ne răsară din pământ autostrăzi peste tot, prin magie!
   Crește PIB-ul de zece ori doar dacă permitem parteneriatele civile gay, dacă legalizăm căsătoria deja descoperim propulsia FTL!
   Nu știi că singurul lucru care ne împiedică să devenim prima superputere a lumii este faptul că nu acceptăm „gheii”?

 10. Cica Iohanis e de dreapta, da sigur, cum sa nu! Aia 64% care l-au votat sa se spele cu el pe cap, acum cand nu mai are nimic de pierdut o sa-si arate adevarata fata.

 11. Romanii lgbtqiahgsfrt și ce litere mai sunt trebuie tratați de urgenta la psihiatrie, după vindecare pot fi considerați cetățeni!

 12. Cica e de dreapta, da sigur, cum sa nu. Aia 64% care l-au votat sa se spele cu el pe cap, acum ca nu mai are nimic de pierdut isi arata adevarata fata.

 13. @Garett:
  Ha-ha-ha… Auzi, cica „e pe ce vrea poporul” ! :))) De mult n-am mai ras asa…

  PS. Buna gluma !

 14. Sa nu facem pe prostii, stim foarte bine cum evoluează „discutiile”astea. Subiectul este o dinamită care încet încet va fi folosit împotriva oricui se opune „diversității” acuzându-l pe om de intoleranta si primitivism.
  Este calul troian pe care stânga l a folosit in vest pt a distruge cariere.

 15. @Vlad:
  …”avem alte atatea probleme…
  Ce probleme ai tu, Vlade de nu suporti niste banale comentarii cu privire la minoritari, un anume gen de minoritari, care se fac din an in paste pe cate un site ?

 16. Oamenii care nu sunt narrow-minded, care nu au ramas in urma cu conceptiile universale, care gandesc critic, cu propria lor minte si care nu injosesc alte persoane din simplul motiv ca lor nu li se par normale (acest „normal” e subiectiv, atat timp cat nu te afecteaza pe tine) vor aprecia initiativa presedintelui.

 17. V-a trimis pe tangenta, oilor. Nimeni nu se mai intreaba cum s-a organizat untoldul ala de pe aeroportul din Cluj, unde isi schimbau covidul mii de cculegatori de SPARANGHEL

 18. Astia ne fura din paishpe directii, iar pe voi va fute grija ca nu se simt bine alti cativa in pielea lor si vor sa se considere altceva decat ce s-au nascut.

  La invatamant/sanatate/industrie/etc. nu sariti ca arsi la fel de cur in sus. Aia 3 milioane (sau cati ati fi fost) de preocupati care ati mers la vot pentru „referendumul” pentru „familie” n-ati iesi in strada sa cereti reforme reale, pe probleme cu adevarat grave, care ne afecteaza pe toti.

  Daca ‘steti prosti, or sa va duca astia cu morcovul „dogmelor” si „ideologiilor” la bot pana la groapa, iar restul sufera cu voi, ca mai ‘steti si multi.

 19. Se pare că a ajuns la o varsta la care își dorește să ne spuna ca nu stie ce cifra este in CI 1 sau 2,sau…vrea sa fie 3!!!Totodată,a lipsit la orele de gramatica limbii române, pentru că altfel ar stii ca in școală ,sunt ore despre genul …NEUTRU,pe lângă genurile Masculin sau Feminin!Si.nu cred că deranjează pe cineva că
  alte persoane își doresc în anumite zile ca în loc să fie un el sau o ea,vor să fie măgari sau catari,pisi sau piti etc….Dar asta,trebuie sa fie optiunea lui/ei dupa 18 ani ,nu trebuie pregătiți pe banii contribuabililor pentru inducerea acestei situații!!!!

 20. FELICITARI si RESPECT pentru domnul Presedinte Iohannis!
  Este un om informat, documentat, care apartine mileniului 3 si unui stat ce se vrea european.
  Spre deosebire de cei ce-i contesta atitudinea, care au ramas cantonati in mentalitati din vremuri pe care ar trebui sa le depasim, sau in mentalitati compatibile cu anumite parti din islamism.
  AU EXISTAT si EXISTA si persoane LGBT si diferenta dintre sexul biologic si identitatea de gen.
  Doar ca, din cauza MENTALITATILOR, societatea ori a ignorat aceste realitati, ori le-a pedepsit.
  NU este NORMAL!…(daca tot vorbiti de „normalitate”), ca unii oameni sa fie PERSECUTATI (deseori, pedepsiti sau chiar ucisi), pentru ca se nasc ALTFEL decat marea majoritate!!!

  Documentati-va, cititi, informati-va, si depasiti barierele in care va sunt inchise mintile!
  Trebuie sa se tina seama de REALITATE! In privinta unor oameni care NU au facut si nu fac rau nimanui. Dimpotriva, LOR li s-a facut rau! DE ACEEA, uneori incearca sa se faca auziti si acceptati mai strident decat ar vrea chiar unii dintre ei.
  (si mai terminati cu minciunile despre Iohannis, cu „vanzarea de copii”…)