G4Media.ro

Trump anunță o deblocare temporară a administrației federale. Soarta zidului la granița…

Trump anunță o deblocare temporară a administrației federale. Soarta zidului la granița cu Mexicul e incertă

Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat vineri seară că a ajuns la un acord cu Congresul pentru o deblocare parțială a activității administrației federale, anunță FoxNews. Blocajul care durează de peste o lună a paralizat mare parte din guvernul federal.

Trump a făcut anunțul în aplauzele cabinetului său. El a spus că înțelegerea va dura cel puțin până pe 15 februarie.

Potrivit FoxNews, înțelegerea nu include finanțarea zidului de la granița cu Mexicul, cererea expresă a președintelui pentru deblocarea situației.

Blocajul parțial al guvernului american, apărut ca urmare a disputei dintre liderul de la Casa Albă şi democrații din Congres cu privire la buget şi la finanţarea construirii unui zid la frontiera cu Mexic, este cel mai lung din istoria SUA. Analiștii au declarat în repetate rânduri că singura modalitate prin care administrația ar putea să fie deblocată este ca una dintre părți să fie dispusă la un compromis.

Confruntarea dintre Trump și liderii democrați, conduși de speakerul Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, și de șeful senatorilor democrați, Chuck Schumer, privind banii pentru construirea zidului la granița de sud a Statelor Unite a dus la paralizarea a circa un sfert din instituţiile guvernamentale și la suspendarea salariilor pentru mai mult de 800 de mii de angajaţi federali. Zidul este văzut de Trump ca necesar pentru securitatea națională a Americii. Închiderea instituțiilor federale, care a început la 22 decembrie 2018, este a 19-a de acest fel începând din anii 1970. Cea mai lungă perioadă de shutdown guvernamental a avut loc între decembrie 1995 și ianuarie 1996, când disputa dintre președintele democrat Clinton și speakerul Camerei Reprezentanților, republicanul Newt Gingrich, a paralizat administrația timp de 21 de zile.

Actualul shutdown este cel de-al treilea, și cel mai lung, din timpul administrației lui Trump. În luna ianuarie a anului 2018, guvernul federal a fost închis pe o perioada de trei zile, determinată de insistența democraților ca orice măsură bugetară să vină însoțită de protecție pentru tinerii imigranți cunoscuți sub numele de Dreamers. Guvernul a mai fost închis parțial, timp de câteva ore, în luna februarie a anului trecut, în contextul unei dispute partizane legate de deficitul federal. Odată cu închiderea de acum, este pentru prima dată în ultimii 40 de ani când au avut loc trei blocaje parțiale într-un singur an.

Sursa foto: Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Bob, dacă nu te grăbești, o să-i pierzi urma…! Doar nu vrei să spui că poți adulmeca și peste ziduri, treaba asta doar ăl bătrân o putea face, atunci când pleca la vânătoare de păcătoși !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.