G4Media.ro

UE a realizat că e pe cont propriu – și acționează în…

UE a realizat că e pe cont propriu – și acționează în consecință

Pandemia de coronavirus a lovit greu Europa. De fapt, dacă Uniunea Europeană de 27 de state ar fi fost o singură țară, ar fi avut cel mai mare bilanț al morților din lume. Numai cele mai mari patru state ale ei – Germania, Franța, Italia și Spania – au până acum la un loc peste 96.000 de decese, comparativ cu 91.000 în SUA. UE se confruntă și cu o contracție-record a economiei de 7,75% anul acesta, conform estimărilor oficiale. Dar, contrar celor mai ambițioase vise ale fondatorilor ei, UE nu este o entitate politică unitară, fapt exemplificat și de răspunsul european de până acum la pandemie.

Pentru a gestiona dubla catastrofă economică și sanitară, statele membre s-au bazat pe resursele proprii, readucând la viață controlul frontierelor și acuzându-se reciproc de insuficientă solidaritate. Până și Curtea Constituțională a Germaniei pro-europene a făcut notă discordantă luna aceasta, pretinzând că a anulat o decizie a Curții Europene de Justiție și a invalidat un program de trilioane de dolari al Băncii Centrale Europene (BCE), existent încă dinaintea crizei, care le permite statelor UE cu finanțe mai șubrede să se împrumute cu dobânzi mai mici.

La fix a venit și inițiativa președintelui francez Emmanuel Macron și a cancelarului german Angela Merkel pentru scoaterea la liman a proiectului european. În centrul propunerii anunțate luni de ei se află un nou mecanism financiar, prin care toate cele 27 de state UE vor garanta reciproc obligațiuni totalizând 550 miliarde de dolari, iar cu veniturile obținute din ele se va finanța recuperarea economică a unor țări precum Spania și Italia, care au fost lovite deosebit de grav de criză. Crucial e faptul că banii vor fi acordați sub formă de subvenție, nu de împrumut, pentru a se evita o nouă acumulare de datorii de către aceste țări deja extrem de îndatorate.

Pentru Germania, care și-ar asuma cea mai mare porție de risc financiar, acest lucru reprezintă o deviație îndrăzneață. Ea se opunea de multă vreme susținerii directe a bugetelor vecinilor ei sudici mai puțin disciplinați din punct de vedere fiscal, a căror larghețe cu cheltuielile publice e profund detestată de alegătorii germani. Asemenea preocupări se află la originea deciziei recente a instanței germane împotriva cumpărării de obligațiuni de către BCE (deocamdată neintrată în vigoare), iar acum dna Merkel se poate aștepta la opoziție din belșug față de decizia ei, care îi și contrazice o declarație din 2012 conform căreia ea excludea „cât voi trăi eu” o redistribuire a riscului datoriilor. Statele UE conservatoare în domeniul fiscal, dintre care oricare ar putea bloca prin veto planul franco-german, formulează deja obiecții.

Însă ar trebui să renunțe la ele. Dna Merkel a realizat cu pragmatism că alternativele ar fi mult mai rele. Stagnarea economică veșnică a sudului Europei afectează companiile din nord, mai cu seamă exportatorii germani. Mai important chiar, dar din perspectiva politică, este spectrul unei noi ascensiuni populiste anti-europene în Italia – și nu numai. După cum tot argumentează Macron încă de la alegerea sa în 2017, UE trebuie să facă mai mult pentru a le demonstra electoratelor sale neliniștite că are o valoare palpabilă, fiindcă în caz contrar sentimentele de tip Brexit se vor răspândi, iar Rusia și China vor dobândi mai multă influență. Merkel, după multe ezitări, a acceptat acest argument.

Administrația Trump oscilează între indiferență și ostilitate față de UE, în ciuda interesului puternic pe care-l au SUA pentru o Europă stabilă și prosperă. Macron și Merkel au acceptat faptul că Europa este acum pe cont propriu, cum n-a mai fost vreodată în perioada postbelică, și că ea trebuie să acționeze în consecință.

Sursa: Washington Post / Traducere: Andrei Suba (Rador)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

 1. Hahaha… Ca doar nu asteptau un nou Plan Marshall ! :))))

  PS. Nu-i Marshall e… Merkel !

 2. Chiar asa de ce OMS nu raporteaza ce se intampla la nivelul UE (la global?). Pentru ca nici in USA virulenta infectiei nu este la fel de mare in toate statele.

 3. Imi place ca vuvuzela stangista Washington Post (sursa articolului) ne da lectii despre cum au vedeau proiectul UE, fondatorii ei.
  Konrad Adenauer, Robert Schuman si De Gasperi erau crestin-democrati (de dreapta) si nu concepeau o alta Europa decat una fondata pe valorile crestine si filosofia greceasca.
  UE isi reneaga astazi aceste radacini si este dominata de PC culture si globalism. Directia este vadit stangista, spre o Europa ce nu mai este a europenilor, ci una in care migrantii si minoritatile de orice fel au prioritate in fata localnicilor albi, hetero si crestini.
  Cat despre „UE a realizat ca este pe cont propriu”, a se slabi. Liderii stangisti de azi ai UE vor „si cu dansu-ntr-nsa si cu sufletu in rai” – ei cred ca pot sa batjocoreasca leadershipul conservator al Americii si apoi tot ei se lamenteaza ca acestia nu se grabesc sa fie solidari cu ei.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.