G4Media.ro

Ucraina a dat Rusia în judecată la CEDO pentru „asasinate ţintite” împotriva…

Ucraina a dat Rusia în judecată la CEDO pentru „asasinate ţintite” împotriva unor opozanţi

Ucraina a angajat acţiuni la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) împotriva Rusiei pe care o acuză de comiterea unor ‘operaţiuni de asasinate ţintite împotriva unor presupuşi opozanţi’, a anunţat marţi CEDO într-un comunicat, citat de AFP, relatează Agerpres.

Potrivit sesizării depuse vinerea trecută, aceste asasinate au fost comise ‘în Rusia şi pe teritoriul altor state, între care alte state membre ale Consiliului Europei, în afara unei situaţii de conflict armat’, a precizat instanţa cu sediul la Strasbourg.

Această ‘cerere într-o cauză interstatală’, procedură prin care un stat îl dă în judecată pe altul la CEDO, este a noua la număr introdusă de Kiev împotriva Moscovei, dintre care patru sunt în curs de examinare la Curte, braţul judiciar al Consiliului Europei, ale cărei membre sunt Rusia şi Ucraina.
Guvernul ucrainean acuză de asemenea Rusia că ‘nu a anchetat aceste operaţiuni de asasinare’ şi de ‘organizare deliberată a unor operaţiuni de disimulare având ca scop contracararea eforturilor de găsire a celor responsabili’, continuă Curtea, fără să ofere alte detalii cu privire la respectivele asasinate.

Kievul face astfel referire la o încălcare a dispoziţiilor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului privind ‘dreptul la viaţă’, adaugă CEDO.

Celelalte plângeri în cauze interstatale depuse de Kiev împotriva Moscovei şi aflate în curs de examinare vizează ‘evenimente survenite în estul Ucrainei, inclusiv tragedia avionului MH17 al companiei Malaysian Airlines, doborât în iulie 2014’, ‘numeroase încălcări ale Convenţiei’ în Crimeea, precum şi un ‘incident naval produs în strâmtoarea Kerci, care leagă Marea Neagră de Marea Azov, în 2018, şi care a condus la capturarea a trei nave ale marinei ucrainene împreună cu echipajele lor’.

Anexarea de către Rusia în 2014 a peninsulei ucrainene Crimeea a fost urmată de un război cu separatiştii proruşi în estul Ucrainei, soldat până în prezent cu aproape 13.000 de morţi.

Sursa foto: ECHR / Twitter

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Regimul lui Putin vrea sa-si intimideze vecinii si nu numai prin metode kgbiste dar va sfarsi prin a convinge opinia publica internationala ca sunt o mana de hoti si criminali cu care nu e bine sa ai de-a face nici macar in plan economic.
    🇺🇸 🇬🇧🇫🇷🇩🇪🇳🇴🇪🇸🇮🇹🇵🇹🇵🇱🇦🇱🇧🇪🇨🇦🇩🇰🇱🇺🇳🇱 🇬🇷🇹🇷🇨🇿🇭🇺🇵🇱🇧🇬🇪🇪🇱🇻🇱🇹🇷🇴🇸🇰🇸🇮🇦🇱🇭🇷🇲🇪🇲🇰 🇺🇸 🇪🇺 🇺🇦
    CEDO, NATO,EU !!!!!!!!!!

  2. Acest criminal i-a ucis pe Skripal si Navalnai!