G4Media.ro

Tone de pești morți au fost scoase din râul Oder / Guvernul…

Sursa foto: Pexels.com

Tone de pești morți au fost scoase din râul Oder / Guvernul polonez spune că orice contaminare este scandaloasă și va fi pedepsită

Tone de pești morți au fost scoase din râul Oder care curge de-a lungul unei părți a graniței Poloniei cu Germania, relatează Reuters . Oficialii din domeniul apei au avertizat oamenii să nu intre în râu, iar guvernul polonez a spus că va investiga posibila contaminare, mai informează sursa citată.

,,Pompierii și voluntarii au scos aproximativ cinci tone de pești morți din orașul Olawa din sud-vestul Poloniei”, au declarat miercuri oficialii de la State Water Holding, care gestionează apele naționale poloneze.

De asemenea, Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki a declarat că orice contaminare este scandaloasă și a promis că îi va pedepsi pe cei responsabili.

„Peștii morți curg în Oder de două săptămâni și oamenii nu au fost informați despre acest lucru, am văzut zeci de oameni care se scăldau în râu acum o săptămână și jumătate, nu erau conștienți de pericol, este scandalos”, a declarat Ewa Drewniak, un biolog pentru Reuters.

Autoritățile regionale de protecție a mediului din Wroclaw au declarat că probele de apă din Oder prelevate pe date de 28 iulie au arătat o probabilitate de 80% că acestea conțin mesilen, o substanță toxică, adaugă Reuters.

Și șeful State Water Holding, Przemyslaw Daca a declarat că un posibil motiv al contaminării ar fi seceta din Europa însă nu este nu motiv de panică deoarece situația se îmbunătățește.

,,Un agent oxidant puternic ar fi putut ajunge în apă, provocând creșterea bruscă a nivelului de oxigen, ceea ce poate dăuna peștilor”, a declarat Przemyslaw Daca pentru Reuters.

Până când situația va reveni la normal, mai multe districte germane care se învecinează cu Polonia au avertizat localnicii să evite apa râului și să nu mănânce pește din Oder până când nu va fi stabilită exact cauza contaminării.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Stați că vin postacii USR să spună că PSD e vinovat! 🙂