G4Media.ro

Ucraina se opune cu fermitate oricăror restricţii la importurile de cereale după…

Sursa foto: STRINGER / AFP

Ucraina se opune cu fermitate oricăror restricţii la importurile de cereale după 15 septembrie – Kuleba

Ucraina se opune cu fermitate oricăror restricţii la importurile de cereale impuse de ţările vecine, după ce vor expira restricţiile UE, în 15 septembrie, a afirmat luni ministrul de Externe, Dmitro Kuleba, în timpul vizitei la Praga, transmite Reuters, citată de Agerpres.

În luna mai, Uniunea Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui, permiţând în acelaşi timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte. Această interdicţie urmează să expire pe 15 septembrie.

După ce invazia rusească a blocat porturile ucrainene de la Marea Neagră, mari cantităţi din cerealele ţării – care sunt mai ieftine decât recoltele UE – au rămas în Europa Centrală şi de Est (CEE), din cauza blocajelor logistice, afectând preţurile şi vânzările pentru fermierii locali.

Vineri, ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, a declarat că Polonia, Bulgaria, Ungaria, România şi Slovacia sprijină extinderea, până la finalul anului, a interzicerii de către UE a importurilor de cereale din Ucraina către acele ţări.

„Sprijinim interzicerea importurilor în ţările noastre până la finalul anului. Vreau să spun, chiar în cazul în care nu se aprobă prelungirea, unele ţări vor introduce propriile lor restricţii. Declaraţia noastră este clară”, susţine ministrul polonez al Agriculturii.

Kievul se opune cu fermitate unor astfel de măsuri, a declarat Kuleba. Acesta a adăugat: „O astfel de decizie ar reprezenta o încălcare a reglementărilor din piaţa comună şi a acordului de asociere Ucraina-UE, ar fi contrară principiului solidarităţii”.

Ucraina este pregătită să caute soluţii dar cerealele nu ar trebui să fie ostatici ai proceselor politice interne din ţările implicate, a apreciat ministrul ucrainean de Externe.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...