G4Media.ro

EXCLUSIV Un tată și fiul său licean au cerut înființarea Partidului Coaliția…

sursa foto: romania-insider.com

EXCLUSIV Un tată și fiul său licean au cerut înființarea Partidului Coaliția Pro Legalizarea Marijuanei (CPLM) / Mama băiatului, acuzat de bullying în trecut, este șefa unei structuri din Ministerul Educației care se ocupă cu identificarea de abordări noi în sistemul de învățământ

La Tribunalul București, a fost depusă, marți, 7 martie, o acțiune în care trei persoane solicită aprobarea înființării Partidului Coaliția Pro Legalizarea Marijuanei (CPLM). Doi dintre petenți sunt tată și fiu: Șerban Ion (58 de ani) și Tudor Oncescu, ultimul încă licean, dar adult după ce a împlinit 18 ani în decembrie 2022. Mama lui Tudor este Ana Maria Dalu, director al Unității pentru Cercetare în Educație, structură subordonată Ministerul Educației care, conform unei prezentări de pe site-ul propriu, oferă suport științific necesar celor mai noi abordări în sistemul de învățământ, ”pentru o învățare autentică, motivantă, activă și creativă.” Ana Maria Dalu a refuzat să comenteze demersul fiului său în contextul funcției pe care o ocupă, susținând că acesta este major și răspunde pentru faptele sale.

Sursa Foto: Facebook / Ana Maria Dalu, director al Unității pentru Cercetare în Educație

Până în prezent, Tribunalul București nu a stabilit un prim termen de judecată în dosarul intentat de Șerban Ion Oncescu, Tudor Oncescu și Irina Gheorghe. Subiectul legalizării consumului de marijuana în România a apărut din ce în ce mai des, în ultimii ani, în spațiul public, printre cei care și-au prezentat opiniile pe marginea oportunității de intrare în legalitate a consumului acestui drog fiind și politicieni de vârf.

Contactată de G4Media.ro, Ana Maria Dalu a refuzat să ofere un punct de vedere despre inițiativa celor doi membri ai familiei sale, inclusiv din perspectiva funcției pe care o ocupă: ”Nu comentez, este dreptul fiecărui cetățean. Eu nu am nici o legătură. Fiul meu e major, are dreptul la opinie, fiecare răspunde pentru ceea ce face”. Ea nu a dorit să furnizeze un număr de contact al fiului, în timp ce soțul ei, activist civic în București, nu a răspuns nici la apelurile reporterului G4Media.ro și nici unui mesaj trimis pe Whatsapp.

Sursa Foto: Portalul Instantelor

Ana Maria Dalu (48 de ani) conduce Unitatea de Cercetare în Educație (UCE), direcție în cadrul Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație subordonat Ministerului Educației. Printre studiile recente ale UCE se află ”Raport privind starea sistemului de învățământ din România”, ”Valențele neuroștiințelor pentru îmbunătățirea practicii educaționale” sau ”Studiu: Back to school Post-COVID”.

Conform informațiilor postate pe portalul instanțelor și în cel în care sunt publicate deciziile judecătorești, în școala gimnazială, Tudor Oncescu a fost sancționat în mod repetat (scăderea notei la purtare la nota 8,  mustrare scrisă, retragerea temporară sau definitivă a bursei, mutare disciplinară la o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ, scăderea notei la purtare la nota 6) pentru mai multe fapte de bullying.

Ulterior, într-un proces intentat alături de părinții săi, elevul a obținut, prin decizie definitivă, anularea sancțiunilor după ce magistrații au observat că unitatea de învățământ nu respectase pașii procedurali în luarea sancțiunilor, inclusiv nu i-a acordat elevului Oncescu dreptul la apărare.

