G4Media.ro

Tractoarele pot fi conduse pe drumurile publice și cu permis de conducere…

Foto: George Călin / InquamPhotos

Tractoarele pot fi conduse pe drumurile publice și cu permis de conducere din alte categorii în afara celei corespunzătoare utilajelor agricole

Plenul Senatului a eliminat, luni, în plen, prin adoptarea unei propuneri legislative, obligativitatea deţinerii pentru conducătorii de tractoare agricole sau forestiere a unui carnet de conducere corespunzător categoriei, fiind suficient, pe drumurile publice, permisul de conducere pentru alte categorii, transmite Agerpres.

Dacă proiectul în forma iniţiatorului prevedea că permisul de conducere corespunzător categoriei din care face parte vehiculul va fi obligatoriu începând cu 1 iulie 2024, prin amendarea proiectului de către Senat se stipulează că pentru a conduce un tractor agricol sau forestier pe drumurile publice este obligatorie deţinerea permisului de conducere din categoriile B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D. DE sau Tr sau dovada înlocuitoare a acestuia cu drept de circulaţie.

Potrivit expunerii de motive, mare parte a operaţiunilor agricole mecanizate se realizează de către operatori care nu deţin permise pentru categoria corespunzătoare utilajelor agricole, dar care au carnet de conducere pentru alte categorii, activitatea agricolă fiind „grav afectată” de noua reglementare din Codul penal (art. 335), care stabileşte ca infracţiune conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier cu un permis de o altă categorie.

Propunerea legislativă pentru modificarea art.23, alin.(1) din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, iniţiată de un grup de senatori PNL şi PSD, va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

 1. Da dar cu condiția să ști să operezi comenzile de la postul de control. Plus ca nu trebuie sa mai dai bani în plus.

 2. Nu nu mi se pare o idee bună, unele utilaje au gabarit mare, dacă nu sunt conduse corect pot genera situații periculoase

 3. Problema este ca tractoarele agricole pot, conform legii, sa tracteze nu una, ci doua remorci. Deci sa formeze un ansamblu dublu articulat.

  Si, acum, pe cei cu categoria B, va invit sa manevrati cu spatele asa ceva! 😈😄

  • Sau, hai, ca ma simt mai indulgent in seara asta: sa luati doua trei curbe la 90° si una in ac de par … ✔️

  • OUG 195/2002, Art. 24^1 pct i: „permisele de conducere eliberate numai pentru categoria Tr sunt valabile și pentru ansamblul format dintr-un vehicul din categoria Tr și una sau două remorci„;

   In rest, poti conduce cu categoriile B, BE, C, CE, D si DE un tractor cu o singura remorca , ansamblul tractor-remorca avand MTMA <= MTMA_categorie_respectiva.

 4. Si in parlament avem multi tractoristi, care cred ca sunt in stare sa conduca o tara…

 5. Prostii astia modifica in fiecare zi codul rutier. In fiecare noapte le mai vine cate o idee ca la condus se pricep toti.