G4Media.ro

Turcia: Noul guvern al lui Erdogan, semnale privind un posibil viraj economic spre…

Foto: Președinția Turciei

Turcia: Noul guvern al lui Erdogan, semnale privind un posibil viraj economic spre sobrietate / Cevdet Yilmaz, considerat un manager economic ortodox, a preluat portofoliul de vicepreședinte al Turciei, fiind responsabil cu economia

Fostul ministru al economiei, Mehmet Simsek, preia rolul cheie de ministru de finanțe. Simsek a fost foarte apreciat de investitori atunci când a fost ministru de finanțe și viceprim-ministru între 2009 și 2018.

Numirea sa ar putea marca o abatere de la anii de politici economice neortodoxe a lui Erdogan, care au inclus menținerea unor rate scăzute ale dobânzii în ciuda inflației ridicate și un control puternic al statului asupra piețelor financiare.

O altă numire semnificativă este cea a lui Cevdet Yilmaz, un manager economic ortodox, care devine vicepreședinte al Turciei. Anterior, el a fost ministru al dezvoltării, vicepreședinte al departamentului pentru afaceri economice al Partidului Dreptății și Dezvoltării (AKP, conservator islamist) și viceprim-ministru responsabil cu economia. Yilmaz, în vârstă de 56 de ani, a fost președinte al Comisiei de planificare și buget a parlamentului Turciei din noiembrie 2020.

Președintele Erdogan l-a numit pe diplomatul și ofițerul de informații Hakan Fidan în funcția de ministru de externe, în timp ce generalul Yasar Guler preia funcția de ministru al apărării. Guler, în vârstă de 69 de ani, care a servit în forțele armate timp de 49 de ani, este șeful Statului Major General din 2018. Numit în funcție după ce predecesorul său Hulusi Akar a devenit ministru al apărării, el a fost comandant militar în timpul incursiunilor militare ale Turciei în Siria în 2019 și 2020 și a supravegheat, de asemenea, operațiunile militare ulterioare în această țară și în Irak.

Miniștrii demisionari Mevlut Cavusoglu (afaceri externe), Hulusi Akar (apărare) și Suleyman Soylu (interne) nu au fost numiți în noul cabinet.

„Națiunea noastră și-a apărat voința împreună cu independența și viitorul său. Astăzi, Turcia este mai puternică decât ieri. Democrația noastră este mai rezistentă ca niciodată. Zilele noastre de mâine sunt mai luminoase acum în comparație cu cele de dinainte de 28 mai. Aș dori să le mulțumesc fiecăruia dintre cei peste 54 de milioane de cetățeni ai noștri care au ales prin mijloace democratice la urnele de vot pe 14 și 28 mai. Îi felicit în mod special pe frații și surorile noastre care trăiesc în străinătate și care și-au îndeplinit în mod corespunzător responsabilitățile față de țara noastră în ambele tururi de scrutin. Îmi exprim recunoștința sinceră față de cei 27 milioane 835 de mii de cetățeni care m-au considerat încă o dată demn de președinție. Le mulțumesc partenerilor noștri din cadrul Alianței Populare pentru sprijinul acordat.” a declarat președintele Erdogan la ceremonia de prezentare a noului său cabinet.

În turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 28 mai, Erdogan a obținut 52,18% din voturile exprimate, față de 47,82% cât a obținut contra-candidatul său Kemal Kilicadroglu, liderul Partidului Republican al Poporului (CHP, secular, social democrat).

În alegerile parlamentare din 14 mai AKP a obținut 268 din cele 600 de mandate în parlament dar va deține o majoritate confortabilă cu sprijinul aliaților săi, Partidul Mișcării Naționaliste (MHP, ultra naționalist) cu 50 de mandate și Noul Partid al Bunăstării (YRP, islamist radical) cu cinci mandate.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...