G4Media.ro

Turismul mondial ar putea scădea în 2020 cu 60-80%

Turismul mondial ar putea scădea în 2020 cu 60-80%

Numărul turiștilor la nivel internațional ar putea scădea cu 60% până la 80% în 2020, din cauza efectelor noului coronavirus, a anunţat joi Organizația Mondială a Turismului (OMT), care la sfârșitul lunii martie prevedea o scădere cu 20-30% a numărului de turiști, transmite Kathimerini.

„Este de departe cea mai gravă criză cu care s-a confruntat turismul mondial de când a început realizarea acestor studii” în anul 1950, se arată în comunicatul organizaţiei.

Numărul de sosiri a scăzut deja cu 22% în primul trimestru calculat la nivel anual și cu 57% în martie, după ce măsurile restrictive au intrat în vigoare în multe țări, a declarat OMT.

Sectorul turistic a pierdut 80 de miliarde de dolari (74 de miliarde de euro) în primele trei luni ale anului. În total, pierderile de venituri s-ar putea situa între 910 miliarde de dolari (843 miliarde de euro) şi 1,2 trilioane dolari (1.111 trilioane de euro).

„Impactul va fi simțit în diferite grade în diferite regiuni și în timp, Asia și Pacificul fiind printre primele care se așteaptă să-şi revină”, potrivit organizaţiei.

Noile prognoze se bazează pe trei scenarii pentru depășirea crizei: redeschiderea frontierelor și ridicarea restricțiilor de călătorie la începutul lunii iulie (ceea ce ar însemna o reducere cu 58% a sosirilor), la începutul lunii septembrie (-70%) și la începutul lunii decembrie (-78 %).

OMT exprimă temeri că „sunt în joc 100 până la 120 de milioane de locuri de muncă directe în turism”.

Experții organizației „se așteaptă să vadă semne de redresare în ultimul trimestru al anului 2020 și în special în 2021”, în condiţiile în care relansarea cererii interne este mai rapidă decât cea a cererii externe.

„Călătoriile de relaxare, în special cele care vizează vizite la prieteni și părinți, se preconizează să-şi revină mai repede decât călătoriile de afaceri”, se arată în raport.

Perspectiva cea mai pozitivă este pentru Africa și Orientul Mijlociu, „majoritatea experților prezicând o redresare în 2020”, în timp ce pentru Statele Unite perspectivele sunt cele mai pesimiste, întrucât o redresare în 2020 este considerată dificilă.

Pentru Europa și Asia, „perspectivele sunt amestecate, jumătate dintre experți preconizând o revenire în cursul acestui an”.

Sursa: KATHIMERINI/ Traducerea: Carolina Ciulu (Rador)

Sursa foto: Pexels

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter