G4Media.ro

The Moscow Times: Rusia dezincriminează mita ”inevitabilă”, fiind pusă în aplicare o…

sursa foto: Facebook

The Moscow Times: Rusia dezincriminează mita ”inevitabilă”, fiind pusă în aplicare o propunere lansată de Putin anul trecut

Ministerul Justiției din Rusia a propus eliminarea pedepselor în cazul oficialilor implicați în acte de mită și alte acte de corupție care au loc în ”circumstanțe excepționale”, după cum se arată într-un proiect de lege elaborat în urma unor propuneri lansate anul trecut de președintele Vladimir Putin, transmite The Moscow Times.

Putin a propus măsura într-un așa numit plan-anticorupție semnat în iunie 2018. Se cerea elaborarea unei legislații care ar permite oficialilor să scape de investigații în ”situații excepționale”. Rusia se plasează printre cele mai corupte țări. Potrivit raportului anual întocmit de Transparency International privind percepția asupra corupției, Rusia se plasează pe locul 138 din 180 de țări.

Amendamentele elaborate de ministerul justiției urmăresc scutirea funcționarilor de răspundere atunci când corupția este inevitabilă. Ministerul Justiției nu a dat exemple de ”circumstanțe excepționale” care ar permite oficialilor să scape de acuzații. Publicația de business Russia’s Vedomosti a informat luni că ministerul va furniza exemple de scutire de la legile anti-corupție după dezbaterile publice asupra propunerilor pe data de 8 februarie.

Ilya Shumanov, adjunctul organizației Transparency International din Rusia, a declarat că amendamentele oferă porți de scăpare pentru oficiali pentru a evita răspunderea legală. ”Nu există nici o explicație rațională pentru a utiliza circumstanțele excepționale atunci când un oficial n-a putut să declare un conflict de interese”, a declarat Shumanov, citat de Vedomosti.

The Moscow Times amintește că președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un plan de combaterea corupției pe doi ani, dar că o campanie anti-mită derulată sub conducerea sa a condus la progrese modeste, în timp ce protestele împotriva corupției au zguduit țara anul trecut.

În perioada 2017-2018 a avut loc o serie lungă de proteste în Rusia, ale căror revendicări au fost suprimarea corupției în guvernul de la Moscova și abandonarea planului de creștere a vârstei de pensionare. Protestele au fost conduse de Alexei Navalny, un avocat și activist politic rus, cunoscut pentru opoziția sa virulentă la adresa lui Putin. Protestele împotriva corupției au început în martie 2017 și au avut loc concomitent în peste o sută de orașe din Rusia.

Planul anti-corupție semnat de Putin în iunie 2018 este un proiect care continuă lupta anti-corupție începută în 2009 de Dmitry Medvedev, președintele Federației Ruse din acel moment. Scopul planului anti-corupție este să introducă pedepse mai aspre pentru faptele de corupție, prin schimbarea legislației naționale.

Sursa: The Moscow Times/ Sursa Foto: Kremlin.ru

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

21 comentarii

 1. si uite asa…200 de miliarde de dolari vor fi albitzi pentru taika Putin

  • Odata albiti isi inchipuie ca i-ar putea cara cu el aici jos, cand ii va suna Pobeda, cel cu cadranul din aur…

 2. haha ce tara de prostalai … :)) cine are bani, sa-i dea repede mita in Rusia si gata, contra comisionului local banii se vor intoarce curati in sistemul international de plati!

 3. visul umed al sobolanilor din Romania…
  toata lumea fura?dezincriminam hotia si toti suntem cinstiti
  Habemus Valcov

  • din 1990-ytd Politicienii romani care au pus mana pe Guvern si Parlament au FURAT cel putzin 40 miliarde euro ( daca ar fi sa ne uitam la TOTAL datorie publica/externa)

 4. Hahahahaha! Rad rau!

  Exact intr-acolo se indreapta si Rromania ortodoxa, catre standardul de justitie cu „mite inevitabile”.

  Ahahahahahahahahahah!

 5. ha ha ha, fix ca in Romania lui Papura Voda

 6. Coruptie inevitabila? Wow, asta e ceva aparte.
  Cred insa ca si noi mergem in aceeasi directie; prea departe de Rusia nu am fost in ultimul secol. Asta include si apropierea ideologica.

 7. Pentru inceput , Dragnea sa dezincrimineze muia ” inevitabilă ” care si-o ia. După aia vede Nicolicea , se descurcă.

 8. Deci acesta e motivul pentru care Livache a invatat sa danseze kazaciok-ul, tocmind pentru treaba asta o partenera mai tanara cu 30 de ani…!

 9. Putin e mare .. l-a bătut pe Nadal la tenis de masă.

 10. Un adevarat dezchizator de drumuri. Sa ia psd-acii aminte de la sefu’ cum se face.

 11. sa scrie sinistrul justitiei ordonanta. pune degetul vasilica si gata. la exceptional …
  valcov e la exceptional. nu credeti ?

 12. Legea se impunea de la sine. Sa desparti rusul de mita e ca si cum ai separa tiganul de portofel.
  Si asta de peste 1000 de ani.

 13. Râde ciob de oală spartă…..

  • Ce sa-i faci…subiectul era mita la rusi…conjunctural se poate aplica in tot spatiul balcanic 🙂

 14. Si eu care credeam ca elevul invata de la profesor si nu invers…

 15. Rau au ajuns rusii.

 16. Când toată viața vezi numai căcat, viața ți se pare de căcat. Așa și muscalii, când toată viața dai șpagă că să urci, mita devine inevitabilă.