G4Media.ro

Turcia respinge anexarea celor patru regiuni ucrainene de către Rusia: „Constituie o…

Sursa foto: Pavel Golovkin / POOL / AFP

Turcia respinge anexarea celor patru regiuni ucrainene de către Rusia: „Constituie o încălcare gravă a principiilor dreptului internațional. Această decizie nu poate fi acceptată”

Ministerul de Externe al Turciei a declarat sâmbătă că respinge anexarea de către Rusia a patru regiuni din Ucraina, adăugând că această decizie reprezintă o „încălcare gravă” a dreptului internațional, relatează Reuters.

Turcia, membră NATO, a desfășurat un exercițiu de echilibru diplomatic de când Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie. Ankara se opune sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei și are legături strânse atât cu Moscova, cât și cu Kievul, vecinii săi de la Marea Neagră. De asemenea, a criticat invazia Rusiei și a trimis drone armate în Ucraina.

Ministerul turc a declarat sâmbătă că nu a recunoscut anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, adăugând că respinge decizia Rusiei de a anexa cele patru regiuni, Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie.

„Această decizie, care constituie o încălcare gravă a principiilor stabilite ale dreptului internațional, nu poate fi acceptată”, a declarat ministerul.

„Reiterăm sprijinul nostru pentru rezolvarea acestui război, a cărui gravitate continuă să crească, pe baza unei păci juste care va fi obținută prin negocieri”, a adăugat acesta.

Președintele rus Vladimir Putin a proclamat vineri anexarea regiunilor, promițând că Moscova va triumfa în „operațiunea sa militară specială”, chiar dacă s-a confruntat cu un nou reviriment militar potențial grav.

Proclamarea sa a venit după ce Rusia a organizat ceea ce a numit referendumuri în zonele ocupate din Ucraina. Guvernele occidentale și Kievul au declarat că voturile au încălcat dreptul internațional și au fost coercitive și nereprezentative.

Statele Unite, Marea Britanie și Canada au anunțat noi sancțiuni ca răspuns.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că țara sa a depus o cerere rapidă de aderare la alianța militară NATO și că nu va purta discuții de pace cu Rusia cât timp Putin va fi încă președinte.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...