G4Media.ro

Trump susține că turbinele eoliene duc la moartea balenelor, pentru că le…

Photo by NICHOLAS KAMM / AFP

Trump susține că turbinele eoliene duc la moartea balenelor, pentru că le înnebunesc/ Afirmațiile lui nu sunt susținute de dovezi

Donald Trump a lansat un atac îndelungat și în mare parte lipsit de temei împotriva turbinelor eoliene pentru că provoacă moartea unui număr mare de balene, susținând că „morile de vânt” fac cetaceele „puțin nebune”, scrie The Guardian.

Trump, favorit pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidențiale, a profitat de un miting în Carolina de Sud pentru a afirma că, deși există doar o mică șansă de a ucide o balenă lovind-o cu o barcă, „morile lor de vânt provoacă moartea balenelor într-un număr nemaiîntâlnit până acum”. „Nimeni nu face nimic în această privință”, a afirmat el.

„Ele ajung la țărm”, a spus Trump. „Nu ați vedea asta o dată pe an – acum apar săptămânal. Morile de vânt le înnebunesc. Cred că le înnebunesc puțin pe balene.”

Trump are un istoric de afirmații false sau exagerate despre energia regenerabilă, afirmând anterior că zgomotul produs de turbinele eoliene poate provoca cancer și că structurile „ucid toate păsările”. În acest caz, experții spun că nu există nicio legătură dovedită și că există cauze mult mai importante ale morții păsărilor, cum ar fi pisicile sau infrastructura de combustibili fosili. De asemenea, există puține elemente care să susțină incursiunea lui Trump în știința balenelor.

„El dă dovadă de o lipsă uimitoare de cunoștințe despre balene și eșuarea balenelor”, a declarat despre Trump Andrew Read, cercetător în domeniul balenelor și comisar al Comisiei pentru mamifere marine. „Nu există niciun fel de dovadă științifică care să demonstreze că turbinele eoliene cauzează moartea vreunei balene.”

Statele Unite s-au mișcat mai lent lentă, în comparație cu alte țări, în dezvoltarea parcurilor eoliene offshore, dar mai multe proiecte sunt acum în curs de desfășurare în largul coastei de est, susținute cu entuziasm de Joe Biden ca o modalitate de a stimula aprovizionarea cu energie curată și de a combate criza climatică.

Criticii acestui impuls, inclusiv unii ecologiști, au avertizat că balenele sunt puse în pericol de lucrările de instalare a acestor noi turbine offshore, însă oamenii de știință au respins în mare parte aceste afirmații.

„În acest moment, nu există nicio dovadă științifică că zgomotul rezultat în urma studiilor pentru siturile eoliene offshore ar putea cauza mortalitatea balenelor”, a precizat Administrația Națională Oceanică și Atmosferică.

Read a declarat că există unele „preocupări generale” cu privire la industrializarea generală a oceanelor, dar că principalele amenințări la adresa balenelor provin din faptul că acestea sunt lovite de bărci și se încurcă în uneltele de pescuit, precum și din încălzirea oceanelor din cauza schimbărilor climatice.

„Populația de balene cu cocoașă, în special, se recuperează după ce a fost vânată și se apropie de coastă pentru a se hrăni cu pradă, ceea ce înseamnă că sunt lovite când intră pe rutele de navigație sau sunt prinse în plase”, a declarat Read.

„Este deosebit de trist să vezi oameni bine intenționați cărora le pasă de balene fiind convinși că turbinele eoliene reprezintă un risc pentru ele”, a declarat Read.

Și BBC constată că afirmațiile lui Trump au atras o atenție semnificativă pe rețelele de socializare, unde un clip al discursului lui Trump a fost vizualizat de peste nouă milioane de ori.

Însă afirmațiile lui Trump nu sunt susținute de dovezi. Administrația Națională Oceanică și Atmosferică a SUA (NOAA) spune că, din 2016, un total de 208 balene cu cocoașă au eșuat de-a lungul coastei de est a țării.

Problema a fost considerată atât de gravă încât, în 2017, agenția americană a numit-o „eveniment de mortalitate neobișnuită”.

Datele NOAA arată că 2023 a fost unul dintre cei mai grei ani din ultimul deceniu în ceea ce privește moartea balenelor cu cocoașă în SUA, cu 33 de eșuări până în prezent.

În discursul de luni, Donald Trump a afirmat că „o singură astfel de balenă” a fost ucisă în largul coastelor Carolinei de Sud „în ultimii 50 de ani”.

Dar înregistrările Departamentului de Resurse Naturale din Carolina de Sud arată că, din 1993, au fost raportate cel puțin șapte eșuări de balene cu cocoașă în acest stat.

De asemenea, oficialii NOAA au efectuat examinări post-mortem asupra a aproximativ 90 de balene cu cocoașă găsite moarte începând cu 2016.

Patruzeci la sută dintre aceste decese au fost legate de interacțiunea umană – balene care s-au încurcat în plase de pescuit sau au fost lovite de nave care călătoresc prin zonele lor de hrănire.

În restul cazurilor investigate de NOAA, alți factori au fost enumerați ca posibile cauze ale morții, inclusiv leziuni ale organelor cauzate de paraziți sau înfometare.

În unele cazuri, din cauza stadiului avansat de descompunere a carcaselor, a fost imposibil să se determine în mod concludent cauza morții.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...