G4Media.ro

Teama de bătrânețe este cea mai mare spaimă a adulților, dar se…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Teama de bătrânețe este cea mai mare spaimă a adulților, dar se atenuează odată cu înaintarea în vârstă / Concentrarea pe tinerețe poate provoca anxietate / Ce spun studiile

Pentru prima dată în istoria omenirii, atingerea bătrâneții este un lucru subînțeles. Oamenii se așeaptă să trăiască mult, iar longevitatea nu mai este doar pentru privilegiați. La nivel global, aproximativ 79% dintre femei și 70% dintre bărbați se pot aștepta să împlinească vârsta de 65 de ani și chiar mai mult.

Aproape o jumătate dintre adulții lumii se tem însă de bătrânețe, arată studii recente. Este, din acest punct de vedere, una dintre spaimele cele mai importante ale oamenilor, care pot fi mascate și în alte frici: frica de moarte, de pierdere a controlului, de boală, de schimbare, de marginalizare socială, de singurătate, de pierdere a stimei de sine și multe altele.

Un studiu citat de Forbes Health relevă și un alt aspect important, oarecum neașteptat: frica de bătrânețe se atenuează pe măsură ce oamenii avansează în vârstă.

Îmbătrânirea este o parte inevitabilă și uneori descurajantă a vieții, dar conform unui sondaj recent al Forbes Health efectuat de OnePoll pe 2.000 de adulți, 47% dintre oameni se tem de vârsta înaintată.

Teama de bătrânețe se atenuează cu vârsta

Pe de altă parte, oamenii par să se teamă tot mai puțin de acest lucru, cu fiecare an în care îmbătrânesc.

Cu toate acestea, multe aspecte ale procesului de îmbătrânire par să fie un motiv de îngrijorare, scriu jurnaliștii publicației.

Potrivit sondajului, 63% dintre adulții americani care au spus că se tem de îmbătrânire sunt cel mai îngrijorați de potențiala scădere a sănătății pe măsură ce îmbătrânesc, urmați de pierderea celor dragi (52%) și de preocupările financiare (38%).

În același timp, 30% dintre respondenți au remarcat o teamă de singurătate și/sau izolare pe măsură ce îmbătrânesc, iar 20% își fac griji că se simt plictisiți sau lipsiți de un scop pe măsură ce îmbătrânesc.

„Concentrarea societății pe tinerețe și capacitate poate provoca anxietate. Reclamele pentru produse anti-îmbătrânire sunt peste tot, întărind ideea că îmbătrânirea este în mod inerent neatractivă.

Unii oameni se tem de îmbătrânire atât de mult încât devine o afecțiune patologică numită gerascophobia (gerascofobie), care duce la gânduri și comportamente iraționale, de exemplu, o fixare asupra sănătății, bolii și mortalității și preocuparea de a ascunde semnele îmbătrânirii”, scriu jurnaliștii de la The Conversation.

Inversarea procesului de îmbătrânire, visul umanității care ne sperie și mai tare

Reversul medaliei acestor frici poate fi interesul dezvoltat de umanitate pentru cercetările medicale anti-îmbătrânire.

În timp ce dorința de a inversa îmbătrânirea nu este un fenomen nou, progresele biomedicinei au adus-o mai aproape.

Lucrările publicate de profesorul de genetică David Sinclair de la Universitatea Harvard în 2019, citate de The Conversation, sugerează că ar putea fi posibil să testăm limitele reproducerii celulare pentru a ne prelungi durata de viață, de exemplu.

Teoria sa susține că reprogramarea ADN-ului poate îmbunătăți țesuturile deteriorate și vechi și poate întârzia sau chiar inversa îmbătrânirea.

Cu toate acestea, aceste noi posibilități ne pot spori și frica de îmbătrânire pentru că ne oferă de fapt o perspectivă greu de atins, consideră jurnaliștii publicației.

Unul dintre modurile de a contracara acest fenomen a fost adoptarea unor programe așa-numit intergeneraționale.

În acest context se experimentează locuințe mixte și activități comune între generații, cum ar fi coruri comunitare sau voluntari seniori care se implică în activități pentru tineri.

Studiile arată că aceste activități nu numai că pot spori bunăstarea persoanelor în vârstă, ci și pot ajuta tinerii să-și aprecieze îmbătrânirea ca o etapă valoroasă și împlinită a vieții.

Persoanele care își acceptă cu usurință vârsta și au o atitudine pozitivă față de procesul de îmbătrânire sunt mai rezistente la stres, arată un alt studiu realizat recent de către o echipă de cercetatori de la Universitatea de Stat din Raleigh, Nord Carolina, citat de MedLife.

În concluzie, frica de a deveni bătrân este o preocupare stresantă a oamenilor, dar care poate fi gestionată printr-o combinație de educație, suport psihologic, îngrijire medicală și o perspectivă pozitivă asupra îmbătrânirii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...