G4Media.ro

UDMR folosește brandul Transilvania pentru un site de prezentare adresat străinilor. Articolele…

UDMR folosește brandul Transilvania pentru un site de prezentare adresat străinilor. Articolele prezintă presupuse ”tensiuni între minorități și români”, toate orașele au denumiri maghiare

UDMR a lansat site-ul de prezentare în limba engleză Transylvanianow.com, realizat cu finanțare din Ungaria de la fundația Bethlen Gábor Alap. Preşedintele executiv al UDMR, Bálint Porcsalmi, susține că ”portalul încearcă să privească Transilvania prin ochii altora”, dar articolele publicate până acum prezintă aproape exclusiv varianta maghiară a istoriei și geografiei Transilvaniei.

Astfel, un articol despre Sibiu susține că unirea Transilvaniei cu România la finalul primului război mondial a fost o ”experiență devastatoare”.

Un alt articol, dedicat experienței multilingve din Transilvania, pretinde că în regiune există ”tensiuni între minoritățile etnice și români”.

În plus, toate numele de orașe prezentate în articole sunt maghiarizate: Kolozsvár (Cluj), Torda (Turda), Nagyszeben (Sibiu), Szilagysomlyó (Șimleul Silvaniei).

La lansarea portalului, Bálint Porcsalmi a spus că ”dacă ne dorim ca străinii să fie informaţi despre chestiuni importante pentru noi, poate nu ar trebui început tot timpul că ne spunem problemele, că ne plângem, ci cu faptul că le arătăm şi partea bună a Transilvaniei”, potrivit agenției maghiare MTI. El crede că degeaba există multe poveşti bune despre maghiarii din Ardeal, dacă lipseşte acea poveste mare, naraţiunea unitară, care poate fi spusă despre comunitate, iar portalul încearcă să creeze această nouă linie narativă, potrivit sursei citate.

Coordonatorul proiectului este Patrick Eagan, născut în SUA, fără rădăcini maghiare, mai arată MTI. Unul din ambasadorii Transylvanianow.com este László Albert Barabási, cercetător al ştiinţei reţelelor, originar din Secuime. Conţinutul portalului, editat de mai mulţi jurnalişti, bloggeri şi formatori de opinie transilvăneni, este coordonat de Fundaţia Eurotrans a UDMR şi susţinut financiar de Bethlen Gábor Alap din Ungaria, potrivit MTI.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

31 comentarii

 1. Este foarte bine ca faceti publicitate site-ului in discutie. Totusi, este exagerat sa subliniati asa-zisul caracter antiromanesc al articolelor, ele ofera doar alte puncte de vedere, iar numele localitatilor sunt de obicei scrise in ambele limbi. Trebuie spus ca numele maghiare sunt cel putin la fel de vechi ca cele romanesti si nu vad nicio problema in bilingvism ( foarte des intalnit si in alte zone multiculturale ale Europei). Mentionez ca sunt roman si ca va sustin in continuare in efortul de a contribui la supravietuirea presei independente in Romania.

  • Foarte bine ca ii informeaza pe straini.
   Dar sa nu uite sa-i informeze ca din ultimii 500 de ani, 350 de ani, Ungaria nici nu a existat ca stat (150 de ani a fost pasalic turcesc, 200 de ani a fost provincie austriaca), 50 de ani a facut parte din Imperiul Austro – ungar, iar in ultimii 100 de ani a fost asa cum este astazi.
   Sa nu uite sa-i informeze pe straini de crimele si persecutiile salbatice comise de maghiari impotriva populatiei Romanesti, majoritare intotdeauna in Transilvania.

 2. Nu inteleg ce este asa ofensiv daca toata lumea stie ca in Ardeal toate localitatile au denumiri in mai multe limbi.
  Poate ca autorului ii place sa se victimizeze…
  Sau …
  pe G4media il consider un site destul de echilibrat, si nu cred ca are nevoie de populism ieftim, de a sari calul in cea ce priveste pericolul sau antipatia maghiara.
  Cu respect,
  un ardelean

  • Normal ar fi ca denumirile sa fie in limba oficiala a statului, eventual in limba engleza.
   Este un abuz ca numele localitatilor in care populatia minoritara este sub 20% sa fie traduse.

