G4Media.ro

Trupa Massive Attack anulează un concert în Georgia în semn de solidaritate…

Sursa foto: Facebook / The Massive Attack

Trupa Massive Attack anulează un concert în Georgia în semn de solidaritate cu protestatarii / ”Concertul ar putea fi văzut ca o susţinere a represiunii violente”

Trupa britanică Massive Attack a anulat un concert în capitala Georgiei, Tbilisi, în semn de protest faţă de „atacul guvernului asupra drepturilor fundamentale ale omului”, scrie The Guardian, transmite News.ro.

Decizia de a anula spectacolul de la Black Sea Arena a fost anunţată pentru prima dată de organizatori, care au susţinut că a fost luată din cauza unor „circumstanţe neprevăzute”.

Într-o declaraţie emisă câteva ore mai târziu, miercuri, trupa de trip-hop a precizat că se temea că apariţia în Georgia ar putea fi considerată ca o susţinere a conducerii politice a ţării.

Sute de mii de persoane s-au adunat în faţa Parlamentului georgian în ultimele luni pentru a protesta faţă de legea privind „agenţii străini”. Aceasta obligă organizaţiile media şi organizaţiile societăţii civile ale căror venituri provin în proporţie de peste 20% din străinătate să se înregistreze ca „organizaţii care servesc interesele unei puteri străine”.

Legislaţia a fost descrisă de Bruxelles ca fiind un obstacol în calea aderării Georgiei la Uniunea Europeană. Departamentul de Stat al SUA şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea că „legea inspirată de Kremlin” este o dovadă că guvernul ţării se realiniază cu Moscova la trei decenii de la prăbuşirea Uniunii Sovietice.

Cei care au protestat au fost reţinuţi, iar opozanţii politici au fost bătuţi atât de poliţişti, cât şi de bande neidentificate.

Criticii din ţară şi din străinătate au fost alarmaţi şi mai mult în această lună de un proiect de lege care ar împiedica înregistrarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex şi ar asigura că doar „heterosexualii” pot adopta copii.

În comunicat, Massive Attack a precizat că nu pot continua cu show-ul care urma să aibă loc la 28 iulie.

Aceştia au scris: „În acest moment, concertul de la Black Sea Arena, care aparţine statului, ar putea fi văzut ca o susţinere a represiunii violente a acestora împotriva protestelor paşnice şi a societăţii civile”.

„Bătăile, arestările, ameninţările şi violenţele împotriva protestatarilor paşnici, activiştilor şi opozanţilor, împreună cu legile care defăimează societatea civilă şi neagă drepturile LGBTI, sunt împotriva a tot ceea ce susţinem”.

Trupa din Bristol a adăugat că este „solidară cu protestatarii paşnici din Georgia care sfidează violenţa statului şi consideră că vocile lor trebuie să fie auzite şi că lupta lor trebuie să fie în centrul atenţiei internaţionale”.

Organizatorii evenimentului au declarat că spectatorilor li se vor înapoia banii pe bilete.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Eu cred ca a fost anulat concertul și din cauza ca nu era liber Balabasha sa le cânte in deschidere.