G4Media.ro

UE consideră „inacceptabilă” decizia Rusiei de a închide biroul Deutsche Welle de…

Sursa foto: Raimond Spekking / Wikimedia Commons

UE consideră „inacceptabilă” decizia Rusiei de a închide biroul Deutsche Welle de la Moscova: „Nu are nicio justificare. Ilustrează încălcarea permanentă a libertăţii media şi dispreţul lor pentru independenţă”

Decizia Rusiei de a închide biroul radioteleviziunii germane Deutsche Welle de la Moscova „este inacceptabilă şi nu are nicio justificare”, a denunţat vineri diplomaţia Uniunii Europene prin vocea unui purtător de cuvânt de la Bruxelles, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Este o veste proastă şi o evoluţie proastă” în tensiunile actuale dintre Rusia şi ţările occidentale, a declarat Peter Stano, purtător de cuvânt al şefului diplomaţiei UE, Josep Borrell.

Declaraţia a fost făcută în conferinţa de presă zilnică a Comisiei Europene la Bruxelles, la o zi după represaliile decise de Moscova, deja condamnate ferm de guvernul german.

Rusia a dispus joi închiderea biroului local al radioteleviziunii germane internaţionale Deutsche Welle, ca represalii la interdicţia impusă postului rus de televiziune RT de a fi difuzat în Germania.

Închiderea biroului Deutsche Welle este o premieră pentru o mare instituţie media occidentală în istoria post-sovietică.

În ultimii 30 de ani, Kremlinul s-a ferit să atace media străine, în timp ce sectorul media rus a fost pus sub control de când Vladimir Putin a ajuns la conducerea ţării în 2000.

Însă pe măsura agravării relaţiilor cu Occidentul, această politică s-a schimbat în special prin expulzarea unei jurnaliste a BBC şi a unui reporter olandez în 2021.

„Măsurile de retorsiune” anunţate joi de Moscova implică „închiderea biroului” local al Deutsche Welle, „retragerea acreditării tuturor angajaţilor” acestui birou şi „întreruperea difuzării” acestei instituţii media pe teritoriul Rusiei.

La fel ca Berlinul, Peter Stano a subliniat că represaliile sunt disproporţionate, în contextul în care problema iniţială era absenţa licenţei postului rus pentru a emite în Germania.

Această reacţie a autorităţilor ruse „nu are absolut nicio legătură cu activitatea Deutsche Welle în Rusia”, a afirmat el.

Ea „ilustrează din păcate încălcarea permanentă a libertăţii media şi dispreţul lor pentru independenţă”, a adăugat purtătorul de cuvânt al lui Borrell.

Postul de televiziune RT, inaugurat în 2005 sub numele ‘Russia Today’, este finanţat de statul rus. El s-a dezvoltat în mai multe limbi, în special în engleză, franceză, spaniolă, germană şi arabă.

RT a stârnit controversă în mai multe ţări, în special în SUA, unde este înregistrat ca „agent străin”, şi în Marea Britanie, unde autorităţile au ameninţat că îi vor retrage licenţa de emisie. Postul a fost interzis în mai multe ţări, în special în Lituania şi Letonia.

Închiderea biroului Deutsche Welle anunţată de Ministerul rus de Externe survine în plină criză între Moscova şi Occident în privinţa Ucrainei, care se teme de o invazie a Rusiei.

Sursa foto: © Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0 (via Wikimedia Commons)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

 1. Dar închiderea RT din germania nu e încălcarea libertății media?Din noua dubla măsură a UE.

  • RT propagă minciunile dăunătoare ale Kremlinului, care vrea „libertatea presei” numai când e vorba de libertatea de a minți pe scară largă. Din nou dubla măsură a Rusiei.

  • Pai sa spună clar că nu toată presa trebuie sa fie libera.Doar cea care se aliniază discursului de la centru. Și-asa cu toții fac un jurnalism de toată jena dar mă ia de la stomac când văd dubla măsură aplicata de toată lumea.

  • Sunteti prosti sau cum? Ce dracului nu inteegeti din faptul ca RT nu avea licenta si nici macar nu a solicitat. Vroia sa emita in Germania pe langa lege, ca daca este post TV rusesc trebuie sa i se permita orice.

 2. Noi nu avem Vocea României la Moscova, să închidem Haznalele si Romania TV a trădătorului Ghiță !!!

 3. La un moment dat o sa apese unul pe buton iar apoi celalalt…
  Iar apoi si prorusii si proamericanii o privim… in sus!!!
  Nu asta e calea, nici adevarul si nici viata!

 4. G4 media nu aproba cenzura când li se întâmpla prietenilor lor, dar e perfect okay cu cenzura când e in favoarea lor. Convenabila mai e viața in epoca post adevăr

 5. Ipocrizie si dublu standard la UE. Mai intai au inhis RT si apoi se plang cand Rusia le raspunde cu aceeasi moneda.

 6. Dinte pentru dinte…orgolii .