G4Media.ro

UE vrea să se alieze cu statele membre pentru a negocia achiziționarea…

UE vrea să se alieze cu statele membre pentru a negocia achiziționarea vaccinurilor împotriva Covid-19

Comisia Europeană, care nu are decât o competenţă limitată în materie de sănătate, va propune statelor membre să negocieze în avans cu laboratoarele farmaceutice pentru a garanta un acces privilegiat la viitoare vaccinuri împotriva COVID-19, susţin surse din cadrul instituţiei, citate de AFP.

Strategia urmează să fie discutată vineri cu miniştrii sănătăţii din UE, de la care Comisia speră să obţină susţinere politică, au explicat aceste surse în ajunul reuniunii.

Marile companii farmaceurtice s-au lansat într-o reală competiție la nivel mondial, pentru descoperirea unui vaccin anti-coronavirus. Naţiunile Unite au făcut apel ca viitorul vaccin împotriva noului coronavirus să fie considerat un „bun public mondial” accesibil tuturor, însă pandemia a alimentat disputele naţionaliste.

SUA au mizat pe mai multe societăţi în cadrul unei operaţiuni aşa-numite „Warp Speed”, potrivit New York Times.

Executivul UE va propune contracte de achiziţie anticipate, au explicat sursele din cadrul CE, conform Agerpres. „Noi furnizăm fondurile, ei investesc, pregătesc vaccinul şi dacă vaccinul funcţionează noi obţinem un acces foarte rapid la vaccin”, au explicat ele.

Executivul UE ar avea sarcina de a centraliza procedurile. Achiziţiile finale, odată un vaccin descoperit, vor fi realizate direct de cele 27 de state membre, pentru a vaccina circa 300 de milioane de europeni.

Acest dispozitiv ar permite asigurarea faptului că nu există competiţie internă în interiorul UE, respectând în acelaşi timp competenţele statelor membre în materie de sănătate, au subliniat sursele citate.

Comisia estimează că are la dispoziţie un buget de peste 2 miliarde de euro, provenit din instrumentul de ajutor de urgenţă introdus pentru a susţine eforturile statelor membre de a lupta împotriva pandemiei.

 

Sursa foto: OncoGen

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Nu va exista vaccin

  cum nu exista la hiv, ciuma, gripa porcina, gripa aviara etc …

 2. Si daca nu ma crezi … mai plusez :

  Se intampla ceva ciudat cu clima. Este ff Rece pentru perioada asta a anului.

  Anii trecuti ne balaceam deja la strand sau la mare.

  Marile puteri sa fi trecut de la razboiul biologic cu covid la folosirea armelor climatice ?

 3. Sunt in ceata, dupa citirea titlului. Adica, UE, care este o uniune de state membre, vrea sa se alieze cu aceleasi state care o formeaza?

 4. Buna ziua!Andrei ai dreptate sa fii derutat!Eu as mai vrea sa stiu daca in urma negocierii ,aceste teste vor fi redistribuite tot in functie de aportul PIB sau,in functie de numarul de locuitori????Asa am stii si noi in final ,care este populatia votanta(exceptând copii) și care este aportul nostru la bugetul comunității europene!!!