G4Media.ro

Talibanii susțin că nu știau că liderul Al-Qaida ucis de o dronă…

sursa foto: Agerpres/ EPA/JALIL REZAYEE

Talibanii susțin că nu știau că liderul Al-Qaida ucis de o dronă americană se afla în Kabul și avertizează SUA să nu mai repete niciodată un astfel de atac pe teritoriul Afganistanului

Talibanii au declarat joi că guvernul afgan nu a avut nicio informație cu privire la faptul că liderul al-Qaida Ayman al-Zawahiri „a intrat și locuiește” în capitala Kabul și au avertizat Statele Unite să nu repete niciodată un atac pe teritoriul Afganistanului, transmite Reuters.

Statele Unite l-au ucis duminică pe Zawahiri cu o rachetă trasă de o dronă în timp ce acesta se afla la un balcon din ascunzătoarea sa din Kabul, au declarat oficiali americani, în cea mai mare lovitură dată militanților de la momentul în care forțele speciale americane l-au împușcat mortal pe Osama bin Laden, în urmă cu peste un deceniu.

„Guvernul și conducerea nu erau la curent cu ceea ce se afirmă”, a declarat Suhail Shaheen, reprezentantul desemnat al talibanilor la Națiunile Unite, care se află la Doha, într-un comunicat.

„O anchetă este în curs de desfășurare acum pentru a afla despre veridicitatea afirmației”, a spus el, adăugând că rezultatele anchetei vor fi împărtășite public.

Liderii talibani au rămas în mare parte rezervați în legătură cu atacul cu dronă de duminică și nu au confirmat prezența sau moartea lui Zawahiri la Kabul.

Referindu-se la atacul cu dronă, talibanii au declarat că „dacă astfel de incidente se repetă din nou și dacă teritoriul Afganistanului este încălcat, atunci responsabilitatea pentru orice consecințe va fi a Statelor Unite”.

Liderii talibani de rang înalt au purtat discuții îndelungate despre cum să răspundă la atacul american cu drone, au declarat trei surse din cadrul grupului.

Modul în care vor reacționa talibanii ar putea avea repercusiuni semnificative, în condițiile în care grupul caută legitimitate internațională și acces la miliarde de dolari în fonduri înghețate, după ce au învins un guvern susținut de SUA în urmă cu un an.

Zawahiri, un medic egiptean, a fost implicat îndeaproape în atacurile din 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite și a fost unul dintre cei mai căutați oameni din lume.

Moartea sa la Kabul ridică semne de întrebare cu privire la faptul că acesta a primit sanctuar din partea talibanilor, care au asigurat Statele Unite, ca parte a unui acord din 2020 privind retragerea forțelor conduse de SUA, că nu vor adăposti alte grupuri militante.

Shaheen a declarat că Emiratul Islamic al Afganistanului – numele pe care talibanii îl folosesc pentru țara și guvernul lor – s-a angajat să respecte acordul, semnat în capitala Qatarului, Doha.

Secretarul de stat american Antony Blinken a afirmat că talibanii au „încălcat grav” acordul prin găzduirea și adăpostirea lui Zawahiri.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Dacă-și țin deștele în cruce, îi credem…

  2. Talibanii să pupe America-n cur! :)))))

  3. Aoleu,e grav ,se urca Talibanii pe cămile și traversează Atlanticul.Tot mai multe „puteri” amenință SUA ,majoritatea niste desculți gen Rusia,Siria,Afganistan ,Coreea de Nord și mai nou China care este la doua secunde de faliment și o revoltă impresionanta a peste un miliard de chinezi rupți de foame,daca oprește SUA fluxul de dolari spre ei.