G4Media.ro

The Economist: Rusia dobândește caracteristicile unei dictaturi

Sursa Foto: NDTV/ Twitter

The Economist: Rusia dobândește caracteristicile unei dictaturi

Situația democrației în lume s-a îmbunătățit ușor în 2022, după ridicarea restricțiilor antiCovid, dar s-a deteriorat semnificativ în Rusia după invazia acesteia în Ucraina, a afirmat Economist Intelligence Unit (EIU), divizia analitică a revistei britanice Economist, într-un studiu anual Democracy Index, citat de BBC.

Potrivit EIU, mai puțin de jumătate din populația lumii (45,3%) trăiește într-o democrație, iar mai mult de o treime – 36,9% – în regimuri autoritare, în principal în Rusia și China. Puțin mai puțin de 8% din populație trăiește într-o „democrație deplină” – acest grup include peste 20 de țări, printre care Canada, Suedia și Uruguay.

„De la invazia Ucrainei, performanța [democratică] a Rusiei a înregistrat cea mai accentuată scădere dintre toate țările din lume”, a declarat think tank-ul. „Rusia se află de mult timp pe o traiectorie care o îndepărtează de democrație și acum dobândește multe dintre caracteristicile unei dictaturi”.

EIU notează că autoritățile ruse au desfășurat o represiune fără precedent împotriva mass-media și a opoziției de când președintele rus Vladimir Putin a trimis trupe în Ucraina, în urmă cu un an.

Printre tendințele pozitive pe care le remarcă analiștii se numără trecerea Chile, Franța și Spania de la categoria „democrație imperfectă” la cea de „democrație deplină” – acest lucru s-a datorat în principal ridicării măsurilor dure privind coronavirusul care limitau libertatea cetățenilor.

„Dar, dintr-o perspectivă globală, 2022 a fost un an dezamăgitor pentru democrație”, se arată în studiu.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

 1. Wow, serios? Nu ne-am dat seama.

  • Mi se pare haioasa si declaratia „trecerea Frantei de la democratie imperfecta la democratie deplina”. Deci dac Franta abia acum a facut pasul, noi in ce stadiu suntem ?

  • Serios? E pe cale sa devina o dictatura?
   Ziaristii si opozantii politici arestati sau ucisi la comanda de catre Putin nu erau semne de dictatura?
   Interzicerea dreptului la libera exprimare,interzicerea dreptului la protest erau democratice?
   Singura diferenta este ca inainte erau o dictatura ca in China si acum sunt o dictatura ca in Coreea de Nord.

  • noi suntem in etapa de comunism mascat in democratie. a se vedea partidu unic care ne conduce, faptul ca facem cheta toti ca sa o duca bine clasa conducatoare, etc etc.

 2. Incredibil! Cine-ar fi crezut că în Rusia e dictatură???

 3. No shit?! Pe bune? Greu de crezut.

 4. Greu v.a mai fost sa concluzionați asta!!!