G4Media.ro

UPDATE Reacția Coreei de Nord după anularea de către SUA a întâlnirii…

Sursa: Facebook

UPDATE Reacția Coreei de Nord după anularea de către SUA a întâlnirii dintre Donald Trump și Kim Jong Un: O decizie regretabilă, rămânem deschiși discuțiilor

Coreea de Nord a anunțat vineri că este în continuare deschisă dialogului cu Statele Unite după ce preşedintele american, Donald Trump, a anulat summitul dintre cele două ţări.

„Reiterăm Statelor Unite hotărârea noastră de a ne aşeza faţă în faţă, în orice moment şi în orice mod, pentru a rezolva problema. Decizia de anulare a summitului este extrem de regretabilă”, a declarat ministrul adjunct de externe de la Phenian, Kim Kye Gwan, într-un comunicat dat publicităţii de agenţia oficială nord-coreeană, KCNA.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat joi că i-a transmis o scrisoare preşedintelui Coreei de Nord, Kim Jong Un, prin care îl înştiinţează că a decis să anuleze summitul lor prevăzut pentru 12 iunie în Singapore, invocând ‘ostilitatea deschisă’ manifestată în ultimele declaraţii ale regimului de la Phenian, relatează agenţiile AFP şi dpa, citate de Agerpres.

‘Am apreciat mult timpul, răbdarea şi eforturile pe care le-aţi consacrat recentelor negocieri şi discuţii legate de summitul dorit de mult timp de cele două părţi, care ar fi trebuit să se desfăşoare pe 12 iunie la Singapore’, începe preşedintele american scrisoarea transmisă lui Kim Jong Un şi publicată de Casa Albă.

‘Eram foarte nerăbdător să vă întâlnesc. Din nefericire, din cauza mâniei imense şi a ostilităţii afişate în ultima dumneavoastră declaraţie, consider inoportun, în acest stadiu, să avem această întâlnire’, explică mai departe Trump decizia sa de a anula summitul.

‘Spre binele celor două părţi, dar în detrimentul lumii, summitul din Singapore nu va mai avea loc’, menţionează el în continuare, ţinând să-i amintească totodată omologului său nord-coreean de forţa arsenalului nuclear al SUA.

‘Evocaţi arsenalul vostru nuclear, dar al nostru este atât de masiv şi puternic că îl rog pe Dumnezeu să nu avem vreodată nevoie să-l folosim’, subliniază Trump.

Totuşi, el i-a sugerat lui Kim să facă eforturi pentru a putea fi stabilit un summit. ‘Am avut impresia că un dialog minunat începea între noi şi, în ultimă instanţă, numai dialogul contează. Aş fi foarte fericit dacă într-o zi am putea să ne întâlnim. În acelaşi timp, doresc să-ţi mulţumesc pentru eliberarea ostaticilor care acum sunt acasă alături de familiile lor. A fost un gest frumos pe care l-am apreciat foarte mult’, a scris în continuare Trump.

‘Dacă te răzgândeşti în legătură cu acest cel mai important summit, te rog nu ezita să mă suni sau să-mi scrii’, încheie scrisoarea preşedintele american, exprimându-şi totodată regretul pentru această situaţie.

‘Omenirea, şi Coreea de Nord în special, a pierdut o mare oportunitate pentru o pace durabilă şi multă prosperitate şi bogăţie. Această oportunitate ratată este un moment cu adevărat trist al istoriei’, conchide liderul de la Casa Albă.

Phenianul nu a răspuns în ultimele zile la întrebările Washingtonului legate de pregătirile logistice pentru summitul din 12 iunie, a declarat joi secretarul de stat american Mike Pompeo, după ce preşedintele Donald Trump a anunţat anularea întâlnirii prevăzute să aibă loc în Singapore cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, transmite Reuters.

„Nu am reuşit să desfăşurăm pregătirile dintre echipele noastre care ar fi fost necesare pentru un summit reuşit”, a explicat Pompeo în cadrul unei audieri în Senat.

El a adăugat că recentele declaraţii făcute de Phenian sunt „regretabile” şi a dat asigurări că nu consideră anularea summitului drept un semn că preşedintele Kim Jong Un este un ‘lider slab’. „De fapt, Kim Jong Un a demonstrat o enormă capacitate de a-şi conduce ţara şi echipa”, a insistat şeful diplomaţiei americane.

După întâlnirea istorică din aprilie între liderul nord-coreean, Kim Jong Un, şi preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, desfăşurată la Panmunjon, în zona demilitarizată de la frontiera dintre cele două Corei, a fost stabilit pentru 12 iunie şi un summit între Trump şi Kim la Singapore. Dar apoi dialogul a căpătat din nou accente tensionate, Phenianul ameninţând în mod repetat că va anula acest summit dacă SUA insistă cu solicitarea denuclearizării complete a Coreei de Nord.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează