G4Media.ro

Trump vrea să recuze judecătoarea din procesul pentru alegerile prezidențiale din 2020

Photo by Seth WENIG / POOL / AFP

Trump vrea să recuze judecătoarea din procesul pentru alegerile prezidențiale din 2020

Fostul președinte american Donald Trump a anunțat duminică, 6 august, că vrea să o „recuze” pe judecătoarea care supervizează viitorul său proces în care este acuzat că a vrut să inverseze rezultatele alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020 și de susținerea asaltului asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

„Nu am cum să am un proces echitabil cu judecătorul atribuit la acest caz ridicol de libertate de exprimare și alegeri corecte”, a scris Trump, ca de obicei cu majuscule, pe rețeaua sa de socializare Truth.

„Toată lumea știe asta, inclusiv ea. Vom cere imediat ca această judecătoare să fie recuzată, pe motive foarte solide, și de asemenea (vom cere) ca (procesul) să fie mutat în afara (Washingtonului) DC”, a adăugat fostul președinte, referindu-se la judecătoarea federală Tanya Chutkan și la tribunalul din capitala americană.

Cu toate acestea, avocatul său, John Lauro, a dezmințit duminică că a fost luată o decizie finală. Lauro a confirmat că va cere schimbarea locului de desfășurare a procesului, dar numai după „câteva sondaje” și „o analiză cantitativă a reacției oamenilor la punerea sub acuzare”.

Magistratul Tanya Chutkan va prezida cazul care i-a adus lui Donald Trump a treia (și cea mai gravă) inculpare penală și este cunoscută pentru condamnările dure pronunțate împotriva susținătorilor fostului președinte care au participat la asaltul asupra Capitoliului.

Ea a fost desemnată aleatoriu pentru a supraveghea acest caz judiciar de referință în care este implicat fostul președinte, care a fost pus sub acuzare la 1 august pentru conspirație împotriva statului în legătură cu încercările sale de a inversa rezultatul alegerilor din noiembrie 2020.

Fostul șef de stat american a venit la Washington la 3 august pentru a pleda nevinovat la cele patru acuzații care i se aduc. La 28 august, el ar trebui să afle data procesului său, deoarece procurorul special Jack Smith, care a anchetat cazul, dorește ca acesta să fie judecat „fără întârziere”.

Trump, favorit în alegerile primare ale Partidului Republican în vederea alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024, a fost pus de asemenea sub acuzare de justiția federală pentru că ar fi gestionat cu neglijență documente confidențiale ale Casei Albe. De asemenea, el este urmărit penal în statul New York într-un caz de presupusă fraudă contabilă legată de plăți pentru a cumpăra tăcerea unei foste actrițe de filme porno.

Procesele urmează să aibă loc în martie și mai 2024. Statele Unite se vor afla atunci în plină campanie pentru alegerile primare.

Fostul vicepreședinte al lui Donald Trump, creștinul conservator Mike Pence, s-a lansat și el în această și îl acuză pe Trump că încercările sale de a contesta rezultatul alegerilor prezidențiale din 2020 îl descalifică pentru 2024.

„Președintele Trump a greșit atunci și greșește și acum”, a spus Pence sâmbătă la CBS. Iar duminică, la CNN, el a declarat că va respecta legea dacă va fi chemat de instanțe să depună mărturie împotriva lui Trump.

Data procesului dlui Trump în cazul alegerilor ar urma să fie anunțată pe 28 august, în cadrul unei audieri în fața judecătoarei Chutkan.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...