G4Media.ro

Tribunalul București a respins cererea de înființare a Partidului Coaliția Pro Legalizarea…

Tribunalul București a respins cererea de înființare a Partidului Coaliția Pro Legalizarea Marijuanei (CPLM). ”Ar fi de natură a încălca ordinea de drept a acestui stat”. Inițiatorii au depus apel

La sfârșitul lunii mai, un complet de judecată de la Tribunalul București a respins cererea depusă de trei fondatori privind înființarea Partidului Coaliția Pro Legalizarea Marijuanei (CPLM). Judecătorul și-a motivat decizia prin faptul că, în acest moment, consumul acestui drog este interzis prin lege, iar formațiunile politice sunt obligate, prin Constituție, să militeze pentru ordinea de drept.

Montaj video: Denis Nistor

În motivarea deciziei, consultată de reporterul G4Media.ro, completul a invocat contrastul dintre obligațiile legale ale partidelor politice și situația de fapt din cererea inițiatorilor. Astfel, pe de o parte, potrivit Legii partidelor politice nr. 14/2003, ”Partidele politice sunt asociații cu caracter politic ale cetățenilor români cu drept de vot, care participă în mod liber la formarea și exercitarea voinței lor politice, îndeplinind o misiune publică garantată de Constituție. (…) Pot funcționa ca partide politice numai asociațiile cu caracter politic, constituite potrivit legii, și care militează pentru respectarea suveranității naționale, a independenței și a unității statului, a integrității naționale, a ordinii de drept și a principiilor democrației constituționale.”

Pe de altă parte, conform articolului 4 din Statutul Partidului Coaliţia Pro Legalizarea Marijuanei, scopul acestei formațiuni este acela ”de a asigura exercitarea voinței publice a cetățenilor, în baza valorilor și principiilor democratice pentru modernizarea politicilor publice privind producția, prelucrarea, valorificarea și consumul de marijuana în România, pentru a asigura controlul statului în acest domeniu și noi oportunități de dezvoltare economică, în același timp cu eficientizarea statului și orientarea acestuia către cetățean.”

Punând în balanță Legea 14/2003, Statutul CPLM și alte prevederi în vigoare, Tribunalul a observat că, potrivit dispozițiilor art. 2 din Legea nr. 143 din 26 iulie 2000 republicată privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 45 din 1 martie 2023, ”Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi.” Printre aceste droguri se numără şi canabis-ul sau marijuana.

Prin urmare, judecătorul a stabilit că ”având în vedere că dispoziţiile legale interne în vigoare la acest moment interzic producţia, prelucrarea, valorificarea şi consumul de marijuana în România, înfiinţarea unui partid politic care să promoveze tocmai aceste obiective ar fi de natură a încălca ordinea de drept a acestui stat”.

Magistratul a adăugat că în cadrul dosarului de fondare a CPLM ”nu se pune în discuţie dacă ar fi sau nu în regulă să se procedeze la legalizarea marijuanei în România, ci se pune problema dacă poate fi înfiinţat, la acest moment, un partid politic care să urmărească ca obiective principale modernizarea politicilor publice privind producția, prelucrarea, valorificarea și consumul de marijuana în România (…) ori, acest lucru nu este permis de cadrul normativ existent în prezent.” La sfârșitul lunii iunie, cei trei inițiatori au depus apel, dosarul urmând să ajungă pe rolul instanței superioare.

Într-un articol publicat în luna martie, G4Media.ro a dezvăluit intenția celor trei fondatori de a crea acest partid. Doi dintre petenți sunt tată și fiu: Șerban Ion (58 de ani) și Tudor Oncescu, ultimul încă licean la momentul depunerii acțiunii, dar adult după ce a împlinit 18 ani în decembrie 2022. Mama lui Tudor este Ana Maria Dalu, director al Unității pentru Cercetare în Educație, structură subordonată Ministerul Educației care oferă suport științific necesar celor mai noi abordări în sistemul de învățământ, ”pentru o învățare autentică, motivantă, activă și creativă.” Ulterior publicării materialului, numele lui Șerban Ion Oncescu a fost anonimizat pe portalul instanțelor de judecată pe lista părților care au intentat acest dosar.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

 1. BIne ca n-au depus pentru infiintarea unui partid care sa militeze pentru parlament unicameral, ca doamne fereste, trebuia sa aprobe. scarbe comuniste!

 2. Pe logica asta, ar fi trebuit sa respinga si infiintarea HAUR-ului, ca militeaza (teoretic) pentru unirea cu Moldova, si asta afecteaza integritatea nationala.

  • „Logica” magistratilor e perfecta in ambele cazuri (din pacate pentru noi in cazu’ hAUR), este „logica” legislativa: hAUR n-are in Statutul partidului „unirea cu Moldova”, pe cand aburitii astia cu marijuana….Avem in Parlament o „formatiune” politica pe criterii etnice (prezenta anticonstitutionala dupa parerea mea) care militeaza nu numai teoretic pentru autonomie teritoriala, nu e vina magistratilor ca astia sunt in Parlament atata timp cat in Statutul lor de la infiintare nu sunt specificate aspectele incriminate, altii ar trebui sa sesizeze/reclame tribunalele pentru aceste lucruri, magistratii nu se pot autosesiza.

 3. eroare de calcul…trebuia sa i spuna partidu pentru legalizarea coruptiei…‼️‼️‼️‼️‼️‼️

 4. Abrevierea este sugestiva…😁

 5. Drogurile nu ne rezolvă problemele.
  Politrucii la pușcărie! Un an de mandat = 1 an de pușcărie.

 6. Decizia pare logica.
  Maine vor depune pentru infiintare si Partidul Celor care Nu Vor Sa Plateasca Taxe (PCNSPT) …. CPLM

  • Adică un partid nu are voie să-și propună să schimbe legile, că altfel încalcă ordinea de drept? Nu asta face un partid odată ajuns în Parlament?
   @Cinefil: numește-l Partidul pentru Desființarea Taxelor. E echivalent cu asta cu Legalizarea Marijuanei: își propune schimbarea unei legi, nu încălcarea ei cât e în vigoare. Ăsta nu e motiv de refuzat înregistrarea partidului.