G4Media.ro

Trezorierul PSD, Mircea Drăghici, audiat la DNA în dosarul în care procurorii…

Sursa Foto: G4Media.ro

Trezorierul PSD, Mircea Drăghici, audiat la DNA în dosarul în care procurorii cercetează modul în care PSD ar fi plătit instituții de presă cu banii din subvenția de la bugetul de stat

Trezorierul PSD, Mircea Drăghici, a fost audiat marți la DNA în dosarul în care procurorii anticorupție investighează modul în care PSD a utilizat banii primiți ca subvenție de la bugetul statului prin Autoritatea Electorală Permanentă.

La ieșirea de la DNA, întrebat de reporteri de ce a fost pus sub acuzare, Drăghici a spus: ”Știți foarte bine. Să fii pus sub acuzare că nu ai respectat o lege pe care tu ai făcut-o în Parlamentul României și esti cel mai îndreptățit să știi spiritul și litera acestei legi? Atenție, mi se pare mult exagerat și cred cumva că și are legătură cu coordonarea campaniei, că suntem în buza campaniei. De fiecare dată când a urmat o campanie electorală am fost chemat la DNA”.

G4Media.ro a scris încă din luna februarie că DNA a cerut documente de la AEP pentru a verifica dacă PSD a direcționat banii din subvenții către instituții de presă, potrivit surselor citate.

Într-o adresă către Autoritatea Electorală Permanentă, procurorii DNA arată că ”în interesul urmăririi penale care se efectuează în dosarul penal cu nr. de mai sus (nr. 21/P/2019 – n. red.), vă înaintăm alăturat un exemplar al ordonanței emisă în cauză în data de 11.02.2019 și vă solicităm să ne înaintați, în fotocopii certificate pentru conformitate cu originalul, documente privind:

– Modul de stabilire și repartizare a subvențiilor acordate în cursul anului 2017 Partidul Social Democrat;
– Virarea sumelor de bani acordate în cursul anului 2017 Partidului Social Democrat;
– Rapoartele de control privind modul de utilizare de către Partidul Social Democrat a subvențiilor la nivelul anilor 2017 și 2018”.

Dosarul ar fi pornit de la articolele publicate de Newsweek România despre modul în care trezorierul PSD, Mircea Drăghici, ar fi direcționat sume de bani de la partid către o firmă de media controlată de soția sa în județul Argeș. Drăghici a respins atunci acuzațiile și a cerut publicației Newsweek să șteargă articolul de pe site.

Tot Newsweek a scris în decembrie 2018 despre sumele pe care le-ar fi încasat mai mulți ziariști, analiști și sociologi de la PSD din banii încasați de partid la stat drept subvenție. În fruntea listei figurează ziaristul Doru Bușcu, de la Cațavencii, cu cele mai mari sume, despre care jurnaliștii de la Newsweek susțin că le-ar fi încasat de la PSD prin intermediul unor firme de consultanță. Doru Bușcu neagă însă și susține că e vorba despre simple contracte comerciale și că nu susține partidul lui Dragnea, deși în spațiul public mai multe voci susțin acest lucru. ”Dacă găsiți o singură propoziție de susținere, atunci, da! Poate că oamenii sunt masochiști, să își dorească să fie criticați, și pentru lucrul ăsta să facă contracte”, a declarat Bușcu.

Culmea e că Mircea Drăghici, vizat de aceste dezvăluiri, a declarat că îşi depune candidatura pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente şi depinde de Parlament dacă va fi validat, menţionând că i se pare normal să ocupe această funcţie cât timp nu va mai fi om politic.

Potrivit ordonanței semnate de procurorii DNA Gabriela Albu și Gheorghe Moța:
– Prin ordonanța nr. 21/P/2019, din data de 08.02.2019, s-a dispus începerea urmăririi penale în cauză sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 10 lit. C din legea 78/2000. Având în vedere că din probatoriul administrat în cursul urmăririi penale a reieșit că documentele deținute de Autoritatea Electorală Permanentă pot servi ca mijloace de probă în cauză. În temeiul art. 169 și 170 din Codul de procedură penală, dispunem:
o Predarea de către reprezentanții Autorității Electorale Permanente a documentelor privind:
§ Modul de stabilire și repartizare a subvențiilor acordate în cursul anului 2017 Partidului Social Democrat;
§ Virarea sumelor de bani acordate în cursul anului 2017 Partidului Social Democrat;
§ Rapoartele de control privind modul de utilizare de către Partidul Social Democrat a subvențiilor la nivelul anilor 2017 și 2018;
Înscrisurile urmează a fi predate, în fotocopii certificate pentru conformitate cu originalul, însoțite de adresă și opis, până în data de 26 februarie 2019, la sediul Direcției Naționale Anticorupție din București. Se învederează prin prezenta ordonanță că refuzul de a pune la dispoziția organului de urmărire penală, în tot sau în parte, datele, informațiile, înscrisurile sau bunurile solicitate constituie infracțiunea de obstrucționare a justiției.

Ce prevede art. 10 lit. C din legea 78/2000:

Constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi următoarele fapte, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite:

c) utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, precum și utilizarea în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice.

Redăm mai jos un fragment relevant din ancheta Newsweek.ro:

„Cațavencul”, campion la contracte de consultanță. Pe primul loc la capitolul „încasări de la PSD” stă Doru Bușcu, consultantul cel mai intim al lui Dragnea. În timpul liber, el se dă și editorialist la gazeta de satiră „Cațavencii”. Însă banii serioși, pentru vila din Dorobanți și mașinile de lux, nu vin din leafa de „jurnalist”, ci din plata serviciilor de consultanță prestate pentru PSD.

Antrenat în „afaceri” de Sorin Ovidiu Vîntu, Doruleț, cum îl alinta fostul lui mogul, deține două firme: Lafix Media SRL și Mediadraft SRL. Prima funcționează de ani buni, a doua a fost înființată în primăvara acestui an. În Lafix Media SRL, Bușcu deține părți sociale împreună cu soția (el are 80%), în vreme ce Mediadraft SRL este integral a lui.

Singurele surse de venituri ale celor două firme sunt contractele încheiate cu alte două firme: Kirchhoff Consult SRL, deținută de Horia Mihălcescu (până de curând, șeful comunicării lui Dragnea și soțul unei deputate PSD) și International Brand Consultants SRL, controlată de apropiați ai fostului ministru Vasile Dîncu.

Citește pe Newsweek.ro ancheta integral. Vezi lista completa a ziariștilor și analiștilor care ar fi încasat bani direct de la PSD din banii de subvenție

Sursa foto: G4Media.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

 1. Trezorierul unei grupari de infractori impropriu numit partid, nu poate fi decât un hot.

  • Eh, mofturi, avea si el niste jene financiare…ce oameni, ce ipocriti si procurorii astia, de parca ei nu au gresit niciodata…

   Asa ati mers inainte tovarasi, prin cozi de topor ca Dorulet de exemplu, dar vine ziua judecatii!!!

  • ai dreptate, de fapt psd se imparte in citeva categorii, unii exponenti se includ in mai mult de o categorie de: escroci, hoti, tilhari, spagari, manipulatori, tradatori, doar ca au finctii de misnistrii, sefi de senat, etc

 2. Ce mers teapan, oare are si dansul niste probleme de verticalitate ca nenea Liviu? Daca facem un zoom parca se vad si niste frunze de morcov in partea dorsala, nu?

  #sieuvotez #farapenali

 3. Ahahahaha, Fmmdraghici!

 4. Eh, nu-i nimic. Vine tovarășa Anca Florea și cere dosarul de la DNA și se rezolvă problema lui tovarășul Drăghici.
  Adică ce, procurorii spun că tov Drăghici nu știe cum să prăduiască, pardon, cheltuiască,banii de la buget, printr-o lege dată de ciuma, pardon, partidul cel mai perforant, pardon, performant , din România !?!.