G4Media.ro

UE va aproba PNRR-ul Ungariei, dar va reține banii până la îndeplinirea…

Sursa foto: European Council

UE va aproba PNRR-ul Ungariei, dar va reține banii până la îndeplinirea condițiilor – surse Reuters

Comisia Europeană va aproba probabil săptămâna viitoare planul de redresare post-pandemic al Ungariei pentru a menține deschisă posibilitatea unor plăți ulterioare din partea UE, dar va reține orice plată până când Budapesta va îndeplini toate condițiile convenite, au declarat surse din cadrul executivului comunitar pentru Reuters.

În cadrul planului de redresare al UE, Ungaria ar putea primi subvenții în valoare de 5,8 miliarde de euro pentru a le cheltui pentru a face economia mai ecologică și mai digitală – bani de care Budapesta are mare nevoie în contextul unei inflații în creștere, al încetinirii creșterii economice și al creșterii costurilor de împrumut.

Separat, Comisia va recomanda probabil, de asemenea, săptămâna viitoare, ca guvernele UE să suspende 65% din transferurile de la bugetul UE către Ungaria, adică aproximativ 7,5 miliarde de euro, până când vor fi îndeplinite multe dintre aceleași condiții ca și în cazul fondurilor de redresare, în principal în ceea ce privește independența sistemului judiciar, au declarat sursele pentru Reuters.

Măsura Comisiei de a reține în total 13,3 miliarde de euro de la Ungaria va veni după luni de negocieri cu guvernul premierului Viktor Orban în legătură cu preocupările UE privind corupția la nivel înalt și protejarea independenței instanțelor, a instituțiilor neguvernamentale și a mass-media, precum și a drepturilor minorităților.

Sursele din cadrul Comisiei Europene au refuzat să fie numite din cauza caracterului sensibil al problemei.

Conform unui acord cu Comisia, Ungaria trebuia să ia măsuri în privința unora dintre aceste preocupări cheie până la 19 noiembrie, dar oficialii au declarat că o evaluare preliminară a arătat că măsurile luate sunt insuficiente.

Tratarea planului Ungariei de a cheltui cele 5,8 miliarde de euro în subvenții din fondul de redresare al UE și înghețarea celor 7,5 miliarde de euro pentru Budapesta din așa-numitele fonduri de coeziune ale UE sunt două procese juridice separate. Cu toate acestea, ele au în comun un set de condiții pe care Ungaria trebuie să le îndeplinească pentru a obține deblocarea banilor.

Aprobarea de către UE a planului de redresare a Budapestei este o modalitate de a menține deschisă opțiunea de efectuare a plăților și, prin urmare, de a exercita presiune asupra guvernului Orban pentru a îndeplini numeroasele condiții.

Fără aprobarea din 2022, 70% din subvențiile din fondul de redresare ar fi fost irevocabil pierdute.

Aceeași logică se aplică și în cazul recomandării de a îngheța mai mult de jumătate din banii din fondul de coeziune al UE pentru Budapesta, bani pe care țările UE îi obțin pentru a egaliza standardele de viață în blocul de 27 de țări.

Odată ce Ungaria va răspunde preocupărilor UE, în principal în ceea ce privește combaterea corupției și independența sistemului judiciar, astfel încât fondurile de la bugetul UE să nu prezinte riscul de a fi cheltuite în mod necorespunzător, plățile pot fi deblocate, au mai afirmat sursele.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. au scapat si astia de MCV

  2. UE ia masuri de fatada.Toti sunt acolo pentru lefuri bune si cat mai multe facilități.

  3. Hai sa nu exageram, le aproba PNRR-ul, dar inca nu le da banii. Io zic ca e bine asa.

  4. Numai ce le-a arat ungurii pisica cu intrarea in NATO a Suediei si s-a aprobat PNRR-ul!Slava UE!De asta nu are Orban emotii!

  5. ingenioasa metoda…mouie cu mansa…iti aprobam da nu ti i dam…🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂💪💪💪💪💪💪💪💪💪‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️