G4Media.ro

Teodorovici: Am avut în vedere posibilitatea ca fiecare asigurat să îşi poată…

Teodorovici: Am avut în vedere posibilitatea ca fiecare asigurat să îşi poată adăuga servicii medicale suplimentare cum ar fi cele dentare, îngrijirea la bătrânețe, recuperarea medicală

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici susține că afirmaţia sa privind pachetele de servicii medicale a avut în vedere posibilitatea ca fiecare asigurat să-şi poată adăuga servicii medicale suplimentare, și că fiecărui cetăţean trebuie să-i fie respectat dreptul constituţional de a-i fi ocrotită sănătatea, transmite Agerpres. Teodorovici a făcut aceste precizări în urma criticilor din propriul partid, care i-au reproșat că promovând ideea de servicii de sănătate diferenţiate în funcţie de cuantumul cotizaţiei plătite de fiecare asigurat se instituie un sistem de sănătate discriminatoriu.

„În primul rând, cred cu tărie că fiecărui cetăţean trebuie să-i fie respectat dreptul constituţional de a-i fi ocrotită sănătatea. Totodată, consider că un sistem de servicii funcţional este acela care se bazează pe principiile echităţii, universalităţii şi solidarităţii, nicidecum unul care să ducă la comportamente discriminatorii. În acest sens, declaraţia mea a vizat o mai bună administrare a fondurilor în sistemul medical şi, implicit, o îmbunătăţire a serviciilor medicale, nicidecum o adâncire a inegalităţii sociale. Consider că toţi românii, indiferent de veniturile realizate, trebuie să beneficieze de pachetul minim de servicii medicale. Afirmaţia mea a avut în vedere pachetele medicale extinse, respectiv posibilitatea ca fiecare asigurat să îşi poată adăuga servicii medicale suplimentare cum ar fi cele dentare, acoperirea cheltuielilor cu contribuţia la medicamente, îngrijirea la bătrâneţe sau în caz de invaliditate temporară sau permanentă, recuperare medicală etc. Astfel, putem asigura o mai bună finanţare a sistemului şi creşte eficienţa sa. În prezent, există un singur pachet minimal asigurat de stat iar accesul la serviciile de sănătate este un drept universal pentru toţi cetăţenii”, a explicat ministrul Finanţelor.

Ministrul Finanţelor a afirmat vineri că ar trebui făcute schimbări în zona de Sănătate, de asigurări, subliniind că plătim toţi, în funcţie de venit, mai mult sau mai puţin, dar tipul de servicii primit este acelaşi.

„Sunt multe schimbări care pe zona de Sănătate trebuie să se întâmple. Că vorbim de tipul de asigurare. Plătim, ştiţi foarte bine, cu toţii, indiferent de venit, mai mult sau mai puţin, dar tipul de servicii pe care le primim în schimb este acelaşi. Că vorbim de zona de asigurare medicală, acolo unde avem structuri care pe de o parte eliberează acele asigurări, abonamente medicale, dar şi prestează serviciu medical. Ceea ce trebuie să se oprească. Acest lucru nu este posibil”, a declarat Eugen Teodorovici.

Acesta a vorbit despre diferenţierea tipurilor de asigurare, semnalând că sunt 17 milioane de beneficiari şi peste 5 milioane de plătitori.

„Nu este corect faţă de dumneavoastră, în primul rând, faţă de dumneavoastră ca şi contribuabil, faţă de români. Se face un calcul normal, logic, eficient şi legal. Nu pot să înţeleg că avem 7-8 miliarde de euro pe an pe Casa de Sănătate, nu pot să înţeleg cum banii se duc în continuare, am dat exemplul diabetului, pe un tip de activităţi rudimentare, care nu aduc nimic în plus unui copil, sau unui părinte, să fie un copil injectat de 8 ori pe zi, iar un părinte să stea cu grija dacă îi doarme copilul şi nu ştie dacă se mai trezeşte, 3-4 copii mor……În funcţie de cât plăteşti CASS să ai mai multe variante: un prim pachet de bază, ai un alt venit la care îţi creşte CASS-ul şi implicit contribuţia mai mare atunci ai un al doilea pachet cu alt tip de servicii. Acesta este sistemul, cred, logic”, a declarat Eugen Teodorovici.

Ministrul Finanţelor a spus că va discuta cu Ministerul Sănătăţii pentru a vedea care este modificarea legislativă şi care este impactul, iar apoi schimbarea va fi făcută cât mai repede.

Facebook

În replică, deputatul PSD Petre Florin Manole, a declarat că ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, greşeşte în expunerea ideilor privind pachetele de servicii de sănătate diferenţiate în funcţie de cuantumul cotizaţiei plătite de fiecare asigurat, parlamentarul social-democrat subliniind că astfel s-ar ajunge la instituirea unui sistem de sănătate discriminatoriu.

