G4Media.ro

The New York Times: Forțele rusești se retrag din Harkov, al doilea…

The New York Times: Forțele rusești se retrag din Harkov, al doilea oraş al Ucrainei / Kievul crede că Rusia își va direcționa acum trupele către sud-estul țării

Armata rusă se retrage din Harkov, al doilea oraş al Ucrainei, asupra căruia şi-a intensificat bombardamentele în ultimele zile, relatează vineri cotidianul american The New York Times, preluat de EFE, citată de Agerpres.

Ziarul, care citează surse oficiale ucrainene şi ale aliaţilor occidentali, dă asigurări că ruşii au pierdut teren în această regiune care se învecinează cu Donbasul, unde se află autoproclamatele republici proruse Doneţk şi Lugansk, ambele recunoscute de Moscova.

De altfel, armata rusă caută să controleze Harkovul pentru a-şi putea asigura succesul ofensivei pe care a lansat-o în aceste două regiuni proruse.

Dacă această stare de fapt se va confirma, atunci ar reprezenta unul „dintre cele mai mari eşecuri suferite de Rusia de la retragerea sa din Kiev, luna trecută”.

Autorităţile ucrainene cred că acum Kremlinul îşi va redirecţiona cel mai probabil trupele către sud-est, unde se pare că îşi consolidează forţele în Izium, oraş pe care l-au capturat luna trecută.

Izium, aflat la două ore distanţă spre sud-est de Harkov, s-a transformat într-un centru de operaţiuni crucial pentru Rusia care s-ar părea că obţine rezultate în regiunea estică Donbas, unde luptele au fost implacabile şi forţele Moscovei sunt ajutate de grupări paramilitare proruse.

În ultimele săptămâni, Rusia a încercat să stabilească un coridor care să permită trupelor sale să se deplaseze din estul Ucrainei către peninsula ucraineană Crimeea, pe care a anexat-o ilegal în 2014. Pentru aceasta, trupele ruse şi-au dublat eforturile în ofensiva din Donbas şi încearcă să preia controlul total al oraşului-port Mariupol, unde mai rezistă câteva sute de militari ucraineni, în marea lor majoritate din regimentul Azov, baricadaţi în subteranele oţelăriei Azovstal.

Sursa foto: Sergei SUPINSKY / AFP

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. faceti-i bucati baieti sa nu se mai intoarca in veci. Luati-va Crimeea inapoi si regiunile ocupate de ciiiiorditorii bolsevici!

  2. Ce tari sunt bravii ostasi ruso-sovietici, infrang peste tot. 😂 Astia credeau ca razboiul inseamna impuscarea civililor pe la spate, furturi, talharii si violuri, dar iata ca le-au ramas covoarele si masinile de spalat ciordite in gat.

  3. Daca nu erau americanii sa dea arme lui rusky in WWII, azi se numea Rusland pana in Kurile.

    Ucrainienilor de abia li s-a deschis apetitul la steak de rusky. Daca trimt recruți, vin și mititeii.

  4. Ma intreb cand baga la Azovstali mercenari rusi Wagner si pe cei alawiti sirieni…oricum, mitul invincibilitstii Armatei Rosii e praf..a fost doar un mit…Mythos, in gr e minciuna.Eu azeri nu le trimit.Yoc.

  5. Le trimit pe Cioaba.Supertancul Cioby F. II.Best indian stellt.Mittal ..Eu azeri nu le trimit.Ioc.