Sursa Foto: Facebook/ Tudor Oncescu

În timpul procesului, școala din București unde învăța băiatul a relatat că, printre altele, Tudor Oncescu ”a întrerupt în mod repetat muzica și a schimbat-o cu manele, a fost obraznic și a folosit expresii neadecvate, spunându-i în față doamnei profesoare că minte”, ”a agresat fizic un alt elev, prin lovituri de picioare în diferite zone ale corpului, mai ales în zona pieptului și a capului”, ”a aruncat pe jos cutia cu produse lactate (primite prin programul pentru școli al României – Laptele și cornul), unele produse s-au spart și au curs pe parchet”, ”are o atitudine sfidătoare la adresa cadrelor didactice, vorbește tare în timpul orei de curs si se mută din banca lui”, ”nu poartă uniforma școlară”, ”a împins și înjurat în repetate rânduri o elevă, apoi a lovit-o cu pumnii”, ”a folosit un limbaj licențios, a provocat râsul colegilor prin rezonanța vulgară, cu conotații sexuale, pe care expresia «notre poule dans votre cour» în limba franceză o are în limba română”, ”i-a spus unui coleg «Hai să o f.. pe K în… »”, ”cerea zilnic bani colegilor de clasă și elevilor din școală, pe o colegă a invitat-o în toaletă ca să îi măsoare organul genital cu rigla pe care fata o ținea în mână, unei alte colege i-a spus „Să mi-o s…gi!!’ Când reclamantul s-a așezat pe locul unei colege și aceasta i-a spus că o să meargă la director, reclamantul nu a ezitat să spună «îmi bag p…, în directorul tău!!»” (fragmente din Decizia nr. 8992 din 20 decembrie 2019 a Tribunalului București).

La proces, unitatea de învățământ a informat instanța că mama băiatului ”a negat sau minimalizat gravitatea faptelor”, l-a disculpat de fiecare dată pentru comportamentul său, unul dintre argumente fiind că ”Toți copiii vorbesc urât” și că unele fapte au fost glume.

Referitor la această situație, Ana Maria Dalu a declarat pentru G4Media.ro că ”fiului meu i-au fost încălcate drepturi fundamentale și noi am câștigat definitiv procesul”, pentru detalii suplimentare cerând ca reporterul G4Media.ro să îi sune avocatul.

Context

De-a lungul timpului, Ana Maria Dalu a ocupat mai multe funcții în instituții publice – consilier personal în Autoritatea Națională pentru Tineret și Sport, consilier în cadrul Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni din cadrul fostului Minister pentru românii de pretutindeni sau cercetător în Ministerul Tineretului și Sportului.

În una dintre declarațiile de avere, la capitolul venituri ale partenerului de viață Șerban Oncescu, ea a scris: „Nu cunosc veniturile soțului întrucât refuza să mi le comunice”. În 2022, ea a candidat pentru un loc în Colegiul Director în Consiliul National pentru Combaterea Discriminării, dar candidatura nu a trecut de vot în Parlament.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

 1. Susțin! Hai la Parlamentare! #CPLM?

 2. Marihuana asta la ce e buna?

 3. Asta e agenda USR-REPER, nu?

  • nicidecum, pana acum doar AUR, anexa PSDNL, are membri care se ocupa cu drogurile in parlament

 4. legal in canada si america…de ce se scandalizeaza comunistii?…

 5. Societatea romaneasca nu e nici pe departe pregatita sa tina in frâu legalizarea marijuanei.
  Nici dpdv administrativ (plantatii legale, distribuire, etc) si nici dpdv juridic.
  Aia doi, tata si fiu, or fi avand ei o idee de afaceri, dar deocamdata raman doar cu ideea.
  Si e bine asa!

 6. Când încep înscrierile în partid?

 7. Susțin! Haideți cu un grup de Facebook pe care să strângem susținători!!!!

 8. Trebuie ONG pentru educație în școală: ce ierburi sunt legale.

 9. Cu toate că avem cea ma strictă lege legată de droguri (toate băgate la grămadă fie că sunt recreative cum este marijuana sau de mare risc cum ar fi heroina) în România se consumă și se trafichează la greu. Mărirea pedepselor nu favorizează decât mafia drogurilor și pe cei care le țin spatele din DIICOT și procuratură. Oricum vor pica doar amărâții care vor intra la bulău pentru un cui în timp ce șefii rețelelor vor fi bine mersi