G4Media.ro

Turcia majorează dobânda cheie la 15%, într-o răsturnare de situație politică majoră

sursa foto: Captură video

Turcia majorează dobânda cheie la 15%, într-o răsturnare de situație politică majoră

Banca centrală a Turciei a majorat joi dobânda sa cheie la 15%, într-o schimbare politică majoră, renunțând pentru prima dată în doi ani la măsurile economice neconvenționale promovate de președintele turc Recep Tayyip Erdogan, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Banca a majorat dobânda cheie de la 8,5% la 15% în cadrul primei sale ședințe de politică monetară de la realegerea lui Erdogan în luna mai.

Decizia are ca scop „înăsprirea monetară pentru a stabili cât mai curând posibil cursul dezinflației”, a precizat banca centrală într-un comunicat.

„Înăsprirea monetară va fi intensificată în funcție de necesități, în timp util și gradual, până când se va obține o îmbunătățire semnificativă a perspectivelor inflației”, a adăugat aceasta, sugerând că majorările de rate ar putea continua în lunile următoare.

Erdogan declarase săptămâna trecută că convingerea sa în privința necesității de a reduce ratele rămâne „neschimbată”. Cu toate acestea, el a lăsat să se înțeleagă că ar fi fost de acord cu o majorare a ratelor.

Înainte de această decizie, Fitch Ratings prezisese o creștere a ratelor de până la 25% până la sfârșitul anului.

Majorarea ratelor la 15% rămâne sub așteptările pieței, subliniază observatorii.

Lira turcească a scăzut joi după-amiază cu 2,5% în raport cu dolarul, reflectând dezamăgirea investitorilor față de decizia băncii centrale de a opta pentru o abordare graduală în locul unei majorări majore.

„Nu este suficient de bun. Ar fi trebuit să o majoreze deodată”, a declarat economistul Timothy Ash de la BlueBay Asset Management.

„Sunt necesare noi majorări la următoarele ședințe pentru a aborda problema inflației în Turcia”, adaugă Liam Peach, analist pentru piețe emergente la Capital Economics.

Contrar teoriei economice convenționale, Erdogan, care a fost reales pentru un al treilea mandat la sfârșitul lunii mai, consideră că ratele ridicate ale dobânzilor încurajează inflația.

În ultimii doi ani, el a forțat banca centrală turcă să reducă ratele dobânzilor ca parte a unui „nou model economic” axat pe creștere și crearea de locuri de muncă.

Însă această alegere a contribuit la o creștere a inflației – care a scăzut din nou sub 40% în luna mai pentru prima dată în 16 luni, potrivit cifrelor oficiale – și la scăderea lirei turcești, care a pierdut peste 80% din valoarea sa față de dolar în cinci ani.

Economiștii independenți contestă rata oficială a inflației, estimând-o la peste 100%.

Aceștia critică, de asemenea, banca centrală turcă pentru că a cheltuit aproape 30 de miliarde de dolari pentru a susține moneda națională între 1 ianuarie și alegerile prezidențiale, împingând rezervele sale valutare în teritoriu negativ pentru prima dată din 2002.

Măsuri raționale

De la realegerea sa, șeful statului a dat semne de o posibilă revenire la politici mai convenționale, în special prin numirea unui fost economist la banca americană Merrill Lynch, Mehmet Simsek, la Ministerul Economiei, și a unui fost executiv de pe Wall Street, Hafize Gaye Erkan, la conducerea băncii centrale.

La preluarea mandatului, Mehmet Simsek, care a fost deja ministru al economiei (2009-2015) și apoi viceprim-ministru responsabil cu economia (până în 2018), a avertizat că va fi necesar să se revină la „măsuri raționale” pentru a redresa economia turcă.

În trecut, Erdogan a invocat în mai multe rânduri preceptele islamului și susține că ratele ridicate ale dobânzilor sunt promovate de un „lobby” străin. Cu toate acestea, el a declarat miercuri că a „acceptat” faptul că noua sa echipă ar putea lua măsuri care îi contrazic convingerile.

Simsek și noul vicepreședinte Cevdet Yilmaz au zburat joi la Abu Dhabi pentru a mobiliza noi investiții și împrumuturi. Numirea lui Simsek și a dnei Erkan a fost aplaudată de piețe.

Observatorii se tem însă că marja de acțiune a noii echipe va fi limitată pe termen scurt de președintele turc, care a demis deja mai mulți miniștri și guvernatori ai băncii centrale atunci când aceștia i-au contrazis deciziile.

„Mărimea majorării ratei a fost sub așteptările medii ale pieței, între 17% și 20%”, a declarat Hamish Kinnear, analist la firma de consultanță în domeniul riscului Verisk Maplecroft.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...