G4Media.ro

Thu Ha, vietnameza care a renunțat la microbiologie pentru pictură, după ce…

Thu Ha, vietnameza care a renunțat la microbiologie pentru pictură, după ce s-a mutat în Ardeal. Față de Ho Chi Minh, Bucureștiul este ”frumos, vechi, dar pustiu”

În casa ei din Oarda de Sus, un cartier al municipiului Alba Iulia, Thu Ha și-a amenajat un mic atelier unde pictează migălos peisaje urbane, animale sau portrete.

S-a născut în Vietnam, unde a studiat microbiologia la îndemnul familiei și a lucrat la un spital militar, deși ei îi plăcea de mică să desenze și să picteze.

Și-a redescoperit pasiunea pentru artă după ce a decis să se mute definitiv în România, unde s-a căsătorit.

A ajuns în România, acum 4 ani, alături de Gabriel, un albaiulian care la un moment dat și-a luat rucsacul în spate și a plecat să viziteze lumea.

S-au cunoscut în Vietnam, țară în care Gabriel ajunsese după ce tocmai ce vizitase Australia și Noua Zeelandă.
”Nu am mers cu nici un scop, să îmi fac prietenă sau altceva… M-am dus să vizitez țara. Ne-am împrietenit, am ținut legătura și ea a venit aici la mine. În final ne-am căsătorit”, spune Gabriel.

La început a venit în România în vizită, pentru o lună. Bucureștiul i s-a părut un oraș modern, cu multe clădiri vechi, dar gol, în comparație cu Ho Chi Minh, metropola din care venea ea.

”Am fost uimită că orașul era foarte vechi. Multe clădiri, e frumos, dar gol, pustiu. Nu înțelegeam: ce s-a întâmplat cu acest oraș? Apoi am vizitat alte orașe, erau multe peisaje minunate. Am fost în Brașov, în Transilvania, în Făgăraș. Mi-a plăcut tare mult, așa că am decis să mă mut și să trăiesc aici” a spus Thu Ha.

Ea spune că, prin contrast, orașul ei din Vietnam, Ho Chi Minh era foarte gălăgios, aglomerat, cu oameni peste tot.

”Nebunie! Când am venit aici, era așa liniște. Da… Am venit în Alba Iulia și mi s-a spus că e destul de aglomerat. Aglomerat? Doamne, nu era nimeni! Și dintr-o dată am început să mă îndrăgostesc de această pustietate. Înțelegeți? Emptiness” spune Thu Ha.

La facultate, ea a studiat microbiologia, apoi a muncit într-un spital militar din Vietnam, dar i-ar fi plăcut să devină artistă.

”Am început să pictez când eram copil. Bunicul meu vindea artă. Când am crescut, am uitat să pictez. De când am venit aici am început să am sentimentul acesta că trebuie să reîncep” a spus Thu Ha.

În prezent, aceasta reușește să vândă o parte dintre picturi, iar tabloul cel mai scump l-a vândut cu 1.200 de lei. ”Picturile mele sunt luminoase și folosesc multe culori. Nu-mi plac lucrurile întunecate”, adaugă aceasta.

În aceste zile, Thu Ha expune câteva lucrări într-o expoziție colectivă la Galeriile de Artă din Alba Iulia.

sursa foto: Alba24.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Dacă ar picta peisaje, fie şi după fotografii, nu neapărat în plainair, i-ar ajuta pe români să redescopere ce ţară frumoasă au în toate anotimpurile.

    • Da, ba, e mirific, insa ce sa-i faci daca toti strainii ne-au asuprit si au facut catedrale, in timp ce noi luptam gratis impotriva tuturor vicisitudinilor, ca sa-i aparam.. ghinion.. Am fost o pavaza in calea dusmanilor, c-altminteri eram pe culmi de civilizatie & progres. Iar tara era de 10 ori mai frumoasa in toate anotimpurili..

  2. Nu sunt permis.

    Ramura rupta.

    Bunicii plang.

    Sunt vomit.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.