„Ministrul Eugen Teodorovici greşeşte în legătură cu pachetele de servicii de sănătate diferenţiate, în funcţie de cuantumul cotizaţiei pentru sănătate. În primul rând, o astfel de măsură este greşită din perspectivă economică şi socială. Ea conduce la accentuarea inegalităţii dintre săraci şi bogaţi şi la instituirea unui sistem de sănătate discriminatoriu. Deschidem un drum către o societate divizată. Unde vom ajunge; şcoli separate pentru bogaţi şi săraci, străzi pe care circulă doar cei cu venituri mai mari pentru că, nu-i aşa, contribuie mai mult? În al doilea rând, la o lectură a Constituţiei, România este stat de drept, democratic şi social (art. 1 alin. 3). Pentru a da sens dimensiunii sociale a statului român, o serie de drepturi şi libertăţi au fost reglementate, printre care şi dreptul la ocrotirea sănătăţii (art 34)”, a afirmat deputatul PSD, într-o postare pe pagina sa de facebook.

De asemenea, deputatul Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătăţii în guvernările Ponta, afirmă că aplicarea noii idei a ministrului Finanţelor privind serviciile diferenţiate pentru cei care contribuie la fondul de asigurări de stat de sănătate poate produce şi mai mult haos în sistemul sanitar

„Am văzut în presă noua idee a lui Eugen Teodorovici privind accesul diferenţiat la serviciile de sănătate … Iar se vorbeşte despre ceva ce n-a fost suficient priceput, ca mai toate proiectele pe care le aveam în 2015, dar pe care ar vrea sa le facă acum guvernul, dar fără a le înţelege suficient ! Atunci într-adevăr vorbeam cu Teodorovici despre a găsi o varianta de a delimita serviciile publice de cele private şi de a oferi totuşi şi o variantă fezabilă reglementată celor care vor asigurări private pentru servicii medicale plătite. Îmi pare rău, dar despre ce vorbesc acum guvernanţii seamănă mai degrabă a ceva ce poate aduce poate şi mai mult haos în sistem chiar şi decât până acum …”, a apreciat sâmbătă, într-o postare pe pagina sa de facebook, fostul ministru PSD al Sănătăţii.

Pe de altă parte, preşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, social-democratul Corneliu Florin Buicu a afirmat, într- postare pe pagina sa oficială de Facebook, că ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici s-a referit la pachetele suplimentare de servicii medicale.

„La actualele pachete de servicii medicale asigurate de către statul roman prin FNUASS se pot adăugă alte pachete cu servicii suplimentare. Exemplu: pachet pentru servicii dentare suplimentare, pachet pentru servicii medicale cu confort sporit, pachete pentru acoperirea cheltuielilor cu contribuţia la medicamente, pachete pentru îngrijirea la bătrâneţe sau în caz de invaliditate temporară sau permanentă, pachete pentru recuperare medicală cu confort sporit”, afirmă Buicu.

(Sursa Foto: Inquamphotos/ Autor: Octav Ganea)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Ceea ce ofera statul ca asigurare de sanatate trebuie sa fie la fel pentru toata lumea. Daca cineva vrea mai mult, se duce la privat.

  • Aveti perfecta dreptate .
   Dar cu parere de rau , va spun ca nici acum asigurarile de sanatate nu sunt la fel pentru toti cetatenii .
   Referindu-ma la cei care platesc asigurari , un fel de asigurare au cei din servicii , justitie si multi altii , si alt fel de asigurare au cetatenii obisnuiti .
   Nu mai fac referire la cei care nu platesc .

 2. Eu cred ca e o petarda chestia asta. Teodorovici a primit instructiuni la sediul PSD, de la Dragnea, zilele trecute impreuna cu pavianu’… probabil i s-a spus sa vina cu un subiect de zgomot ca sa acopere ce se intampla zilele astea cu Tarcea, in PSD etc. E foarte obositoare viata politica zilele astea. Plina de mizerie.

  • Poate ne spune A310 si ce asigurări au trolii penali ca el, din partea stăpânilor care reprezintă mafia PSD-ALDE, dacă e atât de cunoscător în ale asigurărilor. Sunt postacii ăștia atât de retardați, ceva de speriat, pe toate le știu dar nu spun nimic concret, ați văzut? Doar referi generale „mulți alții”, „cei care nu plătesc” (cine?), „un fel de asigurare…un alt fel” (care e una, care e alta?), „cei din servicii, justiție” – oare se referă la securiștii care au privatizat comunismul și s-au transformat în mafioți, ei și progeniturile lor? La care dintre ei, la fosilele anilor 90 ca „dom’ profesor” , infractorul analfabet Voiculescu sau la „afaceriștii” de succes ai anilor 2000 ca mafiotul Ghiță? La procurorii comuniști gen Tudorel care au avansat in cariera datorită „limbilor” cunoscute și nu vorbim de cele străine sau la magistrații corupți înfiltrați în justiție de mafioți ca sa le servească interesele?

