G4Media.ro

UE caută încă un răspuns la subvențiile americane masive, care amenință o…

Sursa foto: Ursula von der Leyen/ Twitter

UE caută încă un răspuns la subvențiile americane masive, care amenință o industrie europeană deja slăbită

Bruxelles-ul urmează să prezinte miercuri propunerile mult așteptate pentru a răspunde subvențiilor americane ale administrației Biden, care amenință o industrie europeană deja slăbită de creșterea prețurilor la energie și de concurența neloială din partea Chinei, scrie agenția AFP, citată de boursorama.com.

Confruntată cu state membre divizate, între susținătorii pieței libere și susținătorii intervenției statului, președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, este presată să găsească urgent un consens.

Industria europeană are de suferit

Fără acces la gazul rusesc ieftin, Europa plătește un preț ridicat pentru războiul din Ucraina. Tarifele pentru industria europeană s-au triplat în comparație cu media ultimului deceniu, în timp ce în Asia și America de Nord au rămas stabile. Șocul este cu atât mai mare cu cât este însoțit de o creștere a prețurilor la electricitate.

Pentru a combate schimbările climatice, UE va investi sute de miliarde de euro în industriile verzi (panouri solare, baterii, hidrogen etc.) și riscă să devină dependentă de companiile chineze care beneficiază de subvenții masive și de mai puține constrângeri de mediu, pe lângă faptul că energia este mai ieftină.

Pentru a stabili aceste industrii cruciale pe teritoriul său, Washingtonul a adoptat un plan de ajutor protecționist de 370 de miliarde de dolari, care, de exemplu, oferă prime pentru achiziționarea de vehiculele electrice produse în fabricile nord-americane.

Prinși la mijloc, producătorii din UE trag un semnal de alarmă. „Multe companii își relocalizează deja o parte sau întreaga producție”, avertizează BusinessEurope, organizația patronală europeană. Mii de locuri de muncă sunt în joc în industria chimică și siderurgică și în toate sectoarele tranziției ecologice.

Mai multe răspunsuri în curs de studiu

Mandatată în decembrie de statele membre să elaboreze un răspuns, Ursula von der Leyen dorește să relaxeze constrângerile de reglementare pentru industriile ecologice. Ea a anunțat o nouă legislație pentru a sprijini proiectele europene strategice prin accelerarea și simplificarea autorizărilor și a finanțării.

Ea propune, de asemenea, o relaxare temporară a normelor privind ajutoarele de stat, destinate acestor sectoare prioritare.

Dar măsura este controversată. Riscă să avantajeze marile țări bogate, în principal Germania și, într-o mai mică măsură, Franța, care ar putea să-și favorizeze companiile în detrimentul concurenților lor din UE.

Germania și Franța au reprezentat 53% și, respectiv, 24% din ajutoarele de stat notificate la Bruxelles începând cu martie 2022, în cadrul unei relaxări legate de războiul din Ucraina, față de doar 7% pentru Italia, aflată pe locul al treilea.

Pentru a contracara acest risc, unele țări, în frunte cu Franța, solicită o nouă finanțare comună. Ursula von der Leyen a promis că va lucra la un fond european de suveranitate pentru a investi în cercetare sau în capitalul unor companii strategice.

Pe termen mai scurt, comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a menționat un set de instrumente care ar include mobilizarea fondurilor rămase din planul european de redresare de 800 de miliarde de euro (NextGenerationEU) și împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții (BEI).

Statele membre, divizate

Sunt așteptate anunțuri în cadrul summitului șefilor de stat și de guvern programat pentru 9-10 februarie la Bruxelles. Pentru a evita blocajele, se așteaptă ca UE-27 să amâne ideea unui fond de suveranitate pentru a doua jumătate a anului. Multe țări, printre care Germania, Olanda și Suedia, se opun în prezent oricărei creșteri a contribuțiilor lor.

Primele decizii ar viza reducerea reglementărilor și relaxarea ajutoarelor de stat. Dar mărimea pachetului rămâne incertă. Reticența față de riscul unui război comercial cu Statele Unite rămâne puternică. Reticențele sunt și ideologice, într-o Europă care s-a angajat de mult timp în favoarea principiilor pieței libere.

UE și SUA au „mult mai mult de câștigat dacă lucrează împreună”, au subliniat joi trei vicepreședinți ai Comisiei într-un articol de opinie pentru Financial Times. Valdis Dombrovskis, Frans Timmermans și Margrethe Vestager au făcut apel la „o piață transatlantică deschisă” și au subliniat riscul unei curse a subvențiilor pentru piața unică.

„Competitivitatea UE (…) nu poate fi clădită pe subvenții permanente sau excesive, fără scop precis”, au avertizat miniștrii de finanțe din șapte state membre, printre care Austria, Danemarca și Finlanda, într-o scrisoare comună.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Cand accepti sa devii „vasalul” lor si sa ii urmezi orbeste, nu mai ai solutii. De la De Gaulle incoace, doar Schoreder/Chirac au spus stop americanilor. In Irak 2 si au avut perfecta dreptate.
    Trebuie revenit la o forma de independenta fata de America. ALiat si parteneri este una, vasali supusi este alta.
    Unora le convine (Estul si Centrul) altora nu (Vestul)

  2. RIP ue:))))

    • In actuala sa forma, est intr-adevar un esec. Se va reveni la Europa de Vest+Centrala+Sud-Est (Grecia, Cipru)

  3. Sa vezi când ucrainenii le vor lua locurile de munca al valahilor și moldovenilor. De undeva trebuie și bandiții să mănânce, sau să-și ia vreun merțan ! Până nu intra Ucraina in UE, adio Schengen.

  4. Cat timp ramane ursulina pe post n-ai sa vezi, pai ea a foat plasata special pe functie de catre americani, trebuie sa asculte comenzile de la capatul sforii…