G4Media.ro

Tăriceanu: Abuzul în serviciu este o moştenire din perioada comunistă şi stalinistă

Tăriceanu: Abuzul în serviciu este o moştenire din perioada comunistă şi stalinistă

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că prevederea referitoare la abuzul în serviciu din actuala lege penală a dat naştere la abuzuri de interpretare a legii prin care mulţi oameni au fost anchetaţi, iar unii condamnaţi, transmite Agerpres. Tăriceanu a mai spus că o bună parte din administraţia centrală şi locală este „blocată” din cauza „temerii” de a adopta orice fel de decizie care ar putea să fie investigată de procurori. ”Să ţinem cont de faptul că această prevedere este o moştenire din perioada comunistă şi stalinistă şi să facem un Cod penal care să fie modern”, a mai spus președintele Senatului. Aceste declarații au loc în contextul controverselor din comisia Iordache generate de propunerea CSM de a stabili un prag de 50 de mii de euro pentru ca abuzul în serviciu comis de alte persoane decât funcționarii publici să fie considerat infracțiuni. Propunerea a fost între timp retrasă. (Vezi detalii la finalul articolului)

„Ceea este cert este un lucru, şi anume că abuzul în serviciu, aşa cum este în momentul de faţă prevăzut în legea penală, a dat naştere nu la abuzuri în serviciu, ci la abuzuri de interpretare a legii, prin care foarte mulţi oameni au fost anchetaţi, unii condamnaţi şi care a dus la următoarea situaţie: în momentul de faţă o bună parte din administraţia centrală şi locală este blocată din cauza temerii de a adopta orice fel de decizie care ar putea să fie investigată de procurori, în speţă de cei de la DNA, pe temeiul abuzului în serviciu. Ceea ce trebuie făcut este o reglementare mult mai exactă, mult mai precisă, în aşa fel încât aceste abuzuri care au avut loc în ultimii ani să dispară”, a afirmat joi Tăriceanu la Senat.

Întrebat dacă este de acord cu instituirea unui prag valoric pentru abuzul în serviciu, Tăriceanu a răspuns: „Eu aş fi de părere cu totul altceva, şi anume să ne raportăm la legislaţia europeană care constituie un model, fără îndoială, şi pentru România, să ne uităm că sunt ţări în care nu există această prevedere de abuz în serviciu. Să ţinem cont de faptul că această prevedere este o moştenire din perioada comunistă şi stalinistă şi să facem un Cod penal care să fie modern, comparabil cu prevederile care se regăsesc la nivel european. Putem să mergem şi pe această formulă. Am discutat cu reprezentanţii unor mari ţări din UE, unde nu există această prevedere în Codul penal. La noi, moştenirea comunistă, vedeţi că suntem la 30 de ani de la căderea comunismului şi încă suntem nostalgici. Nu eu. Văd că sunt mulţi nostalgici după acea perioadă. De ce? Pentru că aceste prevederi din Codul penal erau folosite cu precădere ca instrumente politice de eliminare a unora care sunt incomozi, la fel cum s-a întâmplat în ultima perioadă şi în România. Nu e nicio diferenţă”.

El a pledat pentru sancţionarea administrativă a celor care greşesc la serviciu.

„Putem să ne orientăm foarte bine după legislaţia care funcţionează în alte state. La noi, rezultatele acestei campanii pe care am vazut-o desfăşurată în ultimii ani se văd. România stă prost la absorbţia fondurilor europene, stă prost cu implementarea proiectelor. De ce? Din acest motiv, pentru că funcţionarii din ministere nu mai vor să semneze pentru că au toţi grija familiei, grija locului de muncă şi, în final, a propriei libertăţi şi nu vor să se mai angajeze în niciun fel. Dacă vrem să stăm pe loc şi după aceea să ne plângem tot timpul că nu absorbim fonduri europene, că nu se fac proiecte, menţinem chestiunea aceasta. Cred că trebuie să facem o alegere. Până la urmă, politica penală o face Parlamentul şi nu o face sistemul juridic”, a adăugat Tăriceanu.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

 1. Si minciuna, hotia, falsitatea, ipocrizia, lipsa de respect pentru cel ce munceste cinstit, tradarea, cheltuirea banului public fara a da socoteala poporului care te-a ales, crima, avaritia (dorinta de inavutire), dorinta de parvenire fara merite, mediocritatea, sunt mostenire tot din perioada comunista – stalinista nestimabile cpt. Tu ai facut parte efectiva din acest sistem distructiv pentru natiunea romana. In loc sa fii inginer pe santierele tarii ai ales sa fii manechin, in loc sa fii in haine de santier sau/si salopete in frig, ploaie, noroi, caldura excesiva, ai preferat sa defilezi pe podium cu alte manechine (cocote masculine). Acum vii sa da-i lectii celor care si-au mancat sanatatea pe santierele si muntii tarii, pentru ca tu sa epatezi in mare om de stat ???!!!
  „Plimba ursul” om de paie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 2. Zice bine domnu Tariceanu!

 3. Comunismul mai avea o parte bună, că sancţiona şi Incompetenţa. Nu putem prinde din urmă Ungaria decât dacă pagubele produse din Incompetenţă vor fi recuperate de Popor de la decidentul făptuitor, solidar cu cine din partid l-a pus în funcţie!

  • Ce sanctiona mestere, incompetenta? Cred ca ai pus doua litere in plus la inceputul chestiei sanctionate.

 4. Amicu’ lu’ tov. tariceanu c. este acelasi asistat al ciumei rosii , si astfel cine iubeste tradarea dar nu si pe tradator.. . Aviz amatorilor!

 5. „Stimabile” Domn Tariceanu,

  TU esti o mostenire din perioada comunista si stalinista!