G4Media.ro

Turcia va organiza luna viitoare un summit pe tema gazelor naturale: „Vrem…

Sursa foto: Ina FASSBENDER / AFP

Turcia va organiza luna viitoare un summit pe tema gazelor naturale: „Vrem să devenim centrul de tranzacționare, unde se stabilește prețul de referință”

Turcia va organiza la Istanbul, în perioada 14-15 februarie, un summit pe tema gazelor naturale care va reuni la Istanbul țările furnizoare și consumatoare de gaze naturale din Europa, a declarat luni ministrul turc al Energiei, Fatih Donmez, potrivit agenției Reuters, citată de boursorama.com.

„Vom reuni țări furnizoare din Orientul Mijlociu, Marea Mediterană, Marea Caspică și Asia Centrală cu țări consumatoare din Europa”, a declarat Fatih Donmez.

Turcia, care dispune de puțin petrol și gaze, se bazează în mare măsură pe importurile din Rusia, Azerbaidjan și Iran, precum și din Qatar, SUA, Nigeria și Algeria pentru gazele naturale lichefiate (GNL).

Președintele rus Vladimir Putin a propus în octombrie crearea unui hub de gaze în Turcia, după ce exploziile au avariat gazoductele rusești Nord Stream pe sub Marea Baltică.

Unele țări occidentale se tem că crearea unui hub turcesc cu gaz rusesc ar permite Moscovei să ascundă exporturile sancționate pentru invazia sa în Ucraina.

Turcia are infrastructura și experiența necesară în comerțul cu gaze, iar autoritățile iau măsuri pentru a face din această țară un hub în care se stabilesc prețurile de referință regionale, a declarat Fatih Donmez.

„Scopul nostru este de a reuni țările furnizoare și consumatoare și de a deveni centrul de tranzacționare a gazului, unde se stabilește prețul de referință al gazului”, a declarat el, după ce a anunțat separat un acord de furnizare de gaz pe 10 ani cu Oman.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Acel hub…nu face altceva decat sa trimita gazul rusiei prin Turcia catre Europa. Fix cum fac si cei dinm Azerbaijan.

  2. 👍👍👍

  3. Care-i diferența dintre dictatura Putin si dictatura Erdogan?