  • Vi se pare normal ca un site sa minta si sa zica sa sunt tensiuni grave intre romani si maghiari sin Ardeal, doar din dorinta de a distortiona realitatea si a crea un conflict in interesul Ungariei?

 3. Transilvanianow este încă un pas al propagandei ungurești. Nimic mai mult. Transilvanianow vrea să distorsioneze percepția asupra Transilvaniei prin rupturi grosolane din istorie și alte ,,nevinovate” interpretări frauduloase.

  Dacă tot veni vorba despre ,,vânzarea” de etnici germani de către Ceaușescu poate vor scrie și despre crimele, ca politică de stat, a ungurilor.

  Este clar că finanțarea este de la Budapesta iar printre publicul țintă sunt și proștii utili gen ,, observator” de mai sus.

  Astfel de propagandă trebuie să facă și România pentru a nu lăsa să se formze imagini false despre România.

  • Asta cam așa-i domnule Ionic, că parcă văd c-o să facă ungurii încă un portal denumit ungro-vlahia, care-o să invite turiștii să vadă ce-au făcut austro-ungarii prin Brașov, Predeal, etc etc. Mmmde, ăștia am fost, suntem și-o să mai fim multă vreme. Mai pe scurt, bravo lor și rușine nouă.

  • La propaganda trebuie sa se raspunda cu adevar nu tot cu propaganda.

 4. Oarece tensiuni persista dar ambele parti au o toleranta tacita una fata de cealalta.

  • Depinde domnule Emil de sensul toleranței, care sunt sigur, n-au fost nici-odată și nici acum nu sunt orientate în aceiași direcție.

 5. Si in america au denumiri in spanish , chiar si un stat se cheama mexicoco.
  Lasa bre oamenii sa se exprime liber. Au incalcat vreo lege?

 6. Observ pesedoi cum tin partea udmr și apeleaza la bun simț vezi tu doamne sai lăsăm da vorbească ca asa este democratic. Scirba

 7. sunt clujean, român din tată-n fiu.. lupta asta a regățenilor cu ungurii (doar a regățenilor, pentru că românii din ardeal nu au absolut nimic de împărțit cu prietenii și frații noștri unguri, singurii care au o problemă sunt românii de peste munți, cei care au văzut unguri doar alb negru, că așa se transmiteau meciurile cu Boloni în anii 80) mă face de fiecare dată să devin avocatul ungurilor. Cu ce vă deranjează dacă ungurii își numesc orașul Koloszvar (colosvar) dacă de O MIE DE ANI ei așa i-au spus acestui oraș? Dacă acum 100 de ani a devenit parte a României ar trebui ca din ziua aia ungurii să își uite limba, să-și numească orașul Cluj? Sunteți penibili. Românii ardeleni se mândresc cu frumusețea Ardealului moștenită de la istoria noastră COMUNĂ, și nu se mândresc absolut deloc cu ghetourile sudiste (București, etc) moștenite de istoria comună cu imperiul otoman..

  • ma derandeaza pe mine, ca ungur , minciuna si manipularea ungureasca. la fel si minciuna ungureasca cu secuii, pe care sa fim sinceri noi ungurii nu ii recunoastem. deci pe mine ca ungur ma deranjeaza. problemele sunt altele.

  • Si acum o mie de ani si acum o suta de ani si acum, Romanii au fost majoritari in Transilvania.
   Nu le cere nimeni ungurilor sa-si uite limba, dar atunci cind prezinta Transilvania pe un site in limba engleza, sa foloseasca denumirea in limba oficiala a tarii, sa nu mai incerce sa dezinformeze opinia publica privind istoria acestei Provincii Romanesti.
   Nici Italia nu arata acum o mie de ani, asa cum arata astazi.
   Nici Germania nu arata acum o mie de ani, asa cum arata astazi.
   Dar nimeni nu are tupeul in Italia sau in Germania sa se poarte, asa cum se comporta minoritatea maghiara din Romania cu Romanii majoritari, nimeni nu are tupeul sa ceara atitea drepturi si privilegii, nimeni nu are tupeul sa ceara ca italienii din Italia sau Germanii din Germania sa invete limba unei minoritati, pentru a-si gasi un loc de munca in tara lor.

  • Ca Banatean permite-mi sa iti atrag atentia ca sa opui romanii din alte regiuni ale tari intre ei nu are niciun sens. Nu cred deloc ca romanii din alte regiuni decat Transilvania ar fi mai intoleranti cu maghiarii, asta e propaganda. Problema acestui site este ca face propaganda, vinde idei pe care chiar ungurii cultivati din Transilvania o identifica ca minciuni.

  • Tu esti doar un imigrant johnny. Romanii nu au fost niciodata nativi in transylvania. Lasa-ne pe noi cu propaganda asta de convietuire comuna. Romanii nu au stiut decat sa distruca.

   Tu nu ai nici un drept sa vorbest despre transilvania si sa te numesti transilvanean asa cum nici un turc in germania nu e german. Esti doar un imigrant roman. Doar ungurii pot fi transilvaneni, romanii din transilvania sunt doar tigani imigranti.

   Transilvania inapoiata Ungariei si toti romanii dati afara. Doar asa se va face dreptate istoriei.

 8. încă o chestie: se umflă fasolea în niște comentaci mai sus că ce ne-au făcut ungurii în istorie, măceluri and shit.. măceluri au fost și de-o parte și de alta, le-au făcut și românii ungurilor (după legile actuale Avram Iancu ar fi judecat la tribunalul de la Haga, a măcelărit civili, copii, femei etc doar pentru că erau unguri) DAR DAR DAR .. ce vreau să subliniez este următorul lucru: ce ziceți de MĂCELUL DE LA REVOLUȚIE? PESTE O MIE DE ROMÂNI AU FOST ASASINAȚI. Și nu de unguri, ci de alți români. Hai să nu uităm măcelul cel mai mare și cel mai apropiat de noi. Pentru că am așa o impresie că cei care nu dorm de grija ungurilor votează cu două mâini cu pesedeul, care ne-a omorât la propriu acum 30 de ani

  • Romanii nu au comis niciodata genocid sau atrocitati asupra minoritatii maghiare.
   Poate au fost pedepsiti cei care au comis crime impotriva Romanilor majoritari.

  • Ce leagatura are asta cu subiectul articolului, care este ca Budapesta face propaganda, distorionand realitatea relatiilor romano-maghiare din Transilvania?

 9. sunt ungur si nu ii inteleg pe politicienii unguri. noi traim in romania si avem toti aceleasi probleme. decat sa cheltuiasca banii pe site-ri de propaganda prosteasca, deca sa fie slugile lui victor orban mai bine ar face ceva pentru noi.

  • Asta arata doar cat de mult le pasa cu adevarat politicienilor de la Budapesta de maghiarii din Romania, singura lor idee este cum sa ii foloseasca pentru obiective geostrategice, plus voturi ca sa fie reales Orban. Asta inseamna ca trebuie sa ne rezolvam problemele impreuna cei care locuim in Romania.

  • Tu esti doar un manipulator ieftin, nu ungur.
   In alta ordine de idei, pt ca s-a adus vorba mai sus de eternele – si putin spus regretabilele – Ip, Treznea etc. Hai sa ascultam si partea B a aceleiasi placi, in numele corectitudinii si obiectivismului. Zicea cineva aici de Craisorul Muntilor:
   https://en.wikipedia.org/wiki/1848%E2%80%9349_massacres_in_Transylvania
   Cei care poseda putina coloana vertebrala, ar putea sa verifice pt ce fapte de inalta vitejie mai e cunoscut preotul(!) Axente Sever (mai ales prin Aiud) sau sa caute dupa „brigazile/ garzile lui Maniu”. Eventual sa se intereseze ce legatura are generalul american Bandholtz cu glorioasa armata eliberatoare romana.

  • @50-50 Ce legatura au Ip si Treznea, garzile lui Maniu si Axente Sever cu dezinformarea guvernului Ungariei?

 10. Strainii pot vedea si aceste filme in engleza. Ar trebui afisate si aceste linkuri pe site-ul respectiv:

  https://www.youtube.com/watch?v=pJRVEcDFrnU&index=8&list=PLM-bF1RSAPzBv0IRlH-o1Jm27X-Q_mzKM

 11. S-ar părea că mulţi intelectuali de carieră români cu diplome în istorie vor învăţa cum trebuia făcut Centenarul Marii Uniri abia de la al Trianonului.

 12. TERICEANU SI DRAGNEA SUNT GATA SA INDEPLINEASCA ORICE DORINTA A UDEMERE, SA INCHIDA OCHII LA ORICE FAC ACESTIA. PENTRU A SUGURUMA JUSTITIA.
  CE DORESTE UDMR ROMANIEI ? CORUPTIE, CE SA DOREASCA?

 13. *În plus, toate numele de orașe prezentate în articole sunt maghiarizate*: Kolozsvár (Cluj), Torda (Turda), Nagyszeben (Sibiu), Szilagysomlyó (Șimleul Silvaniei).

  Stimate autor: dupa parerea mea umila a ‘maghiariza’ ar insemna sa gaseasca noi nume maghiare pentru acele localitati. Cu minica bunavointa se putea observa ca acele denumiri exista de cel putin cateva secole… De asemenea cat timp varianta in lb. romana apare laolalta cu cele in maghiara sau in alte limbi opinia dvs este este mai degraba exagerata (rea-vointa/victimizare) si mai putin o analiza echidistanta.

 14. Legat de toponime, stimati ziaristi, va rog sa va faceti treaba.

  Aceste nume sunt nume *maghiare*, nu sunt *maghiarizate* — aceste localitati asa se numesc de ceva vreme, aceste nume exista in paralel, o buna parte au etimologie maghiara (vezi Oradea), deci nu au cum sa fie maghiarizate. Prin zone cu zero traditie maghiara gasesti nume maghiarizate, doar ca, vezi mai jos. Asa se folosesc in contextul convorbirilor, si cand vorbesc cu un strain, voi folosi numele care-mi sta mai aproape de inima, ca de ce nu. Va dau eu un exemplu de nume de localitate maghiarizat: Konstanca –doar ca… Londra… https://hu.wikipedia.org/wiki/Konstancai_kik%C3%B6t%C5%91

  Tu ziarist roman, ia schimba-ti fiecare articol, ca nu e Londra, e London, my friend, cum adica indraznesti sa nu folosesti denumirea in limba oficiala a tarii. Iar cand scrii despre propriul tau oras, nu cumva sa scrii Bucharest, ca e Bucuresti. Anuntati-i, stimati g4media, pe cei de la Universitatea Bucuresti sa-si corecteze repede site-ul ca vin ungurii si va fura pana si capitala https://en.unibuc.ro/

  Pentru toponime romanizate, ia vedeti etimologia localitatilor Medgidia, Cernavoda (Apa Neagra), Cernauti, Slobozia, Babadag samd, de se vede de la o posta originea turca/slava. La Bistrita mai greu, dar ia vedeti ce inseamna Bistra, si cum indrazneste Slovacia sa aiba un oras Banska Bystrica, atac la integritatea teritoriala a Romaniei.

  Daca nu va doare Bucharest, sa nu va doara nici Kolozsvar.

 15. TERICEANU SI DRAGNEA SUNT SLUGILE UNGURILOR ?
  SAU POATE SUNT SI EI UNGURI, LIVULACHE CAM ADUCE, ARE DOMENIU DE VANATOARE SI BELINA. DA N-ARE DRUJBA LUI CHERSHTOY UNGURUL FACUT CU ZECI DE MILIOANE DE EURO DE statul roman… SA BARBIEREASCA CARPATII…
  PROSTANACUL ALA DE TERICEANU, OMUL CARE BAGA ROMNIKA IN CRIZA LA FIECARE 10 ANI TOT UNGUR E…

 16. Nu vad nimic rau in acel site, iar faptul ca folosesc denumirea maghiara al oraselor mi se pare normal, multe doar recent au primit si traduceri in romana find orase maghiare de sute de ani buni.