G4Media.ro

Tot mai multe voci cer înlăturarea de la putere a președintelui Trump…

sursa foto: Facebook/ Donald Trump

Tot mai multe voci cer înlăturarea de la putere a președintelui Trump invocând cel de-al 25-lea amendament al Constituției. Ce prevede acesta?

Numărul celor care solicită înlăturarea de la putere a președintelui Donald Trump prin invocarea celui de-al 25-lea amendament al Constituției Statelor Unite a crescut în ultimele zile, congresmanul Adam Kinzinger devenind primul membru republican al legislativului de la Washington care a cerut în mod public acest lucru.

Îndepărtarea liderului de la Casa Albă este necesară pentru „a pune capăt acestui coșmar,” a declarat politicianul republican, referindu-se la incidentele violente care au avut loc miercuri în capitala federală, după ce mii de suporteri ai președintelui în funcție au intrat cu forța și au vandalizat clădirea Capitoliului.

Cu doar câteva ore înainte, liderul democraților din Senat, Charles Schumer, a solicitat îndepărtarea lui Donald Trump din funcția de președinte, al cărui mandat în fruntea Americii se termină în mod oficial în mai puțin de două săptămâni.

„Ce s-a întâmplat ieri în clădirea Capitolului american a fost o insurecție împotriva Statelor Unite, incitată de președinte. Acest președinte nu ar trebui să mai ocupe funcția nici măcar o zi,” a afirmat Schumer într-o declarație.

Democratul, care este unul dintre cei mai influenți politicieni americani, a adăugat că vicepreședintele Mike Pence ar trebui să invoce al 25-lea amendament al Constituției, care permite transferul de putere de la președinte la vicepreședinte, fie temporar, fie definitiv.

„În cazul în care vicepreședintele și cabinetul refuză să ia măsuri, Congresul ar trebui să se reunească pentru a-l pune sub acuzare pe președinte,” a declarat liderul democrat.

Democrații din Comitetul judiciar al Camerei Reprezentanțioilor i-au trimis, de asemenea, o scrisoare vicepreședintelui Pence, în care îl îndeamnă să acționeze pentru a-l îndepărta pe Donald Trump din funcție, spunând că „a provocat un act de insurecție” și „a urmărit să ne submineze democrația.”

 

La rândul său, Adam Kinzinger (Illinois) a devenit primul membru republican al Congresului care a cerut în mod deschis îndepărtarea președintelui Trump prin intermediul celui de-al 25-lea amendament. Vicepreședintele Pence ar trebui să înceapă inițierea procedurii de înlăturare, a declarat Kinzinger într-o înregistrare video publicată joi, „pentru a ne asigura că următoarele săptămâni sunt sigure pentru poporul american și că avem un căpitan sănătos la conducerea vaporului.”

 

„Din păcate, ieri a devenit evident că președintele nu numai că și-a abdicat datoria de a proteja poporul american și Casa Poporului, el a invocat și a înflăcărat pasiuni care doar au alimentat insurecția la care am fost martori,” a afirmat Kinzinger.

„Când a fost presat să acționeze și să denunțe violența, abia a făcut-o, în timp ce, desigur, s-a victimizat pe sine însuși și pare că a tras cu ochiul și i-a aprobat din cap pe cei care au făcut-o. Toate acestea indică faptul că președintele a devenit confuz, nu doar în ceea ce privește datoria sa, ci și realitatea însăși.”

„Acesta-i adevărul: președintele a cauzat acest lucru. Președintele nu este apt să conducă, iar președintele nu se simte bine,” a afirmat Kinzinger, care a spus că cere invocarea amendamentului al 25-lea „cu o inimă grea.”

Discuțiile despre îndepărtarea din funcție a președintelui Trump s-au înmulțit după violențele de miercuri. Washington Post a relatat că, după atacul asupra clădirii Congresului, o serie de oficiali ai Casei Albe au discutat în privat invocarea celui de-al 25-lea amendament la Constituție.

Analiștii susțin că punerea în mișcare a acestei proceduri ar fi un pas extraordinar, permițându-i lui Pence să îndeplinească îndatoririle președintelui până când el va fi considerat apt spă o facă sau până când președintele-ales Joe Biden va depune jurământul, în mai puțin de două săptămâni.

După violențele de miercuri, care au provocat patru morți și zeci de arestări în rândul manifestanților, politicieni democrați au cerut îndepărtarea lui Trump din funcție. Ilhan Omar, democrata care reprezintă Minnesota în camera inferioară a Congresului, a declarat că elaborează articolele de punere sub acuzare ale liderului de la Casa Albă, scriind pe Twitter: „Donald J. Trump ar trebui să fie pus sub acuzare de Camera Reprezentanților și înlăturat din funcție de Senatul Statelor Unite. Nu-i putem permite să rămână în funcție, este o problemă de a ne păstra Republica și trebuie să ne îndeplinim jurământul.”  O declarație similară a făcut și Alexandria Ocazio-Cortez, care a scris simplu pe Twitter: „Impeach.”

Amendamentul 25

Dar ce prevede amendamentul la care se referă cei care vor îndepărtarea din funcție a președintelui Trump?

Al 25-lea amendament la Constituția SUA oferă o cale legală pentru ca un președinte să fie îndepărtat de la conducerea guvernului – temporar sau definitiv, de bună voie sau nu – atunci când este necesar în circumstanțe extraordinare. În timpul mandatului președintelui Trump, criticii săi au citat acest amendament de mai multe ori, referindu-se la ceea ce ei au considerat comportamentul său „straniu.”

Ultima dată, amendamentul a fost discutat de democrați în luna octombrie a anului trecut, după ce liderul republican a fost diagnosticat cu COVID-19.

Al 25-lea amendament a fost aprobat de Congres în 1965 și ratificat de numărul cerut de trei sferturi de state americane până în 1967, ca răspuns la asasinarea președintelui John F. Kennedy în 1963.  În perioada confuză ce a urmat morții lui Kennedy, au existat dezbateri aprinse despre cine va conduce țara dacă președintele va supraviețui, dar numai într-o stare de semiconștiență sau rănit grav.

Amendamentul precizează faptul că vicepreședintele devine președinte interimar atunci când un președinte devine incapabil să-și îndeplinească atribuțiile – atunci când, de exemplu, președintele este supus unei intervenții chirurgicale majore. De asemenea, el prevede că un președinte poate fi înlăturat dacă vicepreședintele și majoritatea cabinetului determină că el este „incapabil să îndeplinească puterile și atribuțiile” funcției sale. Dacă președintele contestă acest lucru, iar vicepreședintele și cabinetul persistă, Congresul poate dispune demiterea președintelui printr-un vot de două treimi în ambele camere, Senat și Camera Reprezentanților.

Potrivit experților constituționali, acest amendament a fost introdus pentru a răspunde la câteva întrebări despre succesiunea prezidențială și vicepreședințială la care Constituția nu a răspuns în mod specific. De exemplu, când președintele William Harrison a murit în funcție în 1841, a existat o dezbatere dacă vicepreședintele John Tyler va deveni președinte interimar, președinte sau va rămâne oficial vicepreședinte. (Tyler a decis de unul singur ca un judecător să-i administreze jurământul prezidențial.)

Câțiva președinți americani au invocat amendamentul în mod voluntar pentru a ceda temporar controlul țării vicepreședinților lor. George W. Bush a făcut-o de două ori atunci când a fost supus unor proceduri medicale, iar Ronald Reagan o dată, pentru o operație de colon. Amendamentul nu a fost însă niciodată folosit pentru a înlătura în mod definitiv un președinte în funcție.

Amendamentul acoperă, de asemenea, cazurile în care funcția de vicepreședinte devine vacantă și a fost utilizat de două ori în acest scop. (Înainte ca amendamentul să intre în vigoare, SUA au cunoscut ocazional perioade lungi fără niciun vicepreședinte.)

În 1973, după ce Spiro Agnew a fost obligat să demisioneze din cauza acuzațiilor de evaziune fiscală, președintele Richard Nixon l-a desemnat pe Gerald Ford pentru a deveni vicepreședinte. Acesta a fost aprobat de Cameră și Senat. După ce Nixon și-a dat demisia în anul următor, Ford a devenit președinte și l-a desemnat ca vicepreședinte pe Nelson Rockefeller, fost guvernator al statului New York, care a fost confirmat de Congres.

În principiu, acest amendament necesită o declarație privind incapacitatea președintelui de a-și exercita funcția din partea vicepreședintelui și din partea fie a unei majorități a șefilor departamentelor din ramura executivă, „fie a oricărui alt organism pe care Congresul îl poate prevede prin lege.” Această declarație trebuie trimisă președintelui Camerei Reprezentanților – în acest caz, Pelosi – și președintelui pro tempore al Senatului – în prezent senatorul republican Chuck Grassley (Iowa).

În timp ce amendamentul permite Congresului să adopte o lege prin care să creeze un organism ce va semna o astfel de declarație, Pelosi ar trebui să-i convingă pe republicanii din Senat să o urmeze. În plus, vicepreședintele Mike Pence ar trebui să semneze și el declarația, un lucru de care analiștii nu sunt siguri.

În ceea ce îl privește pe Trump, nu este prima dată când se discută utilizarea acestui amendament pentru a fi îndepărtat din funcție. New York Times și ABC News au relatat în 2018 că, în anul precedent, procurorul general adjunct, Rod Rosenstein, ar fi vorbit despre recrutarea unor membri ai cabinetului pentru a invoca amendamentul si a-l îndepărta pe Trump din funcție. (Rosenstein a negat relatarea și a declarat pentru NY Times că nu vede „nicio bază” pentru a invoca amendamentul.)

Cu doar câteva săptămâni înainte, ziarul New York Times a publicat un material de opinie al unei persoane identificată doar ca „un înalt funcționar în administrația Trump” care a scris: „Având în vedere instabilitatea pe care mulți au observat-o, au existat discuții timpurii în cadrul cabinetului de invocare a celui de-al 25-lea amendament, care ar începe un proces complex de îndepărtare a președintelui.

Dar nimeni nu a vrut să precipite o criză constituțională. Așa că vom face tot ce putem pentru a direcționa administrația în direcția corectă până când – într-un fel sau altul – ea se termină.” Ulterior, s-a aflat că persoana care a scris materialul este Miles Taylor, un fost oficial din Departamentul Securității Interne.

Amendamentul a revenit în discuție la începutul lunii octombrie a anului 2020, după diagnosticul pozitiv al lui Trump privind infectarea cu coronavirus și internarea sa în spitalul militar. Analiștii au afirmat atunci că, dacă Trump ar decide că nu poate să-și îndeplinească atribuțiile, el ar putea folosi voluntar amendamentul pentru a-l împuternici pe vicepreședintele Mike Pence să preia conducerea. Trump nu a apelat atunci la această opțiune.

Impeachment 2.0

Zilele trecute, înainte de violențele de la Capitoliu, reprezentantele aripii progresiste a Partidului Democrat din Statele Unite au sugerat declanșarea procedurii de demitere a președintelui Trump ca urmare a presiunilor pe care acesta le-ar fi făcut asupra secretarului de stat din Georgia de a modifica rezultatul alegerilor din acest stat.

Într-o convorbire telefonică înregistrată care a fost publicată la sfârșitul săptămânii trecute, liderul de la Casa Albă a pledat pe lângă principalul oficial al autorității electorale din Georgia să schimbe rezultatul alegerilor de la 3 noiembrie în acest stat, argumentând că tot ce trebuie să facă este „să găsească 11.780 de voturi.”

Aceasta nu ar fi fost prima dată când democrații ar încerca înlăturarea lui Trump din funcția de președinte. Reamintim că, la începutul lunii februarie a anului trecut, în urma unui vot rapid, Senatul american l-a achitat pe președintele Trump pentru ambele acuzații care i-au fost aduse de democrați în afacerea Ukrainegate. Liderul de la Casa Albă a fost declarat nevinovat cu 52 de voturi la 48 pentru acuzația de abuz de putere și cu 53 de voturi la 47 pentru acuzația de obstrucționare a Congresului.

Votul din Senatul de la Washington a fost punctul final al unui caz controversat, care l-a avut în centru pe președintele Trump. Liderul republican a fost acuzat că ar fi ordonat blocarea unor fonduri militare de 400 de milioane de dolari către guvernul de la Kiev până când acesta nu ar fi declanșat o anchetă împotriva posibilelor acte de corupție în care au fost implicați Joe Biden și fiul său, Hunter. Trump a negat constant acuzațiile aduse de democrați că ar fi făcut ceva ilegal și a susținut că fostul vicepreședinte democrat a intervenit pentru eliminarea unui procuror ucrainean ce îl investiga pe fiul său.

Donald Trump a devenit astfel cel de-al treilea președinte din istoria de 231 de ani a Statelor Unite și primul lider republican care a fost inculpat (impeached), el alăturându-se democraților Andrew Johnson și Bill Clinton care au fost achitați în procesele ulterioare ale Senatului. Președintele republican Richard Nixon a demisionat înainte de a fi pus oficial sub acuzare în afacerea Watergate.

De asemenea, în primăvara trecută, Adam Schiff, congresmanul democrat din California care a fost unul dintre principalii inițiatori ai procedurii de destituire a președintelui Trump în toamna anului 2019, a anunțat că pregătește legislația care va permite crearea unei comisii de anchetă independente care să investigheze de ce Statele Unite nu au fost pregătite pentru pandemia de coronavirus. Schiff atunci că această comisie va fi similară cu cea care a anchetat atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. Republicanii au descris atunci mișcarea democraților drept „un senzaționalism stupid.”

Surse: The Hill, Washington Post, ABC News, New York Times, Constitution Center, Twitter

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

34 comentarii

 1. Nu ești pe linia corectitudinii poltice, stânga va folosi puterea și justia ca forma de represiune. Anii 50?

  • deci dac folosesti ce scrie in constitutie e represiune? misto. mai stii din astea.
   oricum nu il vor demite ca l-ar victimiza si mai tare. trebuie lasat acolo sa mai faca gafe. asa, garantat nu va mai ajunge nominalizat.

  • Wer, te-am mai intrebat: și câinele când vine?
   Că tot latri a pagubă p’acilea!
   Nu te ajută nici google translate-ul, dar tot insiști…

  • Right on !

  • @wer,
   ai perfecta dreptate.
   anii 50 sovietici redivivus atat in america cat si in ue

   o femeie, veteran in armata sua a fost impuscata de politie
   nu tu demonstratii, nu tu devastari magazine, institutii publice, nu tu condamnari in mass si social media…

   doar in cazul uciderii unor infractori drogati avem asa ceva din partea gruparilor teroriste de stanga gen antifa, blm, sau din partea cnn, nyt, facebook, etc

   arhetipul omului nou neomarxist ultraliberal in plina constructie
   mao aplauda in ceruri

  • @uessr, un veteran al armatei a intrat impreuna cu un grup inarmat care avea steaguri din timpul razboiului civil intr-o institutue aflata sub paza militara. Au avut noroc mare ca nu i-au impuscat pe toti,oricum pr.stii de aia au fost trimisi sa fie impuscati si sa existe un motiv de revolte in sprijinul dezaxatului.

  • Cand voiau demonstrantii blm sa intre pe iarba de la Casa Alba era un act terorist dlsi Garda Nationala avea ordin sa deschida focul,acum cand au intrat redusii mintal usor influentabili in cladirea Capitoliului sunt luptatori pentru dreptate si trebuiau primiti cu flori. E cam dublu standard,dar cam asa a fost tot mandatul papagalului vopsit.

 2. Acuma vă treziți? Cenk Uygur de la TYT zicea asta de acum 4 ani……pffffff……

  • Aiurea, toată lumea, inclusiv cea politică americană știe cine sunt, ca și caracter, niște indivizi mincinoși, narcisiști și psihopați ca și Trump, Erdogan, Orban (probabil ambii, nu numai al Ungariei), cretinul ăla al Poloniei, avem și noi Tăriceni și la PSD nu are rost să-i enumăr că se fac pagini întregi. Vinovați sunt cei ce sunt în cârdășie cu ei de ani de zile, tot oameni fără demnitate și coloană vertebrală.

