G4Media.ro

Timișoara, lovită puternic de lipsa studenților în ultimul an. „Estimăm în jur…

Timișoara, lovită puternic de lipsa studenților în ultimul an. „Estimăm în jur de 140-150 de milioane de euro pe an ca pierdere în economia locală”

Marile orașe universitare din țară au fost afectate din cauza lipsei studenților în ultimul an, potrivit unui studiu al Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj. Timișoara a fost unul din orașele cel mai puternic lovite de acest fenomen cauzat de pandemie, în contextul în care un student cheltuie în medie aproximativ 500 de euro lunar, iar în centrele universitare din orașul vestic sunt peste 45 de mii de studenți.

„Lipsa studenților din universitățile timișorene a avut și are un impact economic semnificativ asupra economiei locale. Noi avem o populație de aproximativ 45 de mii de studenți, estimând undeva o cheltuială lunară de 400-500 de euro pe lună. Ținând cont că doar o parte din studenți sunt din Timișoara, o pondere covârșitoare având-o cei din afara localității, putem să estimăm undeva în jur de 140-150 de milioane de euro pe an ca pierdere în economia locală”, a declarat Cosmin Enache, profesor universitar doctor la Universitatea de Vest din Timișoara, pentru Economedia.

Scăderi economice se observă și în Cluj. Universitatea Babes Bolyai a făcut un studiu care arată că 33,4 milioane de euro sunt cheltuiți lunar de către studenți. Cele mai semnificative scăderi sunt observate in imobiliare, alimentație, îmbrăcăminte, restaurante, dar și activități de recreere. Studiul include 11 universități din Cluj.

Citește integral pe economedia.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Si cand vin aia, ii injura si ii numesc ”venetici”! Adevarul e ca si-o merita! Sa ai posibilitatea sa studiezi in Germania sau la Paris si tu sa te duci la Timisoara sau Cluj, atunci stai acolo sa te ‘njure taranii!

 2. Foarte bine.Sa mai trăiască si oraseke mai mici nu numai Timișoara, Clujul si Iasul

  • Stai ca nu ai inteles prea bine. Studentii veneau la facultatile din Timisoara, Cluj sau Iasi. Nu cred ca se vor duce in orasele mai mici ca sa le ajute sa traiasca. Ai prins ideea?

  • Acelasi numar de studenti stau acasa, asculta Bosorogii Importanti din Timisoara prin Zoom si cheltuiesc aceiasi bani in comunitatile lor in loc sa decarteze la Fritzii cu Sapte Case. Nu s-a desfiintat studentia. Se va desfiinta doar taxa de smecherie perceputa de beneficiarii nationalizarii din 1948 si privatizarii locuintelor din 1991.

 3. traiesc din chirii! asta numesc eu economie, productie, dezvoltare!

 4. E mai liniste si mai curat asa in Timisoara banateni mandrii?Mai ales cei din Oltenia erau problema cum zicea si marele istet Stefan Popa Popas!
  Orice oras care atrage oameni e un oras care se dezvolta! Locurile din care migreaza au cel mai mult de pierdut! Investitorii vin in anumite zone pt capitalul uman in primul rand si bineinteleas pt infrastructura, centre universitate etc
  Daca intre noi romanii ne aducem jigniri pai ce pretentii mai avem atunci ajungem pe afara si suntem discriminati?!