G4Media.ro

Telefoanele mobile ale unor angajaţi ai Comisiei Europene au fost ținta software-ului…

sursa foto: Unsplash/ René Ranisch

Telefoanele mobile ale unor angajaţi ai Comisiei Europene au fost ținta software-ului Pegasus

O anchetă internă a Comisiei Europene a ajuns la concluzia că telefoanele mobile ale unor angajaţi au fost ţintite de software-ul Pegasus, produs de o companie israeliană, potrivit unei scrisori consultate joi de DPA.

În scrisoare, redactată de comisarul european pentru justiţie Didier Reynders şi adresată eurodeputatei Sophie in ‘t Veld, se arată că grupul american Apple l-a avertizat pe Reynders în noiembrie 2021 despre faptul că echipamentul său electronic este ”posibil compromis” de software-ul de supraveghere produs de compania israeliană NSO.

Potrivit scrisorii, această alertă a determinat o serie de inspecţii asupra echipamentelor electronice ale comisarului european, împreună cu ale altor angajaţi ai Comisiei Europene care au primit alerta de la Apple.

Datată 25 iulie, scrisoarea menţionează că inspecţiile nu au găsit dovezi clare că software-ul ar fi reuşit să compromită echipamentele electronice ale lui Didier Reynders şi ale altor angajaţi ai executivului UE.

Totuşi, scrisoarea precizează că investigaţia este în desfăşurare.

Documentul mai arată că, anterior avertismentului primit de la Apple, Comisia Europeană ancheta deja posibila infiltrare a programului Pegasus după dezvăluirile din iulie anul trecut conform cărora guverne autoritare din lume au utilizat software-ul respectiv împotriva unor critici, opozanţi politici şi jurnalişti.

Sophie in ‘t Veld este membră a comisiei speciale de anchetă create de Parlamentul European în urma scandalului provocat de Pegasus. Autorităţi din Spania, Polonia şi Ungaria au folosit acest software.

Firma de securitate cibernetică israeliană NSO a subliniat în mod repetat că software-ul Pegasus este menit să urmărească terorişti şi infractori şi este vândut doar unor agenţii guvernamentale, relatează Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Si Putin ne fura insula serpilor!