   Îmi vine in minte păcăliciul ăla care a băgat amendamentele in constituția Ungariei, cu familia tradițională, apoi a coborât pe burlan de la un party de gay.

   Lumea iubește liderii psihopați, fiindcă le spun ce vor să audă. Apoi vin consecințele. Pentru America sunt nasoale, nu mai au cum să-și recupereze obrazul, au pierdut totul în fața Chinei și restului lumii.

 3. Demiterea e iminenta. Acolitii președintelui Trump au uzurpat statul de drept atât în SUA cât și în afara.

 4. Invocarea celui de-al 25-lea amendament din Constitutie nu este valida in acest caz din simplu motiv ca acesta a fost adaugat in Constitutie special pentru cazul in care Presedintele, din motive medicale, se afla in imposibilitatea de a isi mai continua mandatul (ex. operatie pe cord deschis, cancer in faza finala…) si asta pentru simplu motiv ca initiatorul documentului declansator al procedurii va trebui sa obtina semnatura a insusi Presedintelui in functiune.

  • eu zic ca au ei juristi de clasa si pot decide si singuri. dar ar fi o greseala, l-ar ajuta sa se victimizeze. big mistake.

  • Trump e grav bolnav mintal si incita la atacuri impotriva statului american.

   E motiv medical 100%.

  • @Nenica – Adevarul e ca da, puteau sa-l puna pe JF Kennedy sa semneze dupa ce a fost impuscat si era in coma, nu-i asa (asta e pentru exemplu)? Mai ai frati pe acasa?

 5. ”vocile cer”
  Puteti reintroduce linsajul.
  Repede, inainte de a se afla cine i-a invitat inauntru iar paza plecata sa fumeze.

 6. Esti bolnav mintal, paranoic si egocentric, dreapta extremista + conspirationistii + antivaccinistii + anti5G-istii te voteaza presedinte.

  • În ceea ce îl privește pe Trump justiția trebuie să pună lucrurile în ordine.
   Totuși activarea amendamentului 25 este necesară pentru a crea un precedent ca reacție la astfel de evenimente.

 7. E ceva putred în ămerickey

 8. E ceva putred în ămerickău

 9. Ar fi interesant!
  Daca e bal, bal să fie până la final…
  Măcar cu atât să rămână orange-ul in istoria USA.
  Măreața prima conducere care a dus la:
  – o tentativa de lovitură de stat, cu morți
  – o demitere conform art 25!
  Și iacă ajuns in istorie…

 10. Parkăl văd pe flaw rin rodacioiu cum parare italiano Vero end nadia milf pisică persană cum comment yes or no bullshit

 11. De ce nu il interneaza familia?

  • Care familie, cea a lui Trump?
   Lol. Ar trebui si ei sa se interrneze cu el.

   Copii lui tocmai ce au declarat ca partidul republican ii apartine lui Trump si sa aiba grija ce comenteaza senatorii.

 12. În ceea ce îl privește pe Trump justiția trebuie să pună lucrurile în ordine.
  Totuși activarea amendamentului 25 este necesară pentru a crea un precedent ca reacție la astfel de evenimente.

 13. Ce pacat ca n avem fețe
  Ca scriem din spatele unor nickuri si atat
  Mi ar placea sa i vedem ACUM pe Trumpistii de ieri:)

  Cand povestea cu covidul se va sfarsi (proiectia mea : finalul lui 21) si ne vom intoarce la modul nostru standard de viata, va fi interesant de observat ce portite vor gasi intru a explica de ce nu suntem brusc intr un imens stat global totalitar si de ce aberarea lor e demna de toata mila

 14. cine mai crede in transferul puterii, pe cale pasnica, intre grupurile de interese 🙂 ? Au stricat afacerea / visul 🙂 …

 15. Fără maimuța orange sau cu ea America tot in doua este împărțită și o știu toți politicienii lor , sunt state care se auto guvernează și care își fac propriile lor legi și politici … iar guvernul federal tace , înghite și se fac ca nu văd pentru a menține statele unite.
  De la războiul de secesiune încoace statele din sud au avut și au un “colț” împotriva celor din nord.
  Prezenta steagului confederat sudist in timpul nebuniei de la Capitoliu confirma faptul ca sudul in majoritate trumpist și-a arătat colții și ca disensiunile sunt mai mari decât instigările oranguntanului portocaliu.