 3. Da, si eu cred ca acest fals subiect aruncat in spatiu publica, la fel ca multe altele au rolul de-a distrage atentia asupra problemelor fierbinti ( aceste metode le-au folosit cu destul de bune rezultate pe vremea testoasei ranjite doar ca atunci proaspeti iesiti din comunism, puneam mai usor ,,botul,,) menite sa-i acorde timp de manevra condamnatului ce simte latul tot mai strans, nu doar in jurul gatului ci si pe la subtiori, sale si picioarele in sandale cu sosete flausate urat mirositoare, urat mirositoare nu flausatele lui ci vremea ce o sa vina intrucat ,,nicio FAPTA buna nu ramane ne rasplatita ,, iar aceasta ma duce cu gandul la piesa mosului Pitis; Sfarsitul nu-i aici , iar optimismul si zambetul imi revine pe buze stiind ca pentru Clanul Teleormanean sfarsitul DA e mult ma i aproape decat pot crede ca nu-i asa ca sloganul ,, Cat de javra poti sa fii, sa gazezi niste copii,, suna acut in urechile tuturor romanilor precum clopotele ce desi nu sunt montate ……..se aud precum ceasul Big Ben din turnul Londrei.
  Fumigene, manipulare, minciuna ca ei oricum nu se trateaza in tara , cei mai procopsiti merg la privat , parlitii mor cu zile printre lipsuri , gandaci si multe bacterii iar din Sistemul de Sanatate se ,,sifoneaza,, cu spor!

  • Tanti Ana, mai incetisor, ca-mi vajaie capul! M-ati luat asa, fara cafeluta, pă cultură, teatru bigbeng, administratie, economie.. Dita mai salata, fara ulei, sare, mirodenii, ceva sa le lege… si n-are nici un gust… Inteleg ca n-ati gasit inca Sanda Marin, aia… poate prin pod pe undeva…

 4. E vreun pacient in Romania care sa stie in ce consta ”pachetul de baza”, ala la care cica avem acces toti ? Unde se termina dreptul si unde incepe obligatia ? E vre-un loc de unde sa te informezi pentru a beneficia de acele drepturi atat cat saunt ele ? Confuzie, lipsa de transparenta, coruptie, fonduri cheltuite fraudulos sau aiuristic, asta e baza de la care pornim. Ce sa construiesti pe asta ?
  Cred ca pentru a beneficia de pachetul de baza, e important
  -sa te imbolnavesti in primele zile ale lunii;
  -boala sa fie cronica ;
  -sa nu te astepti la nimic mai mult decat un bilet de trimitere, in cazul afectiunilor neterminale (digestive, dermatologice, etc,);
  -medicul de familie e deregula un ratat caruia trebuie sa-i spui tu ce suspectezi ca ai ! Activitatea acestuia nu are nimic comun cu principiile din vest care i-au conditionat aparitia/existenta.;
  -problema ta medicala trebuie sa apara doar de luni pana joi …..
  Psdalge prin nea Teodorovici vrea sa amplifice cumva ipocrizia din sistemul medical ! Dupa mine doar : Lipsa dreptului la ocrotirea sănătăţii este garantat !

  • Asa-i, pe fezbuk, unde respirati voi trolii useristi, nu exista informatii de acest gen… Poate intram in CNAS si ne uitam la gazeta de perete, sau mai simplu, tastam, pe gugăl!
   Atata doar ca exista si Obligatii, stiu, hastagrezist nu crede decat in drepturi… naspa…

 5. Observatie buna: Trolii PSD nu sunt platiti in weekend, aparent lucreaza intr-o institutie de stat/o organizatie care nu are angajati in weekend si scriu comentarii doar luni-vineri. Muie Asistat, Morjan. La toate articolele din weekend n-au dat comment.

 6. Ii spun Asistatului sa dea un link care sa se verifice in realitate ! Daca ar exista transparenta n-ar mai pleca medicii de familie si asistentele tragand sacose cu macaraua de la locul de munca !! Nu am primit si nu am cerut nimic mai mult decat s-a cuvenit ! Si nu s-a cuvenit sa primesc nici o aspirina gratuit in toata existenta ! Cand erau copii mici am primit o reteta gratuita care nu a putut fi onorata caci se terminasera fondurile pe luna aia….Am ulcer duodenal cu nisa , am primit o recomandare si la fel, -anul trecut-afectiunea nu e pe lista, am platit si consultatie si endoscopie…Daca mai vreti , mai am si mai dramatice ….Unde e ”lista”asta teoretica si cat de fluida e, va doresc sa nu aflati ! In 1989 a fost mostenit un sistem de sanatate grav bolnav, care in timp a devenit o uriasa metastaza ……..

 7. DOMNU CONTABIL BAGA 40 DE MILIOANE DE EURO IN REFERENDUM. TREBUIE SA TAIE. SA TAIE DE LA PROSTI. CA AIA VOTEAZA CU EI ORICE AR FI!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.