G4Media.ro

Transnistria prelungește pentru 15 zile nivelul roșu de „alertă anti-teroristă”. Serviciile de…

Sursa/Site-ul retinsei Administrații prezidențiale de la Tiraspol

Transnistria prelungește pentru 15 zile nivelul roșu de „alertă anti-teroristă”. Serviciile de informații americane spun că Rusia urmărește să creeze un pod pe uscat între Crimeea și Transnistria. Ministerul Apărării de la Chișinău face apel la calm

UPDATE 13:15 Ministerul Apărării de la Chișinău a atenționat, miercuri, că răspândirea distorsionată a declarațiilor oficialilor americani despre realizarea de către trupele ruse a unei jocțiuni între Crimeea și Transnistria, în Republica Moldova, creează stări de neliniște și frică în societate și a chemat la calm. Instituția a făcut apella opinia publică să evite orice speculații și să nu scoată din context declarațiile directorului Comunității de Informații din SUA, Avril Haines.

„Autoritățile Republicii Moldova sunt în strânsă cooperare și schimb de informații cu partenerii țării noastre, inclusiv SUA. Instituțiile abilitate examinează în continuare tot spectrul de scenarii, care vizează evoluțiile de securitate din regiune, iar cumulul de informații nu indică asupra riscului de extindere a războiului pe teritoriul nostru. Avem planuri clare de acțiuni pentru prevenirea oricăror scenarii de destabilizare. Viața și siguranța cetățenilor este prioritatea noastră”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării de la Chișinău.

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a ordonat miercuri prelungirea nivelul roșu de alertă pentru pericol de atentate teroriste în regiunea separatistă transnistreană, după o ședință cu reprezentanții structurilor de forță de la Tiraspol, potrivit unui comunicat.

Decizia liderului separatist vine de o serie de provocări ce au avut loc în săptămânile trecute în regiune, catalogate de către Occident drept operațiuni sub steag fals ale Rusiei, care exercită controlul de facto asupra regiunii separatiste de mai bine de 30 de ani.

Tiraspolul a introdus codul roșu de securitate pe 26 aprilie, după ce separatiștii transnistreni au indicat voalat că incidentele ar fi fost rezultatul unor acțiuni de sabotaj din Ucraina, fapt negat de oficialii de la Kiev.

Rusia are cantonați între 1.500 și 2.000 de soldați în Transnistria, grupați în „pacificatori”, cu mandat legal de a se afla acolo și Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) care se află în Transnistria fără mandat și păzesc depozitul de muniții sovietic de la Cobasna. De facto, nu există diferențe între aceste trupe, astfel că ele se rotesc periodic. Nucleul dur al acestor trupe ar fi de circa 100 de militari ruși, restul fiind de facto localnici angajați în armata rusă.

Pe de de altă parte, directorul comunității de informații a Statelor Unite, Avril Haines, a declarat marți Comisiei pentru Servicii Armate a Senatului SUA că Rusia urmărește să creeze un pod pe uscat între Crimeea și Transnistria, în Republica Moldova, dar nu poate face acest lucru fără o mobilizare militară ulterioară.

Natura incertă a bătăliei, care se transformă într-un război de uzură, combinată cu realitatea că Putin se confruntă cu o discrepanță între ambițiile sale și capacitățile militare convenționale actuale ale Rusiei. Ceea ce înseamnă probabil că următoarele câteva luni am putea asista la traietorie mult mai imprevizibilă cu un potențial de escalare”, a declarat ea

Haines a adăugat că Putin ar putea căuta „mijloace mai drastice” pe frontul intern și în străinătate pentru a-și atinge obiectivele. Inclusiv impunerea legii marțiale, schimbarea producției industriale pentru a susține efortul de război și „acțiuni militare cu potențial de escaladare”, a adăugat oficialul american.

Foto: Liderul separatist prorus de la Tiraspol, Vadim Kranoselski. Sursa/Site-ul retinsei Administrații prezidențiale de la Tiraspol

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...