G4Media.ro

TVA la lemnul de foc, scăzut de la 19% la 5% în…

TVA la lemnul de foc, scăzut de la 19% la 5% în comisia de finanțe a Camerei Deputaților, urmează votul decisiv în plen

Comisia de buget finanțe a Camerei Deputaților a votat joi scăderea TVA de la 19% la 5% pentru lemnele de foc pentru populație, anunță Bogdan Huțucă (PNL), președintele comisiei.

”Am votat astăzi un amendament la o lege depusă în 2018, care stabilește o cotă redusă de 5% pentru lemnele de foc necesare încălzirii locuințelor în sezonul rece. Amendamentul este extrem de important în actualul context în care prețurile la energie electrică, la gaze naturale și la lemne de foc au crescut foarte mult și pun presiune pe bugetul românilor. În plus, există încă mii de școli, dispensare, primării și alte instituții care folosesc încă lemnul ca resursă energetică principală în sezonul rece”, a spus Huțucă, potrivit unui comunicat de presă.

Amendamentul votat astăzi preîntâmpină mecanismele de fraudare ulterioare de pe lanțul de vânzare-cumpărare.

„Pentru a face posibilă aplicarea cotei de 5% pe întreg lanțul de tranzacționare am votat renunțarea la condiția ca lemnul de foc să fie livrat exclusiv persoanelor fizice. În forma inițială, cota de 5% putea fi aplicată doar de către comerciantul care vinde spre o persoană fizică presupusă consumator final, dar fără să poată exista un control asupra acestui lucru și nici asupra modului de utilizare efectivă a lemnului de către aceasta. În plus, astfel eliminăm și tentația de fraudare la capătul lanțului economic, când s-ar fi putut trece de la o cotă de 19% la o cotă de 5%. Scopul nostru a fost acela ca aceeași cotă de TVA, să fie aplicabilă produsului pe tot lanțul și nu să fie condiționată de utilizator sau utilizarea finală, ca în cazul accizelor”, explică liderul liberal.

Conform amendamentului votat joi, la categoria lemne de foc sunt incluse orice tip de masă lemnoasă livrabilă sub forma de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau alte forme similare ce se încadrează la codurile prevăzute de lege.

Pentru a intra în vigoare, amendatul trebuie votat și de plenul Camerei Deputaților și promulgat de președintele Klaus Iohannis. (Foto: Pexels.com)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

  1. Dacă scade prețul la lemne după reducerea TVA jur că mă fac popă! :)))))

  2. Va dati seama ce binefacere pt. astia de-au taiat ilegal …

    @MuiGard, cand au scazut TVA-ul la faina a scazut si calitatea painii, tin minte perfect, mi-a dat cu mare virgula. Problema e c-a ramas asa. Nici painea nu mai e ce-a fost.

  3. On-topic: O sa ajungem ca pacientii de la ATI daca mai taiem mult. Cica O2-ul te tine-n viata fie ca vrei, fie ca nu vrei …

  4. 99% dintre vanzatorii de lemne nu lucreaza cu acte (marfa e furata, in cele mai multe cazuri), asa ca-i doare la basca de reducerea TVA.
    Asa ca parlamentarii au facut o mare branza! 🙂

  5. Pai daca baietii de la ANAF primesc masini de lux spaga, ce vrei ?

  6. Jumatate de an muncesti pentru stat… din iunie incolo incepi sa muncesti pentru tine. Din banii aia care iti raman tie ai de platit din nou… tot statului: TVA 19% pe tot ce cumperi, impozite locale, taxe de drum, accize, amenzi. 5% TVA la lemnele de foc este intradevar un game changer…multumim liderului suprem.