  • @Rabinowitz – Asta cam asa e, insa ar trebui cineva sa le arate sudistilor ca trump nu a facut altceva decat sa se folosesasca de idealurile lor pentru a castiga adeptii. Chiar crezi ca trump are vreun ideal?

 16. Demiterea lui Trump e necesara, ar impiedica realegerea acestuia pt un nou mandat

 17. Oamenii sunt usor influentabili si de cand cu retelele sociale sunt pusi sa faca treaba murdara fara sa fie platiti si fara ca macar sa stie ce fac.Ganditi-va numai la protestele conspirationiste ale Psd care desi parea de ras au dus Pnl in cap,sau la faptul ca dupa Colectiv Presedintele a scos lumea in strada si a dat jos un guvern care nu ii placea si care altfel nu pleca avand majoritate parlamentara. Populatia a fost impartita in doua tabere care sa se bata pentru niste idealuri inexistente(90% dintre oamenii aflati la un protest sunt acolo pentru ca facebook le-a zis ca e cool)

 18. Trump sau fata morgana ? Azi o vedem si nu e . Cometa ratacitoare in politica americana sau stea deja stinsa de propria euforie ?Brusc ,ca prin farmec si aceste milioane de oameni ce au crezut – America first – vor intelege . Mariri si flamuri au fost si nu vor mai fi . Revenim la normalitatea atit de draga tuturor . Lacrimile tristetii – ce inca bat in geam , se usuca vested si fac loc bucuriei , bucuriei celor ce acum stiu , inteleg si vor .Coarnele , de viking ,plimbate 4 ani prin prin Capitoliu , sau dovedit de carton . Alea iacta est si Biden este deja presedinte .Interesul poarta fesul -sau cum republicanii in frunte cu PENCE au obligatia morala si interesul personal si de partid de a face ceea ce Pelosi le cere . Este mai mult decit evident , daca Trump nu este- scos din carti – cele politice , el se poate intorce mai ceva ca Superman . Republicanii de astazi nu isi mai pot asuma asta si nici nu pot risca reintorcerea singuratecului (cel putin asa l-a denumit acum presa , parasit de mai toti fiind ).America first , ramane totusi agatata (ca si imagine ) in mintea multor cetateni americani . Trezirea la realitate ,va fi parte a aducerii la cunostiinta natiei a multor adevaruri ce nu puteau fi spuse in campania electorala . O data eliberati de aceste constringeri si Democratii si parte din Republicani vor arata cu totii realitatea . Deja presedintele Biden a reafirmat sprijinul total atasat notiunii de democratie si punerea umarului -american – la globalizarea lumii . M.Pence , daca isi doreste o nominalizare, republicana , in alegerile din 2024-2025, este obligat sa incheie definitiv perioada Trump . Altfel nedreptatitul (mereu a afirmat in ciuda tuturor deciziilor judecatoresti ca voturile au fost furate ) va incerca o noua formula de revenire in prim planul politicii americane . Exista o mare posibilitatea ca cererea doamnei Pelosi sa aiba o rezolvare decisa de M.Pence .

  • Pence nu are nicio obligatie morala in sensul celor sustinute de tine !
   Democratii au tot interesul (personal) sa se ajunga la acest lucru si nu pot decat cu ajutorul vicepresedintelui Pence !

   PS. Trumpsy nu va mai reveni (desi el acum isi doreste cu ardoare sa se intample acest lucru peste 4 ani) pt ca nu isi va vedea capul din cauza sumedeniei de proceduri judiciare penale privind evaziunea fiscala si instigarea la revolta, distrugeri si violente carora va trebui sa le faca fata !

   PPS. Republicanii vor trebui sa gaseasca modalitatea de a retine pe majoritatea celor care l-au votat pe Trump in siajul Partidului ! Greu dar nu imposibil cata vreme Democratii nu vor putea ( si nici nu vor vrea) sa apropie faliile ce-i separa de conservatori !