G4Media.ro

Croația: Traducătorul romanului „Solenoid”, de Mircea Cărtărescu, a fost premiat de Ministerul…

Sursa foto: zagreb.mae.ro / Goran Čolakhodžić alături de Ministrul Culturii și Media al Republicii Croația, Nina Obuljen Koržinek

Croația: Traducătorul romanului „Solenoid”, de Mircea Cărtărescu, a fost premiat de Ministerul Culturii şi Media „pentru cea mai bună traducere a unei opere literare străine”

Premiul anual al Ministerului croat al Culturii şi Media pentru cea mai bună traducere în limba croată a unei opere literare străine a fost decernat traducătorului Goran Čolakhodić, pentru romanului „Solenoid” al scriitorului Mircea Cărtărescu, informează Ambasada României în Republica Croaţia.

Premiul pentru cea mai bună traducere în limba croată a unei opere străine pentru anul 2022 a fost acordat lui Goran Čolakhodić, traducătorul romanului „Solenoid”.

Acest premiu i-a fost înmânat traducătorului pe 29 martie 2023 de ministrul Culturii şi Media din Republica Croaţia, Nina Obuljen Korinek. La eveniment a fost prezent şi ambasadorul României în Republica Croaţia, Constantin-Mihail Grigorie.

Versiunea în limba croată a romanului „Solenoid”, de Mircea Cărtărescu, în traducerea lui Goran Čolakhodić, a fost lansată în 2022 de editura Fraktura din Zagreb, considerată cea mai prestigioasă editură din Croaţia.

Goran Čolakhodić s-a născut la Zagreb în anul 1990. A absolvit studii de limbă şi literatură engleză la Universitatea din Zagreb şi s-a remarcat ca poet (premiat de două ori) şi ca traducător de literatură – din şi în limba română, precum şi din limba engleză.

În ultimii ani, alte două romane scrise de autori români au fost traduse şi publicate în Croaţia.

În decembrie 2017, a fost lansată la Târgul de Carte de la Pola traducerea în limba croată a romanului „Cartea şoaptelor”, de Varujan Vosganian, iar în noiembrie 2019, în cadrul Festivalului European de Literatură, a fost lansată la Zagreb traducerea în limba croată a romanului „Vârstele Jocului” al scriitorului Claudiu Florian, volum recompensat cu Premiul Uniunii Europene pentru Literatură în anul 2016.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Un